Zabava

Aside Banners

Breaking Bad – Kada tata pukne

Što se događa kada srednjovječni, low-income, bijeli Amerikanac s punim kuferom problema i poznavanjem kemije jednostavno pukne?

Piše , Objavljeno

Ovaj tekst je ‘malo’ stariji. Breaking Bad ide dalje s novom sezonom!

Suočen s kroničnim nedostatkom love, nezanimljivim životom Amerikanca nižeg srednjeg ekonomskog soja, teškim slučajem krize srednjih godina i skorom smrću od raka pluća, Walter H. White (Bryan Cranston) kreće neočekivanim putem kako bi osigurao svoju obitelj, trudnu suprugu i bolesnog sina.

Kada velimo da učitelj kemije za izlaz iz krize složi “biznis plan” koji uključuje kuhanje i dilanje metamfetamina, te udruživanje s glupavim sitnim dilerom i bivšim učenikom Jessejem Pinkmanom (Aaron Paul), stvari postaju zanimljive.

Možda ćete u ovom trenutku reći:”Oke,ovo je muška inačica Weedsa!” ali bit ćete u krivu. Sve sličnosti završavaju u ovom kratkom uvodnom opisu, a gledatelj biva uvučen u daleko iskreniji i brutalniji svijet. Uostalom, Vince Gilligan (X-Files) veli da je Breaking Bad osmislio godinama prije Weedsa, i mi mu vjerujemo na riječ.

Iako akcija kreće već od prve epizode, prvih par pati od malo usporenog ritma, ali to je tek ufuravanje u stanje uma glavnog lika, a kako Walter “napreduje” u kriminalnom svijetu i novoj životnoj ulozi, te postaje sve odlučniji u namjeri da ostvari svoj cilj, tako i sama serija dobiva ubitačni ritam. Svaka epizoda nudi nam barem jednu legendarnu scenu, jednu od onih koje će se dugo prepričavati gotovo poput zgode iz vlastita života.

Walt ne preže ni od čega, pa ni od ubojstva (pod donekle opravdanim okolnostima), a putem prolazi snažnu transformaciju od potlačenog sluge (uz učiteljski, radi u praonici automobila), do čovjeka koji uzde svoje sudbine drži u vlastitim rukama, uz izuzetak terminalnog stadija raka pluća, ali niti tu nakon nekog vremena Walt više stvari ne prepušta slučaju.

Iako smo Bryana Cranstona do sada pamtili kao tatu iz Malcoma u sredini, uloga kriminalnog masterminda već je obilježila njegovu karijeru, što potvrđuje i nagrada Emmy. Čovjek zaista maestralno odrađuje svoj posao i dobar dio serije fura na svojim leđima, iako serija gotovo i nema slabu glumačku kariku.

Snimljene su dvoje sezone, prva je doduše nešto skraćena zbog tadašnjeg štrajka scenarista, a nedavno je stigla i objava da AMC nastavlja s ovom serijom i u pripremi je treća sezona koju s nestrpljenjem iščekujemo.

TAGOVIBreaking Bad Bryan Cranston serija Vince Gilligan

Komentiraj