Zabava

Aside Banners

Britanska TV invazija

U posljednje vrijeme američki televizijski eter zatrpali su rimejkovi britanskih uspješnica, a mi smo napravili selekciju najboljih uradaka čije vrijeme tek dolazi...

Piše , Objavljeno

Britanci su nas godinama opskrbljivali velikim brojem odličnih serija od kojih su neke apsolutni klasici koje ćete s užitkom popratiti svaki put kada ih domaće televizijske kuće odluče reprizirati.
Generacije su uživale u genijalnim “Mućkama“, “Crnoj Guji” (BTW, nove su epizode najavljene), a “Monty Python” ima kultni status koji je gotovo nemoguće osporiti (doduše, nitko to nije ni pokušavao). No, iako su britanske serije u našim krajevima uživale veliku popularnost, Amerika kao da ih je zaobilazila zbog specifičnog britanskog humora koji najčešće nije nailazio na plodno tlo kod američke publike.

Naravno, to ne znači da se neke od serija nisu probile i na njihovo tržište. Primjerice, “Dear John” je remake britanske serije koja je u Americi izazvala odlične reakcije i postala daleko popularnija od izvornika, čak do te mjere da malo tko zna kako je u originalu serija britanska. No, posljednjih se godina britanski TV proizvodi sve češće nalaze na meti producenata koji u potrazi za vječnom inspiracijom posežu u bogati fundus svoje otočke familije.
Primjerice, američki “The Office” gura već petu sezonu, a rijeliti šouovi su oduvijek dobrodošli. No, ovog puta mi ćemo se pozabaviti najnovijim produkcijama i onima čije vrijeme tek dolazi jer mediji su ovu pomamu za britanskim receptima već prozvali “Britanskom invazijom”.

Little Britain

Little Britain

Little Britain

Matt Lucas i David Walliams u Britaniji uživaju ugled super zvijezda, a njihovi skečevi izazvali su toliko pozitivnih reakcija da su s prvog mjesta skinuli i neke klasike Pajtonovaca http://idesh.net/timebuster/monty-python , što je, priznat ćete, prilično velik uspjeh za likove za koje vjerojatno nikada niste čuli.

Ovo je sranje bolesno, ali mi volimo bolesno sranje

Njihov stil najbolje se može opisati kao niz labavo povezanih skečeva čija je zajednička crta seciranje britanske svakodnevice zgodnom kombinacijom satire i prije svega brutalnog crnog humora koji je kod nas naišao na apsolutno odobravanje. HBO (a tko drugi) odvažio se i preuzeo show čija se prva američka sezona već primakla kraju i nakupila odlične kritike. Postava je ista, a jedina je razlika to da je radnja prebačena u Ameriku. Za sve one koji žele uživati u prethodnim sezonama, Internet je prepun odličnih ripova, a DVD izdanja su također dostupna.

Life on Mars

Life on Mars

Life on Mars

ABC je nedavno preuzeo uspješnu detektivski seriju “Life on Mars” čija radnja prati murjaka u lovu na serijskog ubojicu koji se nakon prometne nesreće budi u prošlosti, preciznije 1974. godine. Ova je priča možda malo navučena i na papiru djeluje kao loša zajebancija, ali kada se malo ubacite u cijelu tu “tajm treveling” bedastoću, postoji velika mogućnost da ćete se odlično zabaviti.

Ameri su se potrudili seriju učiniti što zanimljivijom svekolikom pučanstvu pa je veliki naglasak stavljen na glumačku postavu koja je, BTW, odlična. Dokazani veteran Harvey Keitel i nosati “Sopranist” Michael Imperioli dok je režiju prve epizode preuzeo dokazani David E. Kelley (Chicago Hope, Ally McBeal, Boston Legal).

Spaced

Spaced

Spaced

O ovoj smo seriji već govorili pa vas za više detalja o izvornom Spaced šaljemo ovdje. Najvećim dijelom zahvaljujući ovoj seriji Simon Pegg zaradio je status zvijezde jer njegova je samo dvije sezone duga serija iza sebe ostavila veliki broj zagriženih fanova koji traže još.
Amerikanci su odlučili lokalizirati ovu priču uz pomoć Adama Barra (Will & Grace) i McG-a, redatelja koji iza sebe ima “Charlieve anđele” i nama ne tako simpatičnu seriju “Chuck”. No, iako smo izrazito skeptični oko američke inačice, kako zbog promašene ekipe za kormilom, tako i zbog totalno jadnog poteza čelnih ljudi da u produkciju ne uključe kreatore britanske verzije, zadržat ćemo naš sud sve do trenutka kada ne pogledamo pilot.

Peep Show

Peep Show

Peep Show

David Mitchell i Robert Webb autori su jednog od najpomaknutijih televizijskih proizvoda uopće. Radnja serije vrti se oko dvojice tridesetineštogodišnjaka i njihovih očajnih života. Iako koncept nije revolucionaran, izvedba je ono što, po dobrom starom običaju, ovaj televizijski proizvod izdvaja u masi sličnih. Naravno, upravo je specifičan humor, svjetonazor i vizualni identitet (pogled iz prvog lica) ono što je seriji priskrbilo BAFTA-inu nagradu.

Amerikancima nije prvi put da pokušavaju rimejkati ovu seriju, ali je prošli pokušaj završio neslavno, uglavnom zbog apsolutne nepovezanosti s izvornikom, a i to da je rimejk bio totalno smeće nije bilo od prevelike pomoći opstanku. No, prošle se godine Robert Weide, jedan od izvršnih producenata odlične serije “Curb your enthusisasm” odvažio pokušati ponovno, a mi s nestrpljenjem očekujemo što će se od toga ostvariti.

The IT Crowd

The IT Crowd

The IT Crowd

Svi pravi nerdovi mogli bi biti zadovoljni ovom serijom o kompjuterskim stručnjacima. E sad, čim se serija bavi kompjuterskim stručnjacima, stvari imaju naviku biti ili totalno smeće ili serija koja bi mogla imati utjecaj samo na mali broj šmokljanskih kreatura čiji se životi vrte oko opsjedanja foruma. No, The IT Crowd nekako se izdvojio i privukao pažnju čak i onog dijela publike koji je apsolutno nezainteresiran za dogodovštine kompjuteraša.

O uspjehu dovoljno govori i to da se serija prikazuje u mnogim zemljama diljem svijeta, a uspjeh je bio toliki da je zainteresirao glavešine u NBC-u koji su američku inačicu uvrstili u ovogodišnju jesensku shemu.

TAGOVILife on Mars Little Britain Peep Show serije spaced televizija The IT Crowd tv velika britanija

Komentiraj