Film i TV

Već znamo tko je što

Aside Banners

Brojke ne lažu: Ovo su najgori i najbolji glumci i glumice na svijetu

Piše , Objavljeno

Svatko od nas ima svoje favorite i glumice i glumce koje hejta, ali kada se pogledaju čiste brojke, jednostavno se moramo složiti kako one ne lažu!

schneiderKao i u svakom poslu, i u svijetu filma postoje ljudi koji to rade dobro i oni koji to rade loše. Istina, oni koji to rade loše ponekad to rade loše namjerno jer ekipa takvo nešto puši, ali uglavnom se radi o nedostatku talenta koji nadomještaju nečim drugim, prvenstveno izgledom. Žao nam je što to moramo reći, ali sise i guzice će nekada dobiti priliku ispred pravog znanja i sposobnosti, ali takav je svijet u kojem živimo.

megan

No, iako svatko od nas ima neke svoje favorite, bilo u kategorijama najgorih glumica i glumaca, bilo u kategorijama najboljih, mora postojati nekakav barem donekle znanstveni način na koji bismo to mogli i pokazati. Ekipa Voxa je tako u pomoć pozvala poznatu stranicu Metacritic, koja sakuplja sve relevantne filmske kritike i pomoću algoritama im dodijeljuje određenu ocjenu od 0 do 100, gdje se od 0 do 40 kritike smatraju lošima, od 40 do 60 podijeljenima, a od 60 do 100 pozitivnima. Naravno, kritike se u ovom slučaju ne odnose isključivo na glumice i glumce već na filmove općenito, ali složiti ćemo se da je malo loših filmova s izvrsnom glumom i obrnuto.

Prilikom ovog malog istraživanja, kao kriterij odabira glumica i glumaca su morala biti zadovoljena pravila o broju filmova u kojima je igrao/la (barem 10), ukupnoj zaradi (barem jedan od filmova je morao zaraditi više od 30 milijuna dolara na domaćem box officeu) i učestalosti snimanja (morao/la je snimiti barem jedan film u proteklih pet godina). Kada su se brojke prevrtile, kao najgori glumci i glumice su ispali ovi likovi:

glumac glumicaNimalo neočekivano, glumci i glumice koje općenito smatramo najgorima su se pojavljivali i u kritički najgore ocijenjenim filmovima. Za žene tu listu predvodi Jennifer Love Hewitt, cura koja se uistinu ne može pohvaliti nekim glumačkim talentom osim onoga u predjelu prsnog koša, a visoko se nalaze i ljepotice poput Jessice Albe, Katherine Heigl i Megan Fox. Većina djevojaka na listi glumi u romantičnim komedijama, što očigledno nije žanr koji nailazi na odobrenje kritike. S druge je strane kod muškaraca situacija itekako slična, a glumci u komedijama i akcijskim filmovima uglavnom prolaze najgore. Na samom je vrhu meni osobno iznimno simpatičan Rob Schneider, a slijede ga mnogo gori Adam Sandler i Ashton Kutcher. Zanimljivo je pak da pogled na ovu listu otkriva i nekoliko Oscarovaca (Nicholas Cage, Cuba Gooding, Jr.) što znači da ipak nije sve u talentu već u krivom odabiru uloga. A sljedeća ekipa s time nema previše problema!

glumac glumicaListu najboljih glumaca predvodi jedan jedini i neponovljivi Daniel Day Lewis, koji zbog svog iznimno probirljivog angažmana (samo 11 filmova u 40+ godina karijere) nema niti jednu negativnu kritiku! Vrlo dobro stoji Michael Fassbender, a zanimljivo je kako treće mjesto drži John C. Reilly, car kojeg uglavnom znamo po ulogama u komedijama. Eto, izgleda da se i time može dospjeti na listu najboljih, kojom dominiraju uglavnom dramski glumci. Slična je situacija i među ženama, gdje uz klasike poput Cate Blanchett i Meryl Streep visoko prvo mjesto drži mlada, zgodna i iznimno talentirana Carey Mulligan. Je li statistika i kritika i ovaj put u pravu?

TAGOVIglumac glumica hollywood kritičari metacritic najbolji najgori

Komentiraj