Zabava

gori čovjek

Aside Banners

Burning Man 2019 highlights: Mrtav čovjek i oralni seks na pozornici?

Piše , Objavljeno

Burning Man je krenuo krajem osamdesetih kao druženje nekoliko prijatelja uz vatru na plaži, a danas je najlegendarniji i najkontroverzniji festival (koji ne voli da ga se tako zove, ali hoćemo jer je lakše) na svijetu koji se održava u kolovozu u pustinji Nevade. Svake godine ovaj događaj je sve veći, a što se sve krije iza Gorućeg čovjeka pročitajte ovdje. 

Black Rock City je 25. kolovoza okupio 70.000 Burnera koji su  tjedan dana zajedno stvarali, kreirali i nesputano se izražavali. Možda i prenesputano. Svijet su opet obišle brojne fotke koje prikazuju svu kreativnost, maštovitost, ali i bizarnost ovog festivala.

Burning Man ima novu temu svake godine, a za 2019. godinu to su bile Metamorfoze – ideja zamišljena kao „slavlje promjena i istraživanje neizvjesnosti“ i „zagrljaj neuhvatljive sadašnjice“. Temu su utjelovile sjajne kolekcije skulptura i kreativna festivalska moda.

View this post on Instagram

#burningman #burningman2019

A post shared by Leeda (@leeeeeeeeeeda) on

View this post on Instagram

Yep, I was there #Burningman2019

A post shared by Gala (@galagonzalez) on

I ove godine spektakularno “paljenje čovjeka”

Glavni dio Burning Mana oduvijek je bilo paljenje drvene konstrukcije čovjeka koja je svake godine bivala sve većom i po kojoj je festival i dobio ime. Konstrukcija se uvijek zapali na zadnji dan festivala što označava sam kraj Burning Mana.

“U nedjelju navečer izgorio je Georgijev Van Der Bosch “Hram režije”, što je označilo vrhunac našeg zajedničkog vremena u Black Rock Cityju. Kako započinjete ovu novu godinu bolje, snažnije ili zahvalnije nego prije?”, stajalo je u natpisu ispod fotografije goruće konstrukcije na službenom profilu Burning Mana.

Performansi koji su otišli predaleko?

Na festivalu nema plaćenih izvođača, bendova niti ikakvih line up-a. Što ne znači da glazbe nema. Na Burning Manu ima svega. Glazbe, art performansa, instalacija, plesa, modnih kombinacija. Što će se događati na ovome festivalu ovisi samo o njegovim sudionicima i njihovim kreativnim sposobnostima i načinima izražavanjima.

Svake godine Burneri žele nadmašiti staru, ići dalje, više, šokantnije. No, koliko daleko možeš ići prije nego stvari krenu krivo? Prije nego ideja utopijskog društva preraste u distopijsko? Već su se i ranijih godina uz ovaj festival vezale razne kontroverze, no događaji s ovogodišnjeg Burning Mana su dokaz pretjerivanja koje u najboljem slučaju može završiti neukusno, u najgorem tragično.

Neukusni dio odnosi se na navodnu izvedbu oralnog seksa koji je, po pisanju stranih medija, na pozornici, pred publikom Burnera, izveo Harley Edward Streten, platinasti izvođač i dobitnik Grammya, poznat pod imenom DJ Flume.

0_Outside-Lands-Music-Festival-Day-2-San-Francisco-USA-10-Aug-2019

Američka glumica Paige Elkington, za koju se smatra da je njegova djevojka, 2. rujna objavila je sporni video na svojoj Instagram stranici, prije nego što ga je kasnije izbrisala. Prvo je podijelila fotku obožavatelja koji je držao znak na kojem je pisalo: “Da li Flume uopće jede **?”, na što je dodala naslov: “Lol pričekaj sljedeću priču”.

Glumica je potom podijelila video u kojem se vidi nepoznata žena na sve četiri ispred 27-godišnjeg DJ-a, a sve skupa je izgledalo kao da je oralno zadovoljava. Na video je napisala: “Oprosti mama”.

0_Festival-goers-horrified-as-DJ-performs-sex-act-live-on-stage

Nakon što je vijest izašla u javnost koja nije s jednakim oduševljenjem reagirala na ovaj performans, pojavili su se demantiji fanova koji su prisustvovali ovom događaju i koji tvrde kako se “ništa loše nije dogodilo” te kako je Flume samo iz zafrkancije stavio glavu među njene noge.

Amber, koja je stajala pored DJ-a rekla je za Daily Mail: “Imao je njenu suglasnost i nosila je donje rublje, tako da nije kao da je to radio na pozornici. Bilo je to samo u dobrom duhu Burning Man-a.
Ok, Amber, ako ti tako kažeš. Ono što se dogodi na Burning Manu, izgleda ostaje tamo, a vjerujemo kako se događa i puno luđih stvari od ove.

Čovjek mrtav, a policija smrt proglasila “sumnjivom”

Nesretni smrtni slučajevi uzrokovani pretjeranom konzumacijom droga ili alkohola ponekad su nažalost dio festivala, nije to ništa novo, iznenađujuće pa ni šokantno čak ni za Burning Man. No, ovogodišnja smrt 33-godišnjeg dečka pronađenog u vozilu u njegovom kampu još uvijek nije otpisana kao nesretni slučaj niti slučaj pretjerivanja s drogama.

Šerif ureda okruga Pershing izvijestio je da je preliminarna obdukcija pokazala da krv g. Billinghama ima visoku koncentraciju ugljičnog monoksida, što se smatra “otrovnim za ljudski život”. Vlasti tek trebaju objaviti podatke o uzroku i načinu smrti, ali su priopćile kako slučaj još uvijek “ostaje pod istragom kao sumnjiv”.

Burning Man 2019 opet je bio pun Instagram influencera i milijardera, usprkos pokušajima da se vrati svojim korijenima

View this post on Instagram

#BurningMan ⚡️⚡️

A post shared by Paris Hilton (@parishilton) on

Ranije ove godine, organizatori su, nakon višegodišnjih negodovanja old school Burnera koji na festival dolaze od njegovog samog početka, izdali priopćenje na 55 stranica u kojem kritiziraju neka popularna ponašanja a koja se kose sa 10 pravila i nekonzumerističkim duhom ovog događaja.

I dok su gore navedenih 10 pravila oni “rani burneri” živjeli i poštovali bez da su pravila bila igdje zapisana, s godinama i sve većom popularnosti, festival je počeo privlačiti, kako ih ‘burneri’ interno zovu i ‘pink ponny-e’.  Burning Man su zadnjih godina preplavili razni “Instagram influenseri” koji na njega dolaze u skupim aranžmanima promovirati brendove, naslikavati se te uopće ne sudjeluju u zajednici.

Jesu li ih uspjeli iskorijeniti?

Možda o tome  najbolje govori fotka DJ Dipla koji si je u privatnom Jetu donio piletinu popularnog lanca Popeye.  “Popeye’s heard I wanted to try their sandwich so they sent me some in a jet…. Wendy’s your move.”

 

TAGOVIburning man festival Nevada