Film i TV

Tajne su otkrivene!

Aside Banners

Celebgate je skandal godine: Na internet procurile stotine privatnih fotki poznatih (golih) zvijezda!

Piše , Objavljeno

Nekako smo navikli da godišnje možemo očekivati “procurene” privatne fotke ili video materijale dvije-tri zvijezde, ali Celebgate iz temelja mijenja pravila igre!

keley

Već je i djeci u središnjoj Africi, koja u životu nisu vidjela računalo, a kamoli čula za pojmove poput “selfie” ili “cloud servisa“, potpuno jasno da nije nimalo sigurno uzimati svoje gole fotke i slati ih drugim ljudima ili ih čuvati na nekom sustavu za pohranu podataka (bilo memorija mobitela ili nešto apstraktniji cloud), jer kad-tad će se dogoditi da netko s dovoljno znanja ili sreće naleti na njih. A kada se to i dogodi, bonton deep weba nalaže da se svaki pronađeni materijal podijeli s drugim korisnicima, što znači da će u roku od 24 sata cijeli svijet znati o čemu se tu točno radi. Tako je barem bio slučaj s jednim od najvećih skandala u povijesti showbiznisa, od stranih medija prozvanim Celebgate!

Negdje tijekom vikenda na popularnu je /b sekciju 4chana netko stavio popis od stotinjak imena poznatih i malo poznatih svjetskih filmskih, televizijskih, glazbenih i sportskih zvijezda, tvrdeći da ima njihove privatne fotke, od kojih su mnoge golotinja pa čak i čista pornografija te tražeći određenu količinu bitcoina za njih. Naravno da u prvi mah nitko ovakve najave nije shvatio ozbiljno, jer ruku na srce, 4chan udomljuje vjerojatno najveću skupinu internet trolova na svijetu, ali kada su prve sličice Jennifer Lawrence, Kate Upton i Victorie Justice osvanule na stranici, počela je nezaustavljiva lavina zbog koje je cijeli Hollywood trenutno u stanju “crvene uzbune“.

slike 12

Kako bi stvar postala mainstream, pobrinuo se reddit i njihova Celebs sekcija koja sve pristigle fotke kategorizira za lakše snalaženje pa je ubrzo postalo jasno kako će se narednih dana o ovome itekako pričati. Za sve je navodno kriv hacker (ili skupina hackera?!), koji je uspio provaliti u hrpu iCloud računa i tako se domoći privatnih mobilnih fotki njihovih korisnika, među kojima su i zvijezde poput Ariana Grande, Avril Lavigne, Amber Heard, Brie Larson, Hillary Duff, Kayley Cuoco, Kirsten Dunst, Mary Kate Olsen, Scarlett Johansson i Davea Franca. Iako ima i običnih, svakodnevnih fotki, za javnost su zanimljive samo one golišave, a što se toga tiče, zvijezde nisu nimalo sramežljive!

Naravno, odmah su se počeli javljati razni PR stručnjaci, glasnogovornici i sami celebovi tvrdeći da se radi o očitim lažnjacima i da je sve to zapravo vrlo dobar Photoshop, što je negirano ishitrenom izjavom ekipe Jennifer Lawrence, koji su rekli: “Ovo je neukusna povreda privatnosti. Kontaktirani su predstavnici zakona, a svi koji postave ukradene slike Jennifer Lawrence biti će optuženi.” Hvala vam, dragi naši medijski genijalci, što ste ovim uistinu potvrdili da su fotke ukradene i da je na njima upravo gola JLaw.

kardashian

Dakako, u mračno doba prije interneta, smartphone uređaja i selfieja ovako nešto bi bilo i tehnički neizvedivo, a i da se netko uspio domoći tog broja fotki, vjerojatno bi ih jednu po jednu prodavao nekakvim ljigavim tabloidima. Ovako, uz svu modernu tehnologiju koju imamo, stvarno nije nimalo teško proširiti takav skandal cijelim svijetom u roku od svega nekoliko sati, a pokušati ga zaustaviti u ovom je trenutku otprilike kao pokušati ugasiti šumski požar pljuvanjem u vatru. Pouka je sasvim jasna: bilo da ste velika svjetska zvijezda ili živite u nekoj sibirskoj pripizdini, NEMOJTE se slikati goli i slati to svojim partnerima/partnericama ili čuvati na hard diskovima, mobitelima ili cloud servisima. Jednostavno nemojte!

Hoće li odgovorni biti uhvaćeni ili ne (Christopher Chaney je 2012. za sličnu, ali daleko benigniju i materijalom siromašniju stvar osuđen na 10 godina zatvora), sada je manje važno, jer šteta je već učinjena. Ne samo da je povrijeđena privatnost nekih od najvećih svjetskih zvijezda, već se mora postaviti pitanje koliko su uistinu sigurni veliki cloud servisi, uključujući u ovom slučaju probijeni iCloud? Na to je pitanje uistinu teško dati pravi odgovor, ali jedno je sigurno: upravo ovog trenutka Jessica Alba, Sophia Vergara i ostale face panično pregledavaju sve svoje račune i brišu hard diskove jer nikada ne znaš tko može biti sljedeća meta!

TAGOVIcelebrity cloud gole fotke hacker jennifer lawrance privatne fotke seks sex tape toples zvijezde

Komentiraj