Film i TV

Mojsije protiv Egipćana

Aside Banners

Christian Bale kao Mojsije u dugoočekivanom prvom traileru za epski Exodus

Piše , Objavljeno

Jedna od najvećih biblijskih priča napokon će dobiti svoju veliku hollywoodsku adaptaciju, a za spektakl će se pobrinuti legendarni Ridley Scott i njegov Mojsije, Christian Bale.

'Exodus: Gods and Kings' movie

Iako je već čovjek u godinama, legendarni redatelj Ridley Scott radi više nego ikada, a izgleda da energijom uvelike nadmašuje svoje daleko mlađe kolege. U cijeloj je toj priči za sve filmofile možda najbitnije da Scott ne bira samo određeni žanr, već istražuje sve mogućnosti, bilo da se radi o znanstvenoj fantastici u Prometheusu ili o dilanju droge u The Counseloru, pa tako nije čudno niti da se za najnoviji projekt odlučio vratiti nekoliko tisuća godina u prošlost i ekranizirati jednu od najpoznatijih biblijskih priča svih vremena.

Dakako, radi se o životnom putu Mojsija i izabranog Božjeg naroda iliti Izraelaca, koji su bili potlačeni i porobljeni od strane egipatskih faraona. No, Mojsije je tijekom svog života počeo komunicirati s Bogom, koji mu je naredio da oslobodi svoje ljude i povede ih u Obećanu zemlju. Faraon Ramzes nije bio voljan samo tako pustiti besplatnu radnu snagu, pa mu je sam Bog poslao apokaliptične kazne u vidu najezde skakavaca, krvave kiše i sličnih ludorija. Stari Ramzes nije vidio drugi izlaz nego da oslobodi Mojsija i njegovu ekipu, ali se nakon nekog vremena predomislio i krenuo sa svojom vojskom za njima, te ih sustigao negdje kod Crvenog mora, kada slijedi i ono poznato razdvajanje vode i utapanje egipatske vojske.

Tako otprilike ide ova biblijska priča (manje-više, davno se pohađao vjeronauk), a Scott ju je ipak odlučio malo promijeniti i više ju bazirati na prijateljskom odnosu Mojsija i Ramzesa, koji zbog više sile postaje iznimno neugodan i, kako će stvari pokazati, neviđeno krvav. Je li Ridley pogodio smjer, pogledajte u prvom traileru za Exodus: Gods and Kings.

Exodus: Gods and Kings – trailer:

Nije dobro suditi film po prvom traileru, tako da ćemo se suzdržati nekih većih komentara i pričekati proširenije najave. Christian Bale može odglumiti što god treba, pa tako i Mojsija, ali problem bi mogao biti Joel Edgerton, koji ne ostavlja neki prejak dojam kao Ramzes. Opet, teško je donositi neke zaključke na osnovu nekoliko sekundi iz trailera, tako da ne bi bilo fer gledati to kao neku manu. S druge strane, i iz ovog se kratkog ulomka da vidjeti kako će se raditi o vizualno fenomenalnom filmu, koji bi, barem u tom pogledu, mogao isprati pomalo gorak okus koji je prije par mjeseci ostavio Noah.

exodus

Exodus u kina dolazi 12. prosinca, što znači da ćemo ove godine za božićne praznike uz treći nastavak Hobit trilogije uživati u još jednom fantasy spektaklu (bez uvrede našim čitateljima-vjernicima, ali morali smo).

TAGOVIchristian bale exodus religijski film ridley scott spektakl trailer vjera

Komentiraj