Zabava

Aside Banners

Coldplay, diskografija benda

Diskografska priča o bendu koji se uporno trudi opravdati titulu najboljih.

Piše , Objavljeno

Kao i svaki moderni bend, Coldplay su osnovali dva studoša, Chris Martin i Johnny Buckland, a prije nego su se bendu pridružili Guy Berryman i Will Champion, dečki su se zvali Pectoralz i Starfish. Te davne 1997. godine, dečki su bili oduševljeni Travisom, koje smatraju najzaslužnijih za osnivanje benda, a kompletno ludilo oko ovih pristojnih momaka pokrenulo se dvije godine kasnije kada su za Parlophone potpisali ugovor za pet albuma.
Osim ako niste veliki fan benda, vjerujemo da ste ime znali jedino Chris Martinu, koji je bajdvej oženio Gwyneth Paltrow, no to znaju i ptice na grani, ali dečki iz benda prije nego su postali slavni odlučili su zaradu dijeliti na četiri ravnomjerna djela. Poput R.E.M. ili U2.

Parachutes (2000.)

Parachutes

Parachutes

Onda im se dogodio «Yellow» koji se nakon dva prosječna EP-a «Bigger Stronger» i «The Blue Room», popeo na visoko četvrto mjesto najprodavanijih singlova, a na valu zarazne pjesme debi album «Parachutes» popeo se do vrha, te je na domicilnom tržištu prodan u 1,6 milijuna primjeraka.
Međutim, za razliku od publike koja je bila oduševljena novim britanskim bendom koji nisu «naporni kao Radiohead» ili «samodopadni kao Oasis»», kritika ih primila uglavnom rezervirano. što naravno ni ne čudi, kada je u to vrijeme Travis uistinu bio bolji bend. Međutim, tada se dogodilo čudo i Coldplay su postali hit u Americi, gdje su prodali preko dva milijuna albuma, te nakon samo jednog albuma postali pravi stadionski rock bend.

Yellow

A Rush Of Blood To The Head (2002.)

A Rush Of Blood To The Head

A Rush Of Blood To The Head

Na krilima velikog uspjeha, ali i naporne turneje, Coldplay su se vratili u studio i ponovo s istim producentom Kenom Nelsonom, krenuli snimiti uvijek problematični drugi album. Mediji uvijek skloni pretjerivanju, nakon poduže diskografske stanke, raspisali su se o raspadu benda, a dečki su odgovorili zaraznim singlom «In My Place».
Unatoč lošim predviđanjima, Coldplay se vratio s dobrim drugim albumom, koji je kritika čak bolje primila nego prvijenac, iako je glazbeno to bila jedna te ista priča. A baza fanova je nakon «A Rush Of Blood…» još više narasla, jer album je u Americi prodan u čak četiri milijuna primjeraka. Coldplay su, barem što se tiče popularnost, dosegnuli vlastite idole R.E.M. i U2.

Clocks

X&Y (2005.)

X&Y

X&Y

Nakon što su Radiohead odlučili da ne žele biti najveći bend na planeti, te su nakon OK Computera snimili onda dva, pa nazvati ćemo ih čudnim, albuma, štafeta je predana u ruke Martinu i njegovim dečkima. Breme koje nitko od glazbenika, osim ako ste Axl Rose, vjerojatno ne bi htio nositi, a s takvim očekivanjima je dočekan i «X&Y» koji je postao treći najbrže prodavan album u britanskoj povijesti, a iako fanovi nisu bili razočarani, kritika ih je uglavnom sasjekla. Jer treći album je zvučao kao i prethodna dva, s mnoštvom lijepih pjesama, koje su bez problema mogle naći na bilo kojem njihovom izdanju, ali kada vas mediji, a i obožavatelji, proglašavaju «najvećim» onda to morate jednom i dokazati.

The Hardest Part

Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008.)

Viva La Vida

Viva La Vida

Ako pratite medije, onda ste sigurno pročitali kako su Coldplay prošle godine spalili kompletno završen album jer nisu bili zadovoljni rezultatom. Navodno su taj neuspio projekt producirali Timbaland i Kanye West, a onda su Coldplay odluči krenuti stopama U2 i za svoj četvrti album uposliti Briana Enoa.
Malo prisjećanje povijesti, «Unforgettable Fire» također četvrti album Bonovog bend je isto tako uobličio gore spomenuti gospodin. Ne morate biti veliki fan Coldplaya, ali sigurni samo kako znate barem dva njihova singla naizust, ali moramo vam priznati kako su dečki snimili, možda ne najbolji, ali svakako najhrabriji album u karijeri. «Viva La Vida» ima lijepih balada, nekih hrabrih glazbenih eskapada, ima bluesa, crkvenih zborova, tuge, ljubavi, mira, rata, uglavnom svega što se od jednog POP/ROCK benda koji je prodao 30 milijuna ploča i očekuje. I zar nije super što je jedan takav bend toliko popularan? No, zar se svaki major bend nužno mora pretvoriti u U2. Ne mora, ali nećemo sad o tome. Coldplay imaju novi album. Slušajte ga. Over and out.

TAGOVIA Rush Of Blood To The Head album Chris Martin coldplay glazba Guy Berryman Johnny Buckland parachutes Viva La Vida Or Death And All His Friends Will Champion

Komentiraj