Glazba

novopečeni filmaš

Aside Banners

Dave Grohl: uvijek rado viđen

Piše , Objavljeno

Dave Grohl, član legendarne Nirvane, rock božanstvo na čelu Foo Fightersa, sjeo je u redateljsku stolicu i snimio posvetu oltaru rock & rolla, Sound City studiju u Los Angelesu.

Dave Grohl - Sound CityUvijek si sanjao kako bi bilo odlično odjebati sve, otići s posla (iz škole, čegaveć), sjesti u auto, zbrisati u drugi grad i uspjeti u životu? Jesi, jesi iako nisi bio dovoljno hrabar da stvarno i odeš, ali kroz vrijeme bilo je onih koji su bili. Dave Grohl to napravio u trećem razredu srednje škole i otišao na turneju s punk bendom. Makar Scream nije bio najzdravije mjesto za osobni razvoj, na cesti su bili manje gladni nego, recimo, Black Flag i te 1986. taj isti, srednje bitan, hardcore punk bend bio je prva stanica u pretvorbi Davida Erica Grohla, klinca iz američke verzije Varaždina ili Koprivnice pod imenom Warren, Savezna država Ohio, u stadionskog rock boga kakav je danas.

Novopečeni filmaš

Pošto bogovi (i to ne samo gitarističke provinijencije) vole za sobom ostavljati spomenike, Dave se odlučio na jedan digitalni: dokumentarni film o studiju koji mu je promijenio život: studiju Sound City u Los Angelesu. Prvi put režira, ali ne druži se prvi put s rock prijateljima pa im je poslao hrpu mailova da mu se pridruže u projektu koji slavi analognu traku, ispravno rock srce, jednu posebnu studijsku konzolu (Neve 8028) i magiju prostora koji je bio neobično akustičan, a po logici stvari to nije mogao biti, što u filmu i sam Rick Rubin (ono, samo jedan od najvećih glazbenih producenata u svemiru) kaže. Možda je stvar i tome što su studio u Dolini San Fernando rijetko čistili. Rjeđe nego što ti čistiš vlastiti stan.

Dave Grohl i Sound City povezani su kroz šesnaest dana u proljeće 1991. kada su on i još dvojica prljavih i mršavih momaka iz Aberdeena (Savezna država Washington, ako te baš zanima) snimili ploču koja će im promijeniti živote, kvalitetu narkotika u krvi i stanje u banci.
Snimili su Nevermind.

Što se dogodilo kasnije – znaš, ali ne znaš da su recimo Rage Against The Machine svoj prvi LP također snimili u Sound Cityju i to na konto zvuka kakav su dali Butch Vig, Nirvana i konzola s početka priče; custom Neve 8028, jedna od četiri proizvedene ikada. Legenda kaže (za Rage, a ne za Neve) da su u im u studiju bili prijatelji koji su sjedili na podu u stilu publike na Portishead u Roseland Balroomu dok su ovi snimali vokale i gitare. Poslije dežurnih holivudskih revolucionaratu u Sound Cityju radili su i Red Hot Chili Peppers, pa Metallica, cijeli loši Death Magnetic, Nine Inch Nails dio albuma With Teeth i Johnny Cash svoj drugi album iz American serijala s Rickom Rubinom, čovjekom koji ti karijeru ili izmisli ili resetira.

Začetak rock božanstva

U tom je vremenu, od 1994 do negdje 2008. naš rock bog u nastajanju pokrenuo je novi bend (Foo Fighters i sve o njima vidi u Back And Forth, dokumentarnom filmu o kadrovskim problemima), odgovarao prvih godina na pitanja je li svaka pjesma koju je napisao zapravo o Cobainu, otpustio par ljudi, uzeo par prijatelja iz starih punk dana u bend, dao im zdravstveno osiguranje te punio sve veće i veće dvorane do 2008. i Wembley stadiona koji su rasprodali dva dana za redom.

Da ne ulazimo u inovativnu vrijednost Foo Fightersa kao rock sastava, jer je nema: to su glasne gitare s velikim refrenima i malo punk mentaliteta u glavi čovjeka koji je uspio skinuti sa sebe teret bubnjara najvećeg benda devedesetih i posljednje istinske rock ekspolozije.

To je sve djelo čovjeka koji se iskreno raduje onome što radi bilo da bubnja, svira gitaru ili se zajebava po studijima (vidi zadnju trećinu Sound City) s prijateljima. Također, to je djelo čovjeka koji je u jednom trenutku u vremenu bio broj jedan na Billboardovom Modern Rock Chartu s tri različita benda za redom: Nirvanom i You Know You’re Right; Foo Fightersima i All My Life te s No One Knows sa Queens Of The Stone Age. Nije loše za čovjeka koji ima de fakto završenu samo osnovnu školu, zar ne?

P.S. Sound City dokumentarac je vani i vrijedi svaki cent od 12,99$, ali Dave se sigurno neće ljutiti ako ga nabaviš tamo gdje i inače nabavljaš filmove.

TAGOVIdave grohl dokumentarac nirvana

Komentiraj