Zabava

Aside Banners

David Carradine – Ubio se Bill

Mlađe generacije Carradinea vjerojatno znaju kao Billa, dok ga nešto stariji znaju kao Kwai Chang Cainea iz popularne serije �Kung-Fu� ili Shanea

Piše , Objavljeno

U kratkom su nas vremenu napustila dva majstora kung-fua, prvo je mrtav pronađen David Carradine, a dan kasnije u devedeset i sedmoj godini preminuo je i Shih Kien, najpoznatiji po ulozi negativca u filmu “U zmajevom gnijezdu”. No, ovog puta tekst ćemo posvetiti Carradineu jer on je naš osobni heroj.

Mlađe generacije Carradinea vjerojatno znaju kao Billa iz fantastičnog Tarantinovog filma u dva dijela “Kill Bill“, dok ga nešto starije generacije pamte kao Kwai Chang Cainea iz popularne serije “Kung-Fu” ili Shanea iz istoimene vestern serije koja je snimljena sredinom šezdesetih.

Iako je serija “Kung-fu” centralni dio njegova opusa, Carradine se dokazao na mnogo različitih polja pa je između ostalog bio i redatelj, scenarist i odličan plesač što je vjerovali ili ne bio ekstremno bitan faktor prilikom izbora za ulogu Kwai Chang Cainea koju je isprva trebao dobiti Bruce Lee koji početkom sedamdesetih još nije bio dovoljno velika faca.

david carradine kung fu

david carradine kung fu

David Carradine (pravog imena John Arthur Carradine) karijeru je započeo u predstavama na Broadwayu, a proglašen je i najboljim debitantom davne 1965. Na malim ekranima osvanuo je ’66 u seriji “Shane” koja mu omogućava i tranziciju na velika platna jer isprva se pojavljuje uglavnom u vesternima.

škicnite “Kung-Fu” jer YouTube ga je pun…

No, sedamdesete i osamdesete pokazale su se njegovim razdobljem jer u tom je periodu snimio najveći broj filmova i seriju koja ga je proslavila. U tom je periodu radio i s najvećim zvijezdama kao što su Martin Scorsese (“Boxcar Bertha” i “Mean Streets”), Ingmar Bergman (“The Serpent’s Egg”), utjelovio je Woodya Guthriea u filmu Hala Ashbya “Bound for glory” i izborio nominaciju za Zlatni Globus ulogom Justina LaMottea u popularnoj seriji “Sjever i Jug”.

“Boxcar Bertha” trailer

No, sve su to mainstream pizdarije za one kojima Zlatni globusi i kultni redatelji nešto predstavljaju. Oke, “Kung-fu” je bomba, ali ono zbog čega ga mi volimo eksploatacijski su filmovi koji predstavljaju najbolji dio njegova opusa.

death race 2000

death race 2000

Death Race 2000, Cannonball, Lone Wolf McQuade, Deathsport, Q i Circle of Iron filmovi su koje mi respektiramo. Prisjetimo se samo “Lone Wolf McQuadea” u kojoj stoji rame uz rame s najvećim trešerom današnjice Chuckom Norrisom (i ovdje je Teksaški rendžer) ili “Death Race 2000” u kojem se pojavljuje tada još nepoznati Sylvester Stallone, a Amerika dvije tisućite prikazana kao zemlja bezakonja u kojoj je jedina zabava smrtonosna trka u zajebanim bolidima. Soft porn verzija Conana “The warrior and the sorceress” utkana je u naša srca kao vrhunski trešeraj dok je “Q-The winged serpent” vjerojatno jedan od najjačih filmova sa čudovištem u kojem on i Richard “Shaft” Roundtree vode borbu s katastrofalno animiranim zmajem. Film je prajsles.

Lone Wolf MCQuade

Sedamdesetih se pojavio i u posljednjem filmu Bruce Leea “Circle of iron”, to jest, posljednji film u kojem se Bruce Lee trebao pojaviti prije nego je izveo svoj posljednji kružnjak. Dakle, kada vas izaberu kao zamjenu za Bruce Leea to mora nešto značiti.

Circle of Iron

Devedesete ga ne nalaze u najboljoj formi jer pojavljuje se u nimalo simpatičnim treš pizdarijama jer treš filmovi devedesetih nemaju taj šarm. Drugim riječima, kada se pojavite u PETOM DIJELU “Djece kukuruzišta” morate si postaviti pitanje “što se dogodilo s mojom karijerom”. No, devedesetih se ponovno vraća sa spin-offom serije “Kung-fu” koja je doživjela još četiri sezone, a to respektiramo.

david carradine

david carradine

E sad, ono što si znate jest da u dvadeset i prvo stoljeće ulazi sa najboljim filmom svoje karijere “Kill Bill” koji je Carradinea ponovno stavio “na kartu”, a Tarantino je od njega umalo napravio ono što je napravio s Travoltom deset godina ranije. Nažalost, Carradine s poslije “Kill Bill-a” ponovno vratio li-la filmovima, a jedino što je donekle vrijedno pažnje… i sad dobro pripazite na sljedeću rečenicu jer ovo ne govorimo često… bila je ponovljena uloga Billa u sasvim solidnom redateljskom debiju Roba Schneidera “Big Stan“. Dakle, možda nije ostvario nenadjebiv comeback, ali ako je Rob Schneider snimio solidan film…

Big Stan

Sedamdesetdvogodišnji David Carradine pronađen je mrtav u tajlandskoj hotelskoj sobi ugušen užetom (ili vezicama) radeći isto ono što je i Michaela Hutchencea otjeralo u smrt. Drugim riječima, “oddrkali” su u smrt.
Sve u svemu David Carradine bio je car prema našim mjerilima.

TAGOVIbruce lee david carradine glumac kill bill trash

Komentiraj