Zabava

Aside Banners

Posljednji smiješak Dennisa Hoppera

Ne znamo otkud da počnemo. 'Buntovnik bez razloga', 'Easy Rider', 'Apocalypse Now', 'Blue Velvet', 'Waterworld'? Ali znamo kada prestaje. Vjerojatno ove godine

Piše , Objavljeno

Dennis Hopper je dobio zvijezdu na hollywoodskom Walk of Fameu, i to je vjerojatno zadnja velika vijest o glumcu koji je obilježio američku kinematografiju, prije nego nas obavijeste da je preminuo.
Hopper boluje od neizlječivog raka prostate, u zadnjoj je fazi, želi ostaviti svoju ex-suprugu bez prebijene pare i sa svojih 45 kila, svejedno je smogao snage pojaviti se na Hollywood Boulevardu povodom 2403. zvijezde, ovaj puta s njegovim imenom.

Bili su tu Jack Nicholson, David Lynch, Dwight Yokam, kao i vrlo bliski prijatelj Viggo Mortensen kojem je Hopper bio nepresušno vrelo ideja, humora i inspiracije. ‘Bio je iskren i tako navodio sve oko sebe da budu iskreni’, kaže frend koji se ne može načuditi njegovoj skromnosti.

Sa svoje 74 godine i filmografijom koja kao da nema kraja, Hopper je pronalazio vremena za slikanje i kiparenje – čuvene su mu fotografije iz šezdesetih. Mnoge je svoje radove nedavno prodao, pričalo se o sumi od 1,8 milijuna dolara, no iz svega je čistog profita ostalo tek nešto manje od 50 somova. Spominjemo to kao kamen spoticanja između glumca i donedavne mu žene Victorie Duffy koja se polakomila za nasljedstvom i uslijed čega je Hopper zatražio hitan razvod. 5000 dolara mjesečne alimentacije ženi zvuči uvredljivo. Victoria mu se sudskim nalogom ne smije približiti na deset stopa, niti mu se obraćati bilo kojim putem, pismenim, elektroničkim ili fizičkim. No to definitivno ne vrijedi za Gorillaze koji su ga zamolili za naraciju na pjesmi ‘Fire Coming Out of the Monkey’s Head’ s albuma Demon Days.

Kako bilo, Hopper će otići u legendu s nagradom festivala u Cannesu 1969. za ‘Easy Ridera’ kojeg je režirao i gdje igra glavnu ulogu. Bio je tada nominiran i za Oskara, no čast ga je mimoišla, a druge prilike više nije niti bilo. U fokus ga je doveo Coppola u ‘Apocalypse Now’ 1979. i Lynch s ‘Blue Velvetom’ 1986., ali sve se svelo na kritičarsko tapšanje po ramenu.
No Dennis Hopper, brojeći svoje posljednje mjesece, ima itekako mnogo ruku koje ga tapšaju. Na kraju puta to znači neusporedivo više od svih osvojenih ili neosvojenih trofeja.

TAGOVIdennis hopper glumac

Komentiraj