Film i TV

Bajkovito remek djelo

Aside Banners

Djeca vukovi: romantičan pogled na odrastanje kojeg morate pogledati

Piše , Objavljeno

Japanski stil animacije i pričanja priče možda nije za svakoga, ali Djeca vukovi nose onu univerzalnu draž koju gledati i cijeniti može apsolutno svatko.

djeca vukovi

Kada se govori o japanskoj filmskoj umjetnosti (bila ona igrana ili animirana), uglavnom se misli o nama prilično nepoznatom i čudnom svijetu, koji ima neke svoje posebne zakonitosti i kulturne dogme. Potrebno je stoga uzeti si malo vremena i pokušati se naviknuti na stil i način pričanja priče, koji su u svojim temeljima drugačiji od našega. To se posebno ističe kod animiranih filmova, koji se od onih sa Zapada razlikuju kao kruške i jabuke.

Ipak, japanski redatelj Mamoro Hosoda ima jedinstvenu sposobnost da spoji ta dva svijeta univerzalnim porukama i tematikom koja se može primijeniti na sve kulture našega čovječanstva. Njegovo novo animirano remek djelo Djeca vukovi, tako nas vodi u metaforički fantastičan, ali opet sasvim realan svijet odrastanja, puberteta i roditeljskog odgoja. Da se uistinu radi o kvalitetnom filmu govori niz nagrada koje je do sada pokupio na festivalima diljem svijeta (uključujući i nagradu za najbolji animirani film Japanske filmske akademije za 2013. godinu), ali i uglavnom jednoglasna hvala publike i kritike.

Djeca vukovi – trailer:

Priča se vrti oko mlade studentice Hane (Aoi Miyazaki), koja se zaljubljuje u misterioznog i povučenog mladića (Takao Osawa). Uskoro saznaje da je on potomak davno izumrle vrste ljudi-vukova, te da po potrebi može promijeniti oblik. No njena ljubav prema ovom neobičnom mladiću je toliko velika, da uspijeva u potpunosti ignorirati njegovo podrijetlo, te mu uskoro rađa dvoje djece, djevojčicu Yuki i dječaka Amea, koji su čista suprotnost jedan drugome. Idilu ove malene obitelji prekida iznenadna smrt čovjeka-vuka, što tjera Hanu da se odseli u slabo naseljeni planinski kraj, te tamo započne novi život za sebe i svoju djecu.

Među najboljim japanskim animiranim filmovima zadnjih godina

Djeca vukovi su romantična i na trenutke idilična priča o pokušaju mlade majke da odgoji svoje dvoje djece, te samo njihovo sazrijevanje i upoznavanje svijeta. Upravo je taj odnos između roditelja i djece oslonac cijele radnje, koja obiteljski život samohranog roditelja (što je, sasvim slučajno, trenutačno vrlo aktualno) prikazuje kao avanturu punu ljubavi i pažnje, koja vrlo često zna biti naporna i jedva izdržljiva, ali na kraju se u potpunosti isplati. Film se igra motivima prihvaćanja i raznolikosti našega društva i kultura, te na jedan ne previše invazivan način uči sve buduće i sadašnje roditelje kako jednoga dana, kada njihova djeca dovoljno odrastu, treba imati snage pustiti ih da žive svoj život onako kako sami smatraju da je najbolje.

djeca vukovu

Kako bi se ova prekrasna priča prenjela na pravi način, Studio Chizu si je dao truda u apsolutno svakom tehničkom smislu. Animacija je prekrasna, te kombinira 2D elemente pozadina i modernih 3D tehnologija, a na ovom su projektu radili ponajbolji crtači Japana. To posebno do izričaja dolazi u prikazima prirode (na svu sreću, ne nedostaje ih), koji na trenutke izgledaju kao bajkovita ulja na platnu nekog impresionističog slikara. Glazbena je podloga još jedan od segmenata koji savršeno upotpunjuju ovu priču, što se može zahvaliti talentu međunarodno priznatog mladog autora Masakatsua Takagija. Cijeli ovaj film tako tehnički podsjeća na najpoznatije uratke Studija Ghibli, ali zahvaljujući Hosodinoj režiji, ipak ima ono nešto “svoje i originalno”, što ga izdvaja iz konkurencije.

Djeca vukovi je bez sumnje jedan od najboljih japanskih (a i svjetskih) animiranih filmova u zadnjih nekoliko godina, ali ipak mu treba pristupiti ozbiljno, s otvorenim srcem i umom. Iako će djeca uživati u prekrasnoj animaciji, tematika je ipak primjerenija malo starijoj publici, jer je za shvatiti neke finese i metafore ipak potrebno određeno životno i filmofilsko iskustvo. Na svu sreću, zahvaljujući distributerima iz karlovačke tvrtke Radar, ovaj film možemo u potpuno digitaliziranom formatu gledati i u našim kino dvoranama.

TAGOVIanime animirani film djeca-vukovi filmska recenzija recenzija

Komentiraj