Zabava

A pobjednik je...

Aside Banners

Dodjela Zlatnih globusa prošla u znaku ‘Boyhooda’, ‘Birdmana’ i šala o Billu Cosbyju

Piše , Objavljeno

Druga najznačajnija nagrada u svijetu filma došla je do svoje 72. edicije, a niti ove godine nije nedostajalo neukusnih šala, podbadanja, sisa i naravno, kvalitetnih filmova i serija!

zlatni globus 1Mlađi brat daleko bitnijih Oscara, dodjela nagrade Zlatni globus održala se ovu nedjelju po 72. put, a žiri sastavljen od stranih kritičara još je jednom odabrao najbolje iz američke (ipak se radi o slavlju hollywoodske industrije ) filmske i TV produkcije. Iako to nije pravilo, ove nagrade su obično vrlo dobar pokazatelj onoga što nas očekuje na Oscarima, a osim klasičnog glorificiranja glumačkih, redateljskih, scenarističkih i inih dostignuća uvijek se nađe vremena za koju neukusnu šalu, simpatičnu “uvredu” nekom od kolega ili pokazivanje bujnog dekoltea. Klasika!

Film koji je kući ove godine ponio najviše nagrada jest drama Boyhood, koja se okitila naslovom najboljeg filma (u kategoriji drame), najbolje režije (Richard Linklater) i najbolje ženske uloge (Patricia Arquette). Drugi je veliki pobjednik satirička dramedija Birdman koja doma nosi nagradu za najbolji scenarij i najboljeg glumca u komediji/mjuziklu (Michael Keaton). U prilično začuđujućem raspletu ovaj je film izgubio nagradu za najbolji film u kategoriji komedije/mjuzikla i to od The Grand Budapest Hotela, a to nikako nije dobar znak za nadolazeće Oscare.

Boyhood - najbolji film, režija i glavna glumica

Boyhood – najbolji film, režija i glavna glumica

Od ostalih zanimljivosti valja izdvojiti nagrade za najboljeg glumca u drami (Eddie Redmayne za portret Stephena Hawkinga u biografiji The Theory of Everything), najbolju glumicu u drami (Julianne Moore za Still Alice), najbolju glumicu u komediji/mjuziklu (Amy Adams za Big Eyes) i najboljeg sporednog glumca (J.K. Simmons za Whiplash). Najbolji je animirani film vrlo neočekivano How to Train Your Dragon 2, a zasluženu nagradu za najbolji strani film ove je godine ponio fantastični Leviathan ruskog genijalca Andreya Zvyagintseva.

Što se tiče televizije, velike su TV kuće još jednu godinu zaredom doživjele krah, a izgleda kako se kvaliteta i originalnost preselila na kabelsku televiziju i streaming servise poput Amazona i Netflixa. Jako je dobro prošao Showtimeov The Affair koji je ubo nagradu za najbolju dramsku seriju i žensku ulogu u dramskoj seriji (Ruth Wilson), a najboljom je komedijom proglašena serija Transparent, čiji se Jeffrey Tambor okitio i nagradom za najboljeg glumca u humorističnoj seriji. Kevin Spacey je očekivano i zasluženo dobio svog prvog Zlatnog globusa za glavnu mušku ulogu (House of Cards), a za iznenađenje se pobrinula Gina Rodriguez koja je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu u humorističnoj seriji i to za novitet Jane the Virgin. Najbolja je mini-serija fantastični Fargo čiji je Billy Bob Thornton postao i najbolji glumac u mini-seriji prošle godine. Osim nagrade Cecille B. DeMille koja se tradicionalno dodjeljuje za životno djelo, a koja je ove godine pripala Georgeu Clooneyu, to je uglavnom to!

The Affair - slabo se o njoj priča, ali izgleda kako rastura!

The Affair – slabo se o njoj priča, ali izgleda kako rastura!

A sada malo o onome što se događalo oko same dodjele koju su po treći i posljednji put vodile komičarke Amy Poehler i Tina Fey. U svom su uvodnom monologu bacile koju otrovnu strelicu na svoje kolege, a očekivano je najbrutalniji tretman dobio Bill Cosby koji je s preko minutu šala na svoj račun doslovno pokopan! Cure su se osvrnule i na hakerske napade Sjeverne Koreje na Sony i i film The Interview, a nisu propustile dati i cinični komentar o tome kako životnu nagradu dobiva jedan George Clooney dok pored njega sjedi jedna osvjedočena humanitarka i borac za ljudska prava Amal Alamuddin koja takvu nagradu još nije “zaslužila”.

Zlatni globusi 2015. – uvodni monolog:

Naravno, sve je bilo popraćeno bujnim grudima velikih zvijezda, a posebno je dobro spuštanje imao Jeremy Renner koji je ispadajuće sisice Jennifer Lopez nazvao “njenim vlastitim Zlatnim globusima“. Nije bila dodjela za pamćenje, ali se definitivno pokazala dobrom uvertirom Oscarima…

TAGOVIboyhood film Filmovi golden globes hollywood nagrada zlatni globus

Komentiraj