Zabava

Kakav (s)provod!

Aside Banners

Dokumentarac tjedna: Black Bike Week – najluđi motoristički tulum na svijetu

Piše , Objavljeno

Pola milijuna uglavnom afro-američkih bikera iz cijelog SAD-a u malenom i mirnom turističkom gradiću? To može značiti samo jedno: totalni kaos!

black bike week

Kada je 1980. moto klub Flaming Knight Riders, u želji da pomogne svom gradiću Atlantic Beachu (Južna Karolina) s nekim financijskim problemima, započeo The Black Bike Week, malo se tko mogao nadati da će 30-ak godina kasnije to okupljanje biti u top pet motorističkih susreta u SAD-u (a vjerojatno i u svijetu). Ključan se trenutak dogodio 1998. godine, kada DMX izdaje neslužbenu himnu afroameričkih bikera, Ruff Ryders’ Anthem, te time definira ono što je The Black Bike Week danas.

Ekipa VICE-a posjetila je ovogodišnje okupljanje, koje se u današnje vrijeme odvija na cijelom području inače mirnog, dosadnog turističkog Myrtle Beacha, za vrijeme Memorial Day vikenda (kraj svibnja). Brojke govore o čak pola milijuna posjetitelja za 2013. godinu i to uglavnom crne boje kože. Također, znakovito je spomenuti i da je otprilike polovica ovogodišnjih bikera ženskoga roda, a neke od tih djevojaka imaju uistinu opake mašine pod nogama. Sve njih u ovaj naoko prosječni gradić privlači jedno poprilično čudno i potencijalno vrlo opasno pravilo (tojest, nedostatak istoga): naime, u tom području motorist NE mora nositi kacigu, ako to ne želi. Ohoho, u tom grmu leži zec…

Black Bike Week – reportaža:

Iako je cijela ova priča započela kao pokušaj stavljanja malenog turističkog mjesta na kartu svijeta i usputno rješavanje problema segregacije, danas je situacija mnogo drugačija. Cjelodnevni partiji, nabrijani, custom-made motori, crnci koji se razbacuju lovom, zlatom i grillovima, te dakako, hrpa velikih, tresućih guzica… to je danas The Black Bike Week.

Na takvim se okupljanjima razvila i posebna subkultura sponzoruša, takozvane “hugger” ženske, koje u izazovnoj obleki stoje pored ceste i čekaju nekog motoristu da ih pokupi i malo provoza (a eventualno i ‘provoza’) po gradu, dok one ‘twerkaju’ otraga. Ovo nije nimalo bezopasna zabava, pogotovo ako se u obzir uzme da gotovo sva ekipa cuga i drogira se po cijele dane. Zato smrtni slučajevi i teške saobraćajke nisu rijetkost, a i policija ima pune ruke posla s raznim izgredima. Ipak, ovo ostaje jedan od onih tuluma koje bismo voljeli posjetiti… da imamo neku nabrijanu motorčinu, živimo u SAD-u i da nismo toliko prokleto bijeli!

TAGOVIBlack Bike Week crni motoristi dokumentarac tjedna moto klub motori motoristi

Komentiraj