Film i TV

Gori!!!

Aside Banners

Dokumentarac tjedna: Burning Man – najluđi festival na svijetu

Piše , Objavljeno

Ovih dana kreće 28. po redu Burning Man festival, a pošto tijelom ne možemo biti tamo, ostaje nam samo duh. I ovaj dokumentarac!

burning man

Ako su vam dojadili ovi standardni, dosadni festivali, koje možete posjećivati po našoj malenoj Europi, imate još nešto malo vremena da spremite torbu, kupite kojih 40 litara vode i zaputite se u Black Rock Desert, pustinju na sjeveru američke savezne države Nevade, gdje se održava vjerojatno najneobičniji i najluđi moderni festival na svijetu: Burning Man!

Ovaj unikatni događaj svoje početke vuče još iz davne 1986. godine, kada su Larry Harvey, Jerry James i još par prijatelja, na plaži u San Franciscu spalili trometarsku drvenu skulpturu čovjeka, čin koji ih je trebao ‘pročistiti’. Ovaj se ritual spaljivanja drvenog obličja nastavio idućih par godina, te polagano počeo izazivati interes znatiželjnika. Ipak, 1991. godine ih gradske vlasti tjeraju s plaže zbog kršenja nekih zakonskih propisa, te novi dom nalaze u potpuno izoliranoj i nenastanjenoj pustinji Black Rock, gdje apsolutno nikome ne smetaju i mogu raditi što god ih je volja (za one koje zanima cijela povijest i nastanak Burning Mana, preporučamo dokumentarac Dust & Illusions).

Selimo se u 2012. godinu i zadnji ponedjeljak u mjesecu kolovozu, kada festival tradicionalno i započinje. Ekipa iz Russia Today medijske grupacije uzela je kamere u ruke i ‘prikrpala’ se Kingu, osebujnom frajeru koji je prije par godina ostao bez posla, te svoju novu sreću našao u izradi bizarnih krznenih kaputa i brijanju po Burning Manu.

Burning Man – cijeli film:

Iz ovoga ćete dokumentarca vrlo teško saznati kako i zašto se sve to dešava, ali je zato pogled kroz odškrinuta vrata tog ludog festivala vrlo znakovit i dragocjen, poglavito zbog općeg nedostatka sličnih materijala (praktički da nema pravog i profesionalnog dokumentarca o festivalu koji traje već 28 godina, te okuplja i do 50 tisuća posjetitelja… usred pustinje!)

burning man burning man

Burning Man nije sličan ničemu što ste do sada imali prilike vidjeti ili posjetiti. Mnoštvo kostimiranih ljudi, ‘mutantskih’ vozila i malenih plemena i sela, umjetnost koja je još dublja od svakodnevnog undergrounda, alternativno razmišljanje i pogledi na svijet te jedna sveopća težnja prema nedostižnoj utopiji, sve to smješteno u postapokaliptički Mad Max svijet, stvarno su nešto što se može doživjeti rijetko gdje drugdje.

TAGOVIburning man dokumentarac dokumentarac tjedna festival

Komentiraj