Film i TV

Mnogo više od droge

Aside Banners

Dokumentarac tjedna: DMT – Božja droga

Piše , Objavljeno

Do najboljih je stvari najteže doći. I dok o marihuani, kokainu ili LSD-u znamo gotovo sve što moramo znati, najzanimljivija droga i dalje ostaje velika misterija. Zato, upoznajmo DMT!

DMT

Postoje lake i teške droge, postoje one koje nas spuštaju i dižu, postoje one koje stvaraju ovisnost i one koje ćete probati samo jednom u životu. S druge strane cijelog tog spektra, nalazi se DMT, skraćenica jednog od najčešćih i najmanje istraženih spojeva u prirodi, dimetiltriptamina (po molekulskoj građi najsličniji psilocibinu iz psihoaktivnih gljiva). O ovoj se biološkoj supstanci počelo govoriti tek posljednjih 50-ak godina, iako se vjeruje da ju čovječanstvo koristi od svojih početaka, te da je glavni i odgovorni ‘krivac’ za ono što šamani nazivaju vizijama. Drugim riječima, tu je, svi znaju da postoji, a gotovo se nitko njime ne bavi…

DMT: The Spirit Molecule dokumentarac je iz 2010. godine, koji kao osnovu uzima istoimenu knjigu doktora Ricka Strassmana. On je krajem prošlog stoljeća proveo vjerojatno jedino koliko-toliko temeljito testiranje ove supstance na ljudskim volonterima, te bilježio njihovo zdravstveno stanje, ali i posljedice koje DMT ostavlja na njihovu psihu. Malo je reći da su rezultati bili zanimljivi.

DMT: The Spirit Molecule – cijeli film:

Dokumentarac se sastoji od tri veće cjeline, tako da se u prvom dijelu malo više govori o tome što je dimetiltriptamin, gdje se nalazi i kako djeluje na mozak. Drugi je dio daleko zanimljiviji, te prenosi svjedočanstva volontera koji su uzimali drogu tijekom istraživanja. U tom se segmentu opisuju vantjelesna putovanja, nevjerojatne vizije i komunikacija s nezemaljskim entitetima, a neki čak tvrde da su stupili u kontakt sa samim Bogom (zato se DMT često naziva ‘Božja droga’). Valja napomenuti da ispitanici nisu neki triperi ili luđaci s ceste, već liječnici, psihijatri, matematičari, pisci i doktori svih grana znanosti. U trećem, posljednjem dijelu, svi oni objašnjavaju što za njih znači ova supstanca, koja vrata ona otvara i koje su prednosti ili mane njezine konzumacije.

Što se toga tiče, iako iznimno halucinogena (drugim riječima, LSD je prema njoj nešto kao da ste uzeli dim marihuane), niti jedan ispitanik nije imao nikakve trajne posljedice, kako na psihu, tako i na tjelesno zdravlje. Učinak traje svega 15-ak minuta, te je ‘triježnjenje’ gotovo instantno, a jedini se problem javlja pri povratku iz stanja potpunog blagostanja u ovaj naš, realni svijet. U tom grmu leži i najveća opasnost, jer ako je sve ono opisano u videu i upola istinito, mnogi bi se potencijalni konzumenti mogli vrlo lagano navući.

DMT

Zato valja napomenuti da DMT nije niti približno kvalitetno proučen za donošenje nekih konkretnih zaključaka, jer i ova priča može imati drugu stranu medalje, koja nije prikazana. Činjenica je također da je do ovoga spoja praktički nemoguće doći (eventualno da se zaputite na neko putovanje u Amazonu ili ga poput Waltera Whitea krenete sami kuhati, što NIKAKO ne preporučamo), iako se nalazi u svim živim bićima, uključujući i nas. Nadamo se da će uskoro krenuti neka nova, temeljita istraživanja ove fascinantne supstance, jer “pričati s Bogom” zvuči itekako primamljivo…

TAGOVIbožja droga dimetiltriptamin DMT dokumentarac dokumentarac tjedna droga droge

Komentiraj