Film i TV

Kralj pirata

Aside Banners

Dokumentarac tjedna: Kim Dotcom – čovjek iza Megauploada

Piše , Objavljeno

Haker, poduzetnik, aktivist, glazbenik, gamer i vrlo krupan čovjek, Kim Dotcom jedna je od najznačajnijih internet persona posljednjih 20 godina, a ovo je kratki pogled na njegov život.

kim dotcom

Kim Dotcom, pravim imenom Kim Schmitz, dva je metra visoka i 130 kilograma teška njemačko-finska mrcina, koja već 15 godina iz sjene drma internetom. Jedan je od rijetkih klasičnih hakera-kriminalaca koji su iz svog ‘hobija’ uspjeli napraviti posao i relativno nekažnjeno skupiti pravo malo bogatstvo, ali kako to obično biva s ljudima koji na ovaj ili onaj način krše autorska prava, Kim je dolijao i danas je prisiljen na kućni pritvor u svojoj ogromnoj viletini na Novom Zelandu, gdje čeka presudu u slučaju Megaupload.

Kim je karijeru započeo ranih 90-ih godina prošloga stoljeća, kada je s prvim velikim hakerima zlatnoga doba upadao u računalne sustave banaka i krao sitniš, što ga je i koštalo nekoliko uhićenja. S godinama se sve više okretao biznisu i legitimnim poslovima, koji su uvijek imali svojevrsnu kriminalnu stranu (Tony Soprano interneta), da bi sve kulminiralo 2005. godine, kada Kim u Hong Kongu pokreće stranicu Megaupload, te mijenja prezime u Dotcom.

Megaupload, servis za čuvanje i razmjenu podataka i datoteka, vrlo brzo postaje iznimno pouzdan, siguran i brz način kako prenijeti veću količinu megabajta s jednog kraja svijeta na drugi, što Kimu donosi pozamašnu hrpicu novca. No, među tim silnim podacima koji su kolali Megauploadom našlo se podosta sadržaja čija je razmjena kršila autorska prava, što je dovelo do velike policijsko-zakonodavne akcije kojom su vlasti SAD-a srušile Megaupload i uhitile njegova osnivača. Kako Kim Dotcom živi danas, provjerila je draga nam ekipa iz Vicea.

Kim Dotcom: The Man Behind Megaupload – kratki dokumentarac:

Iako su ga špijunirale vjerojatno sve tajne agencije svijeta, a cijela industrija zabave želi njegovu glavu na srebrnom pladnju, Kim živi uistinu lagodnim životom u vjerojatno najskupljoj nekretnini na Novom Zelandu, uživajući sa ženom i petero djece. Raspoloženje mu ne kvari niti činjenica da mu je sva imovina iz Megaupload ere zamrznuta, pa u slobodno vrijeme uživa u svojoj kolekciji automobila, snima glazbeni album (koji je, na osnovu ovoga što smo mogli čuti, apsolutna grozota) i igra igrice.

Njegova Xbox soba pravi je raj za geekove, a ne treba zaboraviti niti činjenicu da je čovjek svojevremeno bio najbolje rangirani igrač Modern Warfarea 3, uz to što je vodio nekoliko iznimno uspješnih internet stranica, po cijelom svijetu partijao na luksuznim jahtama i borio se protiv sustava. Kriminalac ili ne, ovaj je dobročudni div posljednjih godina bio stvarno zaposlen, a izgleda kao da se sve što dotakne pozlati (osim glazbe, projekt kojeg bi što prije trebao zaboraviti). Respect!

TAGOVIdokumentarac tjedna hakeri Kim Dotcom Megaupload piratstvo vice

Komentiraj