Film i TV

Kako je lako biti prorok

Aside Banners

Kumaré – istinita priča o lažnom proroku u odličnom dokumentarcu

Piše , Objavljeno

Kada je dokumentarist Vikram Gandhi stvorio svoj alter ego, duhovnog vođu Kumaréa, nije niti slutio uistinu uspjeti stvoriti vjernu slijedbu ‘učenika’, koji su spremno upijali svaku njegovu riječ.

kumare

Duhovnost je u današnjem svijetu pojam koji sve više gubi na značenju, što je pomalo ironično s obzirom na to da je potrebnija nego ikada prije. Ljudi su izgubljeni i u stalnoj potrazi za nekim tko će dati smisao njihovim životima, te se vrlo često okreću raznim prorocima i duhovnim vođama. Naravno, uglavnom se radi o šarlatanima na nekakvom vlastitom ego-tripu ili u lovu na laku zaradu, a to je pogotov izraženo u azijskim zemljama i SAD-u (na sreću, mi Europljani se i dalje klanjamo dobrim starim provjerenim ikonama).

Vikram Gandhi, Amerikanac indijskog podrijetla, cijeli je svoj život bio okružen snažnim utjecajima svog podrijetla, a svoju je vjeru i duhovnost počeo propitkivati nakon studija, putujući Azijom i upoznavajući razne duhovne vođe, yogije i mistike, koji mu nisu mogli dati odgovore koje je tražio, te je štoviše, počeo sumnjati u cijelu tu ‘industriju’. Kako bi pokušao raskrinkati sve te silne lažnjake i shvatiti što ljude tjera da slijepo vjeruju sasvim običnim smrtnicima koji drobe gluposti, stvara lik Kumaréa, indijskog mistika koji dolazi u SAD kako bi podučavao ljude svojoj (potpuno izmišljenoj) filozofiji.

Kumaré – trailer:

Vikram, odnosno Kumaré, je bez sumnje vrlo karizmatična osoba, ali je svejedno začuđujuće kako je u roku od svega nekoliko dana oko sebe uspio skupiti 10-ak iznimno vjernih sljedbenika, koji su svaku njegovu riječ upijali kao da dolazi od samoga boga. Njegove izmišljene mantre, yoga položaji i vježbe, mistične sile i energije, te sve ono što svaki pravi vođa sipa iz rukava… sve je to nailazilo na plodno tlo kod nesretnih i frustriranih Amera, koji su (ne)svjesno ignorirali stalno Kumaréovo ponavljanje kako je on zapravo jedan obični lažnjak i da im nitko ne može pomoći, osim njih samih.

Vikram Gandhi – TEDx izlaganje:

Naravno, Vikram je od samih početaka znao da ovaj njegov eksperiment ima početak i kraj, tako da je nakon nekoliko tjedana došao trenutak da svojim ‘učenicima’ otkrije svoj pravi identitet. Nećemo previše otkrivati kako je cijeli taj proces tekao i kako je ekipa reagirala nakon velikog otkrivenja, ali definitivno vrijedi pogledati, ako ništa drugo zbog sasvim jasne poruke koliko ljudima nedostaje duhovnost i koliko je s njima zbog toga lako manipulirati.

TAGOVIdokumentarac dokumentarac tjedna dokumentarni film duhovnost kumare vjera

Komentiraj