Film i TV

Urbani ples

Aside Banners

Dokumentarac tjedna: People in Motion – parkour kao stil života

Piše , Objavljeno

Parkour je posljednjih nekoliko godina doživio pravi boom, što kao ekstremni sport, što kao stil života. Bilo bi stoga šteta, da ovoj prekrasnoj vještini nije posvećen kvalitetan dokumentarac.

parkour

Ako malo promotrite ljude po gradskim ulicama, primjetit će da svi rade tri stvari: hodaju, sjede ili kupuju. S tim su opaženjem krenuli i tvorci dokumentarca People in Motion, koji su odlučili prikazati drugu stranu života u betonskom okruženju, gdje granice gotovo ne postoje, a sve oko vas je samo još jedna sprava na igralištu. Da, radi se o parkouru, slobodnom trčanju, urbanoj gimnastici, majmuniranju ili kako god ga željeli zvati: vještini u kojoj se prirodne prepreke prelaze na što brži i efikasniji način, a da pritom sve izgleda vizualno efektno.

Kako parkour zadnjih 10-ak godina (hvala vam, Yamakasi), doživljava pravi procvat, nije neobično vidjeti ekipu iz našeg susjedstva, kako se pentra po betonskim blokovima ili preskače metalne rampe. Naravno, u međuvremenu se pojavila i hrpetina dokumentaraca i kratkih video klipova na ovu temu, ali People in Motion možda najbolje prenosi slobodu duha i ljepotu pokreta, koje parkour pruža. Kvalitetan video materijal, s mnogo slow motiona i raznih drugih efektnih vizualnih tehnika, te sanjivi soundtrack, uz tek povremenu naraciju koja povezuje cjeline, vrlo bi lako mogli zapaliti onu dječju iskru u vama, i natjerati vas da čeznutljivo pogledate kroz prozor i potražite prvi urbani element, po kojem biste se mogli iskakati.

People in Motion – cijeli dokumentarac:

People in Motion prati nekolicinu parkourovaca na putovanju Zapadnom obalom SAD-a, od San Diega do Seattlea, da bi na kraju završili na Burning Manu. U svakom od gradova trče i izvode trikove, pritom potpuno nenametljivo objašnjavajući što ovaj sport znači za njih, te kako im je promijenio život. Vrlo će jasno dati do znanja da to što vidimo na ekranu nije impuls, već produkt dugotrajnog treninga, kvalitetne pripreme i mnogobrojnih pokušaja, što je dobro upozorenje svima koji misle odmah skakati s 3-4 metra visine.

parkour

Redatelj filma, Cedric Dahl, uspio je ovaj jednosatni dokumentarac financirati putem Kickstartera, te u potpunosti opravdati očekivanja onih koji su ga financijski podržali. Istina, postoji još nekoliko sličnih, kvalitetnih filmova, koji se malo više bave onom povijesnom, filozofskom ili osobnom stranom parkoura, no kao pravi pandan slobode i trijumfa ljudskog duha, teško da može bolje od People in Motion.

TAGOVIdokumentarac dokumentarac tjedna dokumentarni film ekstremni sport parkour slobodno trčanje

Komentiraj