Zabava

Tko ga ne bi volio?!

Aside Banners

Dokumentarac tjedna: Tetris – kako je nastala najpopularnija igra svih vremena

Piše , Objavljeno

Kada se govori o najpopularnijim video igrama svih vremena, teško je u top 5 ne uvrstiti i Tetris, igru koja je 30 godina života prodana u nekoliko stotina milijuna primjeraka.

tetris

Ako ste u životu igrali samo jednu jedinu računalnu ili video igricu, velika je vjerojatnost da je to bio upravo Tetris. Bilo da se radi o verziji za računalo, smartphone, Gameboy, neku prastaru konzolu ili neku od milijun raznih fejk ručnih igračih uređaja, nema tko nije slagao raznobojne kvadratiće/kockice i pokušao pogoditi ono savršeno četverostruko čišćenje.

Tetris je iznimno jednostavna i zarazna igra, koja se od svog nastanka prije 30 godina nije promijenila gotovo nimalo. Istina, grafika, zvukovi i fluidnost su nemjerljivo poboljšani, ali koncept je ostao isti, te i dalje privlači nove igrače, dok će se oni stari svako malo vraćati tim hipnotizirajućim blokićima. No, kako je Tetris uopće nastao?

BBC je snimio vrlo dobar jednosatni dokumentarac, koji rekonstruira događaje neposredno prije njegova nastanka, kao i nekoliko godina nakon što je Tetris postao hit. Sve je započelo 1984. godine u sobama ruske Akademije znanosti i njihova odjela za računalne tehnologije, gdje je mladi znanstvenik Alexey Pajitnov iz hobija napravio prvu verziju ove igre. Ona se uskoro proširila po primitivnim osobnim računalima u Moskvi, zatim na cijeli SSSR, a potom je sramežljivo prešla Željeznu zavjesu, te preko Mađarske našla put do Velike Britanije, a onda i ostatka svijeta.

Tetris: From Russia With Love – cijeli dokumentarac:

Iako se ovaj dokumentarac bavi pričom postanka, ipak je u vrlo velikoj mjeri usmjeren na događaje oko nabavljanja prava za distribuciju Tetrisa diljem svijeta, pravne bitke, birokratsku manipulaciju Sovjeta, želju za zaradom kapitalista, spletke, prijevare, prijetnje… ukratko, sve ono što čini dobar i kvalitetan biznis! Na kraju tako ispada da su u procesu svi nekako omastili brk, a jedini koji je izvisio je sam Pajitnov, koji je igru i stvorio.

tetris

Danas je pak nemoguće pobrojati u koliko je primjeraka Tetris prodan, ali ta brojka sigurno nije manja od 200-tinjak milijuna, pogotovo kada se u obzir uzmu sve silne kopije, koje i dalje prepljavljuju tržište. EA je pak objavio da su samo oni prodali preko 100 milijuna mobilnih verzija, što je dovoljan dokaz da niti danas, 30 godina nakon svoga nastanka, Tetris nije izgubio na privlačnosti…

TAGOVIdokumentarac tjedna igrice najprodavanija igra ikada rusija tetris video igre

Komentiraj