Zabava

RIP velikanu

Aside Banners

Electronic Arts zatvorio Maxis, tvorce ‘SimCity’ i ‘Sims’ serijala

Piše , Objavljeno

Iako je Maxis preživio gotovo 30 godina i u tom periodu doslovno promijenio industriju računalnih igara, brutalni kapitalisti iz Electronic Artsa nisu imali nimalo milosti.

simcityNe znamo trude li se glavešine iz Electronic Artsa da ih mrzimo ili to jednostavno dolazi spontano, ali taman kada pomislimo kako ne mogu biti veća đubrad, oni naprave nešto ovako! Zatvoriti Maxis je otprilike kao srušiti zagrebački HNK: iako su zlatne godine daleko iza njega, ipak ima određeni kulturni status koji je jednostavno neizbrisiv i koji pod svaku cijenu treba očuvati. Što drugo reći za tvrtku koja posluje dobrih 28 godina i koja je u tom periodu doslovno stvorila žanr računalnih simulacija, a njihov SimCity i Sims serijal i danas slove kao neke od najprodavanijih franšiza svih vremena. Ali eto, prljavi kapitalizam očigledno ne podnosi nikakve greške…

A one su se definitivno dogodile s online verzijom novog SimCitya koja je postala opća sprdnja na račun manjkavosti, bugova i različitih tehničkih problema s kojima su se susretali igrači. Ništa bolje nije prošao niti Sims 4 kojem je zarada daleko manja od prijašnjih dijelova (iskreno, što su ovi iz EA mislili kako smo toliko glupi da istu stvar kupujemo 20 godina? Pa nije to Call of Duty!), a sve je to doprinijelo zatvaranju studija u Emeryvilleu.

sims 2

U službenom je priopćenju iz Electronic Artsa navedeno kako će se novi nastavci popularnih franšiza nastaviti štancati (vjerojatno u podružnici The Sims Studio), a svi će radnici biti zbrinuti ili u drugim EA tvrtkama ili će im biti isplaćene unosne otpremnine. Možda većini ljudi ova vijest ne znači mnogo, pogotovo ne u svijetu u kojem velike tvrtke propadaju svakog dana, ali nama koji smo odrasli na tim igrama svako je zatvaranje kultnog studija novi čavao u lijes nostalgične mladosti. Maxis je u svakom slučaju bio jedan od takvih studija, a sve što mu sada možemo reći jest: počivao u miru!

TAGOVIelectronic arts. EA franšiza igrice maxis simcity sims simulacija studio

Komentiraj