Zabava

Ovo bi bilo dobro

Epski televizijski serijal ‘The Cronicles of Amber’ bi mogao biti nasljednik ‘Game of Thronesa’

Era Game of Thronesa se polagano bliži kraju, a mi smo već u potrazi za serijom koja će biti dostojna zamjena.

Piše , Objavljeno

Kada se govori o masivnim fantasy i SF serijalima, The Chronicles of Amber je tu negdje u samom vrhu, bok u bok s Gospodarom Prstenova, Narnijskim kronikama i trenutno aktualnim Game of Thronesom. Serijal je to koji je uvelike utjecao na cijelu generaciju modernih autora ovih žanrova, a čak ga i George R.R. Martin često spominje kao nešto čemu je težio kao mladi pisac. George je igrom slučaja i prijateljevao s Rogerom Zelaznyem, autorom ove nevjerojatne zbirke, koji je preminuo 1995. u 58. godini života. Tom je prilikom Martin napisao sljedeće:

Lord of Light je bila prva knjiga od Zelaznya koju sam pročitao. U to sam vrijeme bio na faklutetu i kao zagriženi čitatelj sanjao kako ću i ja jednog dana napisati knjigu. Bio sam naviknut na Andrea Nortona, ogrizao o Heinlein juveniles, preživio srednju školu uz pomoć H.P. Lovecrafta, Isaaca Asimova, “Doca” Smitha, Theodorea Sturgeona i J.R.R. Tolkiena. Čitao sam Ace doubles i pripadao Klubu ljubitelja znanstvene fantastike, ali još uvijek nisam otkrio časopise. Nikad nisam čuo za tog Zelaznya. Ali kada sam prvi put pročitao te riječi, naježio sam se i osjetio kako SF nikada više neće biti isti. Niti je bio. Kao samo rijetki prije njega, Roger je ostavio trajni znak na cijeli žanr.”

Jasno je dakle koliko je Martin cijenio Zelaznya, a imao je svako pravo. Njegovih ukupno 10 glavnih knjiga (i nešto kratkih priča) kojima je u periodu između 1970. i 1991. godine opisivao magične svjetove Ambera, Courtsa i zemlje sjenki u kojoj se nalazi i naša planeta uistinu jesu bili nešto revolucionarno i ambiciozno, a paralelne radnje i nevjerojatna maštovitost su mu osigurali mjesto među besmrtnicima žanra. A sada se čini kako bi taj ep napokon mogao doći na male ekrane.

amber

Naime, prenošenja ovog serijala u TV format se prihvatio Robert Kirkman (čovjek koji stoji iza The Walking Deada), koji će zajedno s Davidom Alpertom iz Skybound Entertainmenta pokušati stvoriti novi Game of Thrones. Za sada nisu poznati nikakvi detalji o samoj priči, glumcima ili rokovima da vidimo prve epizode, ali sumnjamo kako ćemo išta konkretno vidjeti u idućih godinu dana. Ipak, sada znamo kako je proces otpočeo i nikuda nam se ne žuri, glavno da pogode pravu notu i slože nešto s čime će biti zadovoljni i fanovi i oni koji se tek upoznaju s ovim svijetom. Zelazny to svakako zaslužuje!

TAGOVIchronicles of amber fantasy Game of Thrones George R.R. MArtin robert zelazny sf

Komentiraj