Zabava

Aside Banners

Erykah Badu: New Amerykah

Najnoviji album jedne od najvećih čudakinja glazbene scene u našim je plejerima, a vi provjerite kako nam je Erykah sjela...

Piše , Objavljeno

Nakon ovog dvosmislenog uvoda vrijeme je da vas uputimo i kažemo kako je ovo tek prvi dio albuma, drugi će se pojaviti u sedmom mjesecu, a budući da je snimila preko 50 pjesama, svakog mjeseca do kraja godine možete očekivati po jednu novu stvar.

New Amerykah:Part One (4th World War)

New Amerykah:Part One (4th World War)

Dakle, četvrti album jedne od najdarovitijih pjevačica današnjice svakako je bolji od prošlog, misterioznog uratka kojeg smo teškom mukom uvrstili u njen opus, ali i dalje zaostaje za prva dva albuma koja su daleko sretniji spoj komercijalnog zvuka i umjetničkog švrljanja te čudaštva kojim turban ove neuhranjene žene obiluje.
Naravno, “sretniji spoj” ne znači nužno i “bolji” jer ovaj umjetnički odušak na momente graniči s ludilom (neki bi rekli genijalnošću) što nas za trajanja većeg dijela albuma čini sretnima, iako ponekad zaluta u samo njoj jasna preseravanja koja su očito rezultat “ja sam umjetnik i vođena sam neobjašnjivom silom” tripa.
Kritika je album popušila, a vi ne budite cicije i izdvojite taj teško stečeni novac za album “crne Bjork” (BTW Bjork je “bijela Erykah”).

Dokaz da trava uništava moždane stanice!

Ono što smo mi od starta popušili leži u evokaciji specifičnog zvuka kojeg će registrirati ljudi koji su tu i tamo znali prošvrljati opusom starih funk majstora koji su nedvojbeno nadahnuli producente i autoricu. Već od samog početka albuma možemo prepoznati fascinaciju ne samo blaxploitation kinematografijom već i pripadajućom zvučnom kulisom karakterističnom za to razdoblje. Tome vjerojatno kumuje i vibrafonist Roy Ayers koji je tu još od vremena kada je Velociraptor svirao po koskama palih životinja.
Većinu pjesama potpisuje nadarena skupina genijalaca okupljenih pod imenom Sa-Ra koji su cjelokupnoj produkciji udahnuli taj svemirski zvuk koji Badu očito gotivi. Od ostalih producenata pojavljuju se Madlib i 9th Wonder dok na “Telephone” gostuje ?uestlove iz Rootsa. Posebno bi istaknuli “Soldier” koja će biti i slijedeći po redu singl. Sve u svemu, Sun-Ra, Sa-Ra, Am-Erykah…

Odličan prvi singl “Honey”



Idesh! preporuka
:Obavezno poslušati. Ako razumijete njenu glazbu – uživat ćete, a ako ne razumijete uvijek se možete pretvarati da vam je sve kristalno jasno…

TAGOVIalbum Erykah Badu glazba new amerykah sa-ra

Komentiraj