Film i TV

Nova nada za Novu nadu

Aside Banners

Fanovi Star Wars trilogije napokon bi mogli dobiti remasteriranu verziju kakvu zaslužuju

Piše , Objavljeno

Nakon što im je tata Lucas to uskraćivao gotovo 30 godina, fanovi Star Warsa napokon bi mogli dobiti remasteriranu originalnu trilogiju koju su toliko priželjkivali.

star wars

Osim što je stvorio vjerojatno najznačajniji SF serijal u filmskoj povijesti, Georgeu Lucasu moramo priznati još jednu životnu pobjedu, a ta je da je svoja tri filma (ajde, biti ćemo fer, pa ćemo dodati i onu drugu trilogiju, premda nam uopće nije drago!) uspio prodati ne jednom, nego barem 10-ak puta. Od kada je 1981. godine prvom dijelu naknadno prikeljio nastavak Nova nada, svakih je par godina radio manje ili veće kozmetičke zahvate na snimljenim filmovima, dok na kraju nismo imali nekoliko verzija jedne te iste stvari. Čak su se i najveći fanovi počeli polagano gubiti u tome što je što, a Lucas je i dalje tupio kako je svaka nova verzija ona prava, te besramno ubirao pare od naivaca spremnih dati zadnji dolar za išta vezano uz omiljeni im serijal.

Han Solovog koji ne puca prvi, digitalni Jabba the Hut i apsolutno neoprostiva zamjena projekcije Sebastiana Shawa projekcijom Haydena Christensena na kraju Povratka Jedija samo su neki od grijeha koje je tata Lucas načinio tijekom minulih desetljeća, a fanovi bi mu oprostili čak i to, samo da je poslušao ono što su ga molili gotovo 30 godina: da remasterira originalnu trilogiju bez ikakvih CGI, audio, glumačkih i sličnih dodataka! Dakle, onako kako se u kinima prikazivalo 1977., 1980. i 1983. godine, samo ispolirano do maksimuma te prilagođeno tadašnjoj i sadašnjoj tehnologiji.

Star Wars – originalni traileri prve trilogije:

Lucas je takve ideje odlučno odbijao, pravdajući se prevelikim troškovima pothvata toliko velikih razmjera, ali sve se promijenilo onoga dana kada je njegovu firmu i sva prava kupio nedodirljivi Disney. Kako fanovi nisu primili tu vijest previše blagonaklono (uglavnom su se spominjale riječi poput “Sotona“, “propast“, “eksploatacija” i slično), Disney je odlučio ubaciti u višu brzinu i napraviti ono što radi najbolje: natjerati sve one koji ga mrze da ga obožavaju!

Vratite nam Sebastiana Shawa!

Vratite nam Sebastiana Shawa!

Nakon najave snimanja nove trilogije, pokojeg spin-offa i nekolicine TV serija, sada je potvrđeno kako će krenuti sa restauracijom originalna prva tri dijela, te da uopće nije bitno koliko će sve to koštati. Možemo mi pljuvati po njima do sutra, ali znaju u Disneyu kako se radi posao! Nekako su uspjeli iskopati originalne, gotovo u potpunosti uništene negative, nad kojima sada slijedi barem godina dana rekonstrukcije (cilja se da posao bude gotovo do 15. prosinca 2015., za kada je najavljena premijera sedmog nastavka serijala), a u konačnici bismo trebali dobiti filmove stare preko 30 godina u Blu-ray kvaliteti. Hoće li sve to biti izvedivo teško je procijeniti, ali da smo spremni lupiti par stotina kuna za ovakvu kolekciju… jesmo!

TAGOVIdisney george lucas ratovi zvijezda remasterirano star wars

Komentiraj