Film i TV

za depresivni siječanj

Banner 300

10 komičara koje morate pogledati na Netflixu

Piše , Objavljeno

U posljednjih nekoliko godina Netflix je izbacio na stotine comedy specialsa među kojima su komičarski klasici od Eddie Murphya do Jerry Seinfielda, te nešto recentniji kraljevi stand up-a kao što su  Ricky Gervais, Louis C.K. ili Chris Rock s muške strane i Sarah Silverman i Amy Schumer sa ženske strane.

No nije pošteno da se stand up scena uvijek vrti oko istih likova bez obzira koliko su dobri, a i kada pogledaš 10 nastupa istog komičara, teško da će te i dalje moći nasmijati jednako kao prvi put. Uz to, nema potrebe gledati i slušati stalno ista lica pored toliko dobrih, a manje poznatih komičara koji će vas oduševiti, ponekad šokirati i nerijetko do suza nasmijati.

Ovo je naš izbor top 10 comedy specialsa (dostupnih kod nas) na Netflixu koje, ukoliko volite stand up, ne bi trebali propustiti.

1. Daniel Sloss

Za Slossa (ili samoprozvanog Sloss Ness Monstera) sigurno ste čuli budući da je u Hrvatskoj bio već nekoliko puta, a zadnji nastup imao je u Zagrebu i Rijeci u 10. mjesecu prošle godine. U isto to vrijeme na Netflixu su izašla njegova 2 nastupa: Dark i Jigsaw nakon čega je njegova popularnost samo narasla, a radi njegove točke u Jigsawu na tisuće parova prekinulo je veze i brakove o čemu smo pisali ovdje. 

2. Ali Wong

Ova američka glumica, stand up komičarka i spisateljica ima svoja 2 nastupa na Netflixu: Hard Knock Wife i Baby Cobra. Na oba je trudna što čini njene lagano prljave fore još smiješnijima. Oba nastupa su odlična, ali kreni s onim prvim iz 2016.- Baby Cobra. Njeni nastupi se teško mogu svrstati i u jednu postojeću kategoriju tako da slobodno možemo reći da je Ali Wong stand up žanr sama po sebi.

 

3. John Mulaney

Većina stand up komičara ismijava neki svoj nedostatak ili osobinu radi koje su u društvu marginalizirani- tako se Chris Rock i brojni drugi u svojim nastupima referiraju na probleme koje imaju radi svoje rase. Hannah Gadsby je izgradila komičarsku karijeru na činjenici što je lezbijka. No čega da se uhvati jedan mlad muškarac, bijelac, relativno zgodan koji na pozornicu dolazi u odijelu, izgleda poput dosadnog bankara i k tome se zove John? O čemu da priča netko toliko običan tko “ne smije” ismijavati manjine jer ni jednoj ne pripada? 

To najbolje zna John Mulaney, kojeg često uspoređuju s Jerry Seinfeldom, a kojem definitivno ne nedostaje materijala za zabaviti publiku što čini na jedan pametan i poprilično elegantan način. U The Comeback Kid-u priča o svom djetinjstvu, a način na koji mijenja glas je jednostavno fantastičan.

4. James Acaster

James William Acaster je engleski komičar kojeg se najbolje može opisati frazom “he is something else”. Acaster je bog ironije i master pauza koje koristi na savršen način u savršenom trenutku, a ponekad je samo to uz njegovu ekspresiju lica dovoljno da se odvalite smijati. Način na koji povezuje fore i gradi priču je uistinu poseban, jednako kao i njegova sama pojava. Oblači se pomalo old school radi čega izgleda kao da ga je oblačila baka, a odjeću obavezno uskladi sa pozadinom na pozornici što samo pridonosi komičnosti njegova nastupa.

5. Natasha Leggero and Moshe Kasher

Natasha Leggero i Moshe Kasher, dvoje vrhunskih komičara, oženili su se oko godinu i pol prije nego što su snimili zajednički stand-up, gdje svatko prvo ima individualni set nakon čega zajedno dolaze na pozornicu gdje ismijavaju kako sebe tako i parove u publici. Osvježavajući koncept u kojem se izvrsno nadopunjavaju dok se zezaju na račun svog odnosa i budućeg djeteta.

 

6.  Iliza Shlesinger

Iliza Shlesinger vraća se s novim nastupom u svom karakterističnom stilu što u osnovi znači da educira muškarce o svemu što bi trebali znati o ženama. Njen nastup sigurno će oduševiti sve žene, dok bi oni s Y kromosomom povremeno mogli imati kiseli osmijeh što čini cijelu stvar još zabavnijom. Shlesinger se okreće šalama o društvenom inzistiranju na tome da žene pronalaze muževe i rađaju djecu. Feministički humor na najbolji mogući način.

 

7. Dave Chapelle

Dave Chapella teško je promašiti na Netflixu budući da je u manje od godinu dana snimio četiri nastupa. Naša osobna preporuka su prva dva- Deep in the Heart of Texas i The Age of Spin. Njegove točke baziraju se na rasnim problemima, ljubavnim problemima, politici i pop kulturi uz njegovu prepoznatljivu dozu kontroverze.

8. Mike Birbiglia

Birbigliev nastup iz 2013. My Girlfriend’s Boyfriend  je duboko osobna refleksija u kojoj se izmijenjuju trenuci potpune iskrenosti i ludih gluparija po čitavoj pozornici. Dodajte tome i nevjerojatnu sposobnost povezivanja višestrukih  misli u jednu priču s brojnim digresijama koje koliko god nasumično djelovale, na kraju uvijek imaju smisla i ostave te u “ahaa momentu”.

9.  Jen Kirkman

Kada je riječ o obzervacijskoj komediji-  spojevi, veze, vjenčanja, razvodi i samački život često zauzimaju središnje mjesto. Mnogi komičari  su se tijekom godina bavili upravo ovim temama, ali Jenin nastup iz 2015 “I’m Gonna Die Alone (and I feel fine)” briljantno uklapa svih pet u jednu priču punu odličnih punova i one linera.

10. Neal Brennan

Jedan od najpopularnijih komičara s Comedy Centrala, Neal Brennan priča priču o svom djetinjstvu i borbi s depresijom. Na pozornici se nalaze 3 mikrofona, a Neal ih koristi tako da na  jednom baca one linere, na drugom konkretnije fore, a na onom u sredini priča ozbiljnu priču o svojoj borbi s depresijom, dok sva tri kombinira na zanimljiv i dinamičan način.

TAGOVIkomedija Netflix stand up

Komentiraj