Film i TV

kada fanovi uzmu stvar u ruke

Aside Banners

Bolji od uzora? 10 najboljih fanovskih filmova

Piše , Objavljeno

Strastveni obožavatelji nekog filma, serije, knjige ili igre često se teško mogu pomiriti s činjenicom da je film gotov, da nema nastavka knjige ili da je serija ukinuta. Ponekad je fanovska mašta toliko jaka da želi spojiti svoje najdraže likove iz različitih franšiza, dovesti ih u nove situacije, nastaviti priču dalje. Sve je to moguće u svijetu fanovskih uradaka, među kojima je najbrojnija fanovska proza (fanfiction).

Browncoats: Redemption

Browncoats: Redemption nastavlja tamo gdje je stao Serenity

Iako su takvi filmovi često u najmanju ruku osrednji, nerijetko se među njima nađe kvalitetnih uradaka, ponekad čak i kvalitetnijih od svojih holivudskih originala. Donosimo deset filmova koji svakako zaslužuju gledanje.

10. 280 Days Later

Australski fanovski film 280 Days Later vjerno dočarava zastrašujuću atmosferu filma po kojem je rađen, 28 Days Later. Virus se, nakon haranja Amerikom i Europom, proširio i na Australiju, a ovaj kratki film prati obitelj koja na usamljenoj farmi napeto iščekuje vijesti o zarazi. Kao i brojni drugi fanovski filmovi, rađen je u sklopu tečaja produkcije.

9. DoppelGanger: The Symbiote Saga

Ako ste među onima koje je Spiderman 3 razočarao, vjerojatno će vam se svidjeti ovaj dugometražni fanovski film koji se u 11 dijelova može pogledati na YouTubeu. Iako efekti i kostimografija nisu toliko spektakularni kao u nekim drugim filmovima na ovoj listi, film pruža zapanjujuće dubok uvid u likove Petera Parkera i Eddieja Brocka, konačnog antagonista Venoma.

8. Browncoats: Redemption

Jedini film na ovom popisu čiji je cilj prikupljanje donacija za humanitarne svrhe baziran je na seriji Firefly i pratećeg filma Serenity. Također je i jedini koji više nije dostupan za direktno gledanje na internetu, već ga je potrebno naručiti e-mailom.
Browncoats: Redemption prati posadu istoimenog broda, tri mjeseca nakon događaja prikazanih u Serenityju, a samom je filmu prethodila video kampanja I am a Browncoat  u kojoj su sudjelovali Nathan Fillion, Adam Baldwin i drugi članovi ekipe Fireflyja. Josh Wheadon, autor Fireflyja, ovom je projektu dao svoj blagoslov.

7. Grayson

Grayson nije film, već petominutni lažni trailer, ali svojom je spektakularnošću, kao i brojem likova iz DC stripova, zaslužio da se nađe na popisu.
U ovom fanovskom uratku, snimljenom 2004. godine, odrasli Dick Grayson nakon Batmanove smrti ponovno navlači šarenu Robinovu uniformu kako bi zauzeo mjesto branitelja Gothama. U tome mu se pridružuju Superman, Wonder Woman i Green Lantern, dok se na suprotnoj strani okupljaju njihovi stari neprijatelji. Dok čekamo da nam Hollywood podari film o Justice League, možemo se nadati da će biti barem jednako zabavan kao ovaj trailer.

6. Mortal Kombat: Rebirth

Jeste li ikad pogledali fanovski film koji je bio toliko dobar da ste pomislili da je zapravo pravi, službeni film? To se dogodilo ljubiteljima Mortal Kombat franšize kad se na internetu 2010. godine pojavio Mortal Kombat: Rebirth.

Ovaj kratki film izgleda toliko profesionalno snimljen, da su mnogi mislili da se radi o teaseru za novi Mortal Kombat film. Redatelja Kevina Tancharoena je Warner Bros nakon Rebirtha angažirao za desetodijelnu web seriju Mortal Kombat: Legacy.

5. Batman: Dead End

Batmanov lov na Jokera se pretvara u borbu na život ili smrt protiv – Predatora i Aliena? U svijetu fanovskih filmova, i ovakvi crossoveri su mogući. Batman: Dead End je atmosferičan kratki film ispunjen sjajnim akcijskim scenama.
Poput većine autora fanovskih filmova, redatelj Sandy Collora je radio ovaj film u nadi da će se zaobilaznim putem probiti u Hollywoodu, što mu je donekle i uspjelo, pa je 2010. godine snimio film Hunter Prey. Batman: Dead End svoju je premijeru imao na Comic Conu 2003. godine.

4. Essence of the Force

U moru Star Wars fanovskih filmova teško je izabrati najbolje. Essence of the Force ističe se kvalitetnim specijalnim efektima i scenografijom, spektakularnim akcijskim scenama i sasvim neočekivanim, duhovitim obratom na kraju.
Ovaj je film 2007. godine dobio nagradu za najbolji akcijski film u sklopu The Official Star Wars Fan Film Awards, godišnjeg natječaja za fanovske filmove koji je LucasFilm pokrenuo 2002. godine.

3. Troops

Jedan od najpoznatijih Star Wars fanovskih filmova svakako je Troops, svojevrsni spoj Stromtroopera i emisije Cops. Kroz oko snimatelja koji prati odred Stormtroopera tijekom njihovog uobičajenog radnog dana, u ovom kratkom filmu snimljenom 1997. godine možete doznati kako vojnici Dartha Vadera rješavaju probleme s Jawama koji švercaju robote, a otkrit ćete i što se zaista dogodilo ujaku i ujni Lukea Skywalkera.

2. Batman: City of Scars

Ovaj je film inspiriran igrom Arkham Asylum i prati Batmanovu borbu ne samo protiv Jokera, već i protiv vlastitih unutarnjih demona, a pojavljuju se i drugi likovi koji će ljubiteljima Batman franšize biti dobro poznati.
Naracija u prvom licu dodatno povećava dojam mračne atmosfere filma, a produkcija izgleda daleko profesionalnije od onog što bi očekivali od skromnih 27 tisuća dolara budžeta. Film je snimljen 2010. godine, u samo 21 dan, a godinu dana kasnije je snimljen i kraći, nešto slabiji sequel Seeds of Arkham.

1. The Hunt for Gollum & Born of Hope

Ako vas iščekivanje prvog dijela Hobbita ispunjava nestrpljivom željom za Tolkienovim Međuzemljem, pogledajte ova dva vrhunski napravljena fanovska filma. Teško je odrediti koji je bolji, te stoga dijele prvo mjesto na ovom popisu.

The Hunt for Gollum je snimljen 2009. godine s budžetom manjim od tri tisuće funti, a dosad je pogledan skoro 9 milijuna puta. Radnja ovog vizualno izrazito atraktivnog fanovskog filma odvija se nedugo prije početka Prstenove družine i prati Aragorna, koji po Gandalfovom naputku kreće u potragu za Gollumom kako bi ga spriječio da Sauronu oda informacije o Prstenu.

Born of Hope je prequel Gospodara prstenova koji prati Aragornove roditelje, Arathorna i Gilraen, te borbe Dunedaina protiv orka. Film je također snimljen 2009. godine, iako ga je producentica i redateljica Kate Madison počela osmišljavati već 2003., za osam tisuća funti vlastite ušteđevine i kasnije donacijama skupljenih dodatnih 17 tisuća. Na filmu je radilo četiri stotine ljudi, većinom volonterski, a pojedine su uloge osmišljene posebno za film. Kao i The Hunt for Gollum, vizualno je vrlo atraktivan i sadrži jako dobro snimljene scene borbe protiv orka.

TAGOVIfanfiction fantasy kratki film sf

Komentiraj