Film i TV

suze, šok, nevjerica

Aside Banners

10 najboljih završnih filmskih scena u 21. stoljeću

Piše , Objavljeno

Bliži nam se kraj drugog desetljeća 21. stoljeća pa smo nekako nostalgični i volimo se prisjećati svega što smo gledali, slušali i čitali u posljednjih 20 godina. Iza nas se nalazi jedno zbilja plodno razdoblje kinematografije (koja ni u 21. „Netflix“ stoljeću još nije mrtva!) i koja nam je živote obogatila brojnim naslovima koji će za nekih 20-ak godina, sigurni smo, biti smatrani klasicima.

Filmski završetak tj. posljednje scene mogu znatno utjecati na čitav naš dojam o filmu. Zadnja scena je nešto poput punch linea u stand -up-u, s njom redatelj zaokružuje čitavu priču. Neki od najboljih filmskih završetaka obično nas ili šokiraju ili umire ili daju za razmišljati. U svakom slučaju, u našoj prirodi je potreba da zaokružimo stvari, stavimo točku na i, ili kako god već to želite nazvati. Naravno, ima filmova koji nam to namjerno neće dati već će ostaviti kraj otvorenim za različite interpretacije ili buduće nastavke, radi čega ćemo o toj posljednjoj sceni razmišljati još satima nakon filma (Inception).

Odlučili smo sastaviti popis nama najdražih završnih filmskih scena u posljednjih 20 godina. Ovo nužno nisu naši najdraži filmovi unazad 20 godina (iako većina je), već filmovi sa završecima koje najviše pamtimo. Namjerno smo izbacili s liste Marvel Cinematic Universe (MCU) jer sa svojih više od 20 naslova u 21. stoljeću definitivno zaslužuje posebnu listu.

Idesh bira: 10 najboljih završnih filmskih scena u 21. stoljeću

Memento (2000)

“I have to believe in a world outside my own mind.”

21. stoljeće počelo je Nolanovim drugim filmom kojim se proslavio kao redatelj – neo-noirovskim psihološkim trilerom “Memento” koji je snimljen na budžetu od tek 6.000 dolara. O kvaliteti filma dovoljno govori činjenica da ga kritičari i dan danas navode kao jedno od redateljevih najvećih ostvarenja, uz filmove kao što su Inception ili The Prestige.  

Iako smatramo i Inception i The Prestige njegovim najboljim filmovima, završna scena Mementa nam se duboko usjekla u pamćenje. Film završava Lennyevim monologom gdje otkriva kako je sam sebe lagao. No on se svojih laži ne sjeća i zato ih prihvaća  kao apsolutnu istinu. A nije li to nešto što radimo svi? Monolog u kojem govori da sam sebi laže kako bi si dao svrhu, nekako te takne u ono mračno mjesto gdje zalutaš u noćima kada ne možeš zaspati. Njegove laži mu omogućuju da radi što god hoće, kad god želi. Njegove su laži ono oko čega je oblikovao svoj identitet. Moćno.

Oldboy (2003)

“No need to worry, it will be a very peaceful death.”

Oldboy je neo noir akcija-triler-drama redatelja Park Chan-wooka koja se i dan danas smatra najboljim ostvarenjem južnokorejske kinematografije. Film prati priču o Oh Dae-suu, koji je 15 godina zatvoren u ćeliji nalik hotelskoj sobi, a da ne zna identitet svog otmičara ili uopće razlog njegove otmice.

Iako je film pun akcije i nasilja, glavni šok dolazi na samome kraju kada Oh Dae-suu saznaje nešto što nećemo sada otkriti u slučaju da film niste gledali jer se radi o jednom od najneiščekivanijih plot twistova. U završnoj sceni glavni lik se podvrgava hipnozi kako bi zauvijek zaboravio što je napravio.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2005)

“I am just a fucked up girl who is looking for my own piece of mind.”

Nakon The Truman Show i Man on the Moon, film Eternal Sunshine of the Spotless Mind najveći je Jim Carreyev ozbiljan film nakon kojega se konačno odmaknuo od imidža komičara koji se krevelji po komedijama te se dokazao kao ozbiljan glumac.

Ne sramimo se priznati da smo na ovaj film ronili suze, a sa glavnim likom, nesretnim Joel Barishom, može se poistovjetiti svatko tko je ikada prošao kroz bolni prekid veze i htio zaboraviti neku osobu i sve što ih je vezalo. Joel i Clementine (Kate Winslet) se oboje podvrgnu postupku djelomičnog brisanja sjećanja koji će ukloniti svaku upomenu koju imaju jedno na drugog.

Završna scena jedna je od najdirljivijih filmskih scena ikada, bez ikakvog kiča i pretjeranog uljepšavanja, samo dvoje ljudi koji stoje jedno ispred drugoga, prihvaćajući tuđe sjebanosti i odlučujući ostati skupa njima usuprot.

The Prestige (2006)

“Now you’re looking for the secret. But you won’t find it because of course, you’re not really looking. You don’t really want to work it out. You want to be fooled.”

Između filmova o Batmanu, Christopher Nolan snimio je i ovo remek djelo, uzbudljiv triler o dvojici suparničkih mađioničara. U prepoznatljivom Nolanovom stilu, redatelj nam tek na samom kraju otkriva posljednji dio slagalice potrebne za razumijevanje čitavog filma. Uz brojne twistove, kraj otkriva da najveća točka uopće nije mađioničarski trik, već replika lika Hugha Jackmana, stvorena pomoću stroja koji je osmislio, tko drugi nego Nikola Tesla.

No Country for Old Men (2007)

“And then I woke up”

No Country for Old Men, dobitnik Oscara 2007. najpoznatiji je film braće Coen, a u glavnim ulogama su Tommy Lee Jones, Javier Bardem i Josh Brolin. Film prati teksaškog zavarivača i ratnog veterana iz Vijetnama u pustinjskom krajoliku 1980. godine u zapadnom Teksasu.

Film je postigao i kritički i komercijalni uspjeh, ali završetak je mnoge zbunio zbog njegove nejasnoće. U završnoj sceni, Bell sa suprugom dijeli dva sna kroz koja objašnjava poantu filma.

Inception (2010)

“Look who is here.”

Da, svjesni smo da na listi imamo tri Nolanova filma, ali što kad se radi o redatelju koji je majstor filmskih završnica. Kraja Inceptiona sjeća se svatko tko je pogledao film jer smo svi imali isto pitanje: Je li se zvrk prestao vrtiti?

Iako je o zvrku svatko imao svoje teorije, konačna poanta filma je da nije bitno nalazi li se Cobb u stvarnosti ili sanja. Prestaje se baviti spoznajom toga što je stvarno, a što nije i prihvaća da ono što ga čini istinski sretnim je jedina stvarnost do koje mu je stalo.

Django Unchained (2012)

“Hey, little trouble maker.”  – “Hey, big trouble maker.”

Naravno da lista ne bi bila potpuna bez makar jednog Tarantinovog. Iako nam nije na prvom mjestu njegovih najboljih ikada (ali je top 5), zadnja scena Djanga nas ispunjava nekim neobjašnjivo zadovoljnim osjećajem radi kojeg smo čitav film gledali i nekoliko puta.

U završetku nema ničeg pretjerano neočekivanog, standardno nasilje, ubijanje svih negativaca i paljenje kuće nakon čega Jamie Foxx kao Django odšeće svojoj Broomhildi koja ga čeka na konju da završi svoj osvetnički ubilački pohod. To sve. naravno, u pratnji prigodne glazbene podloge.

Whiplash (2014)

Whiplash prikazuje odnos između ambicioznog studenta muzičke akademije koji svira bubnjeve (Miles Teller) i njegovog profesora koji na brutalan način iz njega pokušava izvući ono najbolje, ne pristajući na prosjek.
Film je osvojio 3 Oscara, a njegova posljednja scena prikazuje jedan fantastičan jazz nastup studenta kojeg je prvih 100 minuta filma profesor zlostavljao kako bi ostvario svoj puni potencijal. Opravdano ili ne, ostaje na gledatelju da odluči.

La La Land (2016)

“I just wanted to hear you play.”

La la land je jedan od onih filmova koje je jednostavno lijepo gledati. Mjuzikl prati uspon mlade glumice u Hollywoodu koju je maestralno izvela Emma Stone. Iako se čini da je radnja filma fokusirana na ljubavnu priču između Sebastiana (Ryan Gosling) i Mie (Emma Stone), sretni kraj ipak nema veze s njihovom ljubavnom pričom. I to saznajemo u zadnjoj sceni koja ne završava standardnim hollywoodskim happy endingom, već prikazuje par koji se volio i krenuo svatko svojim putem što na kraju, nikako ne umanjuje njihovu ljubavnu priču, bez obzira što je nama izazvalo suzu u oku.

Joker (2019)

Ako nisi gledao Jokera – mamo*ebeni SPOILER ALERT!

Murray: “I’m waiting for the punchline.” Arthur:” there is no punchline.” BUM.

Film koji se čekao čitave godine je netom izašao i još puni kino dvorane tako da o njegovom kraju nećemo puno. Samo ćemo reći da Phoenix definitivno zaslužuje Oscara za svoju maestralnu izvedbu Jokera. Posljednja scena koja se odvija između njega i standardno odličnog Robert de Nira je ujedno i jedna od najzanimljivijih filmskih završnica ikada.

 

TAGOVI21. stoljeće Filmovi zadnje scene