Film i TV

suze. suze svuda

Aside Banners

10 najlegendarnijih filmskih pjesama koje (potajno) volimo

Piše , Objavljeno

Filmski soundtrack jedan je od najvažnijih djelova filmskog iskustva- prava glazba pomaže pri postavljanju scene, kod gledatelja izaziva emocije, čak i priča samu priču, uvodeći nas u svijet koji se prikazuje pred nama, i podižući cjelokupno iskustvo.

No, neke pjesme, bilo da su napravljene za određen film ili su već postojale i savršeno se uklopile u određenu scenu, ponekad nadilaze filmove u kojima su se pojavljivale.

Ovo su neke od najpoznatijih filmskih pjesama svih vremena, bez posebnog reda. Ove pjesme nadilaze desetljeća i žanrove, ali su sve nepogrešivo povezane s filmovima u kojima se nalaze. Poslušajte 10 najlegendarnijih filmskih pjesama i podsjetite se ovih klasika.

“Men in Black”, Will Smith (“Men in Black”)

.

Film i pjesma s istim imenom možda nisu najsofisticiraniji na našem popisu, ali oboje su iznimno su zabavni. Pjesma također označava Smithov prvi singl kao solo umjetnika, iako je do 1997. bivši Fresh Prince već bio velika filmska zvijezda. “Men in Black” Smithu je 1998. godine dodijelio Grammy nagradu za najbolju rap solo izvedbu, postajući jedan od najvećih hitova njegove glazbene karijere.

“I Don’t Wanna Miss a Thing”, Aerosmith (“Armageddon”)

.

Nešto o Aerosmithovoj ljubavnoj baladi u filmu o asteroidu koji samo što nije udario u zemlju nema nikakvog smisla, no opet – funkcioniralo je. Pjesma je potakla novi val poštovanja prema rock bandu iz 70-ih. I priznali vi to ili ne, kad dođe na radio- znamo da ne mijenjate stanicu. Ne krivimo vas.

“Stayin’ Alive”, The Bee Gees (“Saturday Night Fever”)

Malo koji film i pjesma iz istog filma uspiju definirati cijelo jedno doba, ali pjesma”Stayin Alive” koja se pojavljuje u uvodnoj sceni filma o sazrijevanju iz 1977. s John Travoltom, učinila je upravo to i postala broj 1 disko pjesma svih vremena.

“Flashdance … What a Feeling”, Irene Cara (“Flashdance”)

.

Na isti način na koji je Bee Gees definirao disko eru sa soundtrackom za “Saturday Night Fever”, glavna pjesma iz “Flashdance” učinila je isto za osamdesete, čineći grijače nogu i rasparane majice neslužbenom uniformom za bilo koga tko se nadao ostvariti svoje velike plesačke snove.

Pjesma je osvojila brojne nagrade, postajući jedina Carina pjesma koja je osvojila vrh Billboardovih ljestvica, osiguravajući joj mjesto u povijesti pop kulture i dugo, dugo nakon što smo pospremili u ormare grijače za noge i jastučiće za ramena.

“(I’ve Had) The Time of My Life, Bill Medley i Jennifer Warnes (“Dirty Dancing”)

.

Više od tri desetljeća nakon što je Patrick Swayze graciozno podigao Jennifer Beals u epskoj završnici “Dirty Dancinga”, pjesma i njezin film imali su trajan utjecaj na publiku, koja je i dan danas svjesna da “nobody puts Baby in a corner”.

Naslijeđe pjesme odmah je postalo jasno kada je dobila niz nagrada, uključujući i Oscara za “Najbolju izvornu pjesmu”, nagradu za Zlatni globus za “Najbolju izvornu pjesmu” i Grammy za najbolju izvedbu dueta ili grupe. Nećemo suditi ako s curom pokušate probati legendarni ples kod kuće, ali pazite na namještaj jer slučajna ozljeda vam neće osigurati “Time of Your life”.

“Pretty Woman”, Roy Orbison (“Pretty Woman”)

.
Iako je pjesma “Pretty woman” Orbisonov klasik još iz 1964. godine, pjesma je nanovo zaživjela 1990.-te kada je redatelj Garry Marshall odabrao Juliu Roberts da utjelovi lik Vivian Word, prostitutke koja se zaljubi u bogatog biznismena kojeg je glumio Richard Gere.

Pjesma je tako postala sinonim za film, pomažući i Roberts i Gereu da zacementiraju statuse najvećih filmskih zvijezda svoga vremena.

“Eye of the Tiger”, Survivor (“Rocky III”)

.

Tematska pjesma za Rocky III stvarno nije imala razloga postati hit koliki je, ali nasljeđe pjesme je izdržalo zahvaljujući uzvišenoj poruci iza njezinih stihova i onih slavnih uvodnih akorda. postoji li uopće work out playlista koja ne sadrži ovu pjesmu?

“Eye of the Tiger” šest tjedana zaredom sjedila je na vrhu Billboardove ljestvice, a također je osvojila Grammya za najbolju rock izvedbu dueta ili grupe 1982, čvrsto osiguravajući mjesto na svakoj playlisti i sportskom događaju za ostatak vremena.

“Mrs. Robinson”, Simon and Garfunkel (“The Graduate”)

.

U vrijeme objavljivanja ove pjesme, Simon i Garfunkel već su bili poznati hit-kreatori, ali njihovo uključivanje na soundtrack 1967. godine u filmu “The Graduate” podiglo ih je na razinu koju je rijetko koji glazbenik ikada doživio.

Redatelj filma ih je toliko želio na njegovoj zvučnoj podlozi da iako prve dvije pjesme koje su napisali nisu bile ono što je tražio, dao im je i treću priliku kada su došli sa “Mrs Robinson” i pogodili. Pjesma je zauzela broj 1 na Billboard-u Hot 100, te je bila prva rock pjesma koja je osvojila Grammy za album godine.

“Take My Breath Away”, Berlin (“Top Gun”)

.

Da, pomalo je ljigava, ali jednostavno ne možete poreći privlačnost ove ljubavne balade koja je definirala sredinu 80-ih kao nijedna druga. Publika je prigrlila cheese u punoj snazi, a pjesma je osvojila i Oscara i Zlatni globus za najbolju izvornu pjesmu 1986. Njena trajna ostavština nije ništa drugo nego, dakako, breathtaking… ako smo iskreni.

“My Heart Will Go On”, Céline Dion (“Titanic”)

.

Znali ste da ćemo ovu ostaviti za kraj, niste li?
Filmu velikom kao Titanic trebala je i velika ljubavna pjesma, a tko je mogao bolje od Celine Dion postaviti scenu za jednu od najtragičnijih filmskih ljubavnih priča ikada ispričanih?

Čak i ako niste ostali budni do kraja filma, znate ovu pjesmu. Svi koje poznajete znaju ovu pjesmu jer je zauzela prvo mjesto na listama svih zemalja 1998. godine, postajući jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

Ova pjesma je apsolutni klasik, mrzili je ili potajno voljeli, sastavni dio svakih karaoka i vjenčanja, dokazujući da ljubav zbilja pobjeđuje sve…osim možda velikog ledenog brijega.

TAGOVIfilmska glazba soundtrack

Komentiraj