Film i TV

gone too soon

Aside Banners

10 odličnih serija koje su trajale samo jednu sezonu, a trebaš ih pogledati

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Televizijski model je oduvijek jednostavan – pronađi nešto što ljudi žele gledati i onda to cijedi zauvijek. Neke od vrhunskih serija su postale smeće upravo zbog ovog modela jer stvaratelji i studiji ne znaju kako i kada stati.

Zapitajte se – s kojim serijama ste izgubili strpljenje jer su trajale nekoliko sezona, možda čak i samo epizoda predugo?

E serije s ove liste su druga priča. Trajale su samo jednu sezonu, fanovi ih baš obožavaju i žale što nisu trajale duže. Većina je ukinuta, neke su bile i zamišljene samo kao limited series, ali to te ne spriječava da ih pogledaš. Jedna sezona je savršen format za vikend-bingeanje.

Freaks and Geeks

Uvijek i svagda na ovakvim listama. Ova serija je katapultirala čitav niz zvijezda. Ova čudnovata komedija je trajala svega 12 epizoda, a usprkos svojoj kratkoći ćeš ju često pronaći na popisima najboljih serija svih vremena. Sve ti je u naslovu – nenadareni čudaci i geekovi.

.

Firefly

Danas se Joss Whedon razvlači kroz medije kao muškarac koji nije poznavao granice. Granice u pitanju nisu one u stvaralaštvu već u odnosima sa glumicama na setu. I dalje volimo Firefly, SF seriju koja je otkazana prerano. Svemirski vestern smješten petstotinjak godina u budućnost o posadi broda koja neprestano upada u nevolje. Glavnu ulogu glumi nama izrazito drag Nathan Fillion, a serija ima svega 14 epizoda. Kad završiš, tu je i filmski nastavak Serenity. Zaslužuje ponovno gledanje čak i ako je već gledano.

.

Swamp Thing

Možda se neće svi složiti s ovom serijom na ovoj listi, ali tko ju je gledao otvorenog uma – zna o kakvom se biseru radi. Kada se redatelj kao James Wan odluči okušati u televizijskom projektu prema DC-jevom stripu, onda mu trebaš dati sve što želi. To se nije dogodilo. Serija je otkazana jer je bila preskupa, Wan je inzistirao na praktičnim efektima, a serija ima svakakvih scena zbog kojih je zaslužila gledanje. Pusti zaplet.

.

Studio 60 on the Sunset Strip

Kad smo odgledali Newsroom, htjeli smo novu dozu Sorkina i pronašli smo je u kratkoj, ali slatkoj Studio 60 on the Sunset Strip. Matthew Perry je glumio glavnu ulogu, a tu su bile i Amanda Peet i Sarah Paulson, obje iz serije naših mladosti Jack & Jill. Serija koja se bavi produkcijom emisije koja je slična SNL-u, otkazana je nakon samo jedne sezone od 22 epizode usprkos Sorkinovom angažmanu, zvijezdama i jednom od najzabavnijih pilot epizoda koje smo ikad gledali.

.

My So Called Life

Claire Danes i Jared Leto u projektu našeg djetinjstva. 15-godišnja Angela Chase nas vodi kroz svoje srednjoškolsko iskustvo ispunjeno tinejdžerskim problemima. My So Called Life se doticala i ozbiljnijih problema kao što su tinejdžerska trudnoća, homoseksualnost i rasizam, što nije baš puno teen serija tada imalo u scenariju. Prva (i jedina) sezona je završila klasičnim američkim cliffhangerom što je dalo naznačiti da ćemo dobiti i drugu sezonu, ali ne… Serija je otkazana navodno zbog tog što Danes nije mogla uskladiti školu i glumačke obveze u seriji o školi.

.

>> Pogledaj ostatak liste

TAGOVIfirefly My So Called Life nostalgija serije serije iz devedesetih