Film i TV

samo klasici

Aside Banners

11 filmova koje svako dijete treba gledati prije nego navrši 11 godina

Piše , Objavljeno

Svi imamo onu jednu osobu koja nikad nije gledala Star Warse i kad ih pokuša gledati sa svojih dvadesetak, tridesetak godina – ne može ih doživjeti. Zato smo odlučili sastaviti listu kako vaše dijete ne bi bilo taj tužni tridesetogodišnjak koji nije proživio Ratove Zvijezda ili iskreno prolio suzu na jednu od ključnih scena Kralja Lavova.

Coraline

Ovo je klasik koji još ne priznaju tako, ali je savršen film za upoznavanje klinaca s nizom važnih elemenata: stopmotion animacijom, jezom, radom Neila Gaimana. Priča o maloj djevojčici koja prođe kroz malena vrata i nađe se u naizgled privlačnom svijetu samo kako bi shvatila da taj svijet nikako nije za nju. Ovo je film u kojem i odrasli mogu uživati (bez obzira na spol), ali svakako bi bilo divno uroniti dijete u ovaj svijet prije nego se pretvori u teškog cinika.

Star Wars (tri originalna, bez updateanih CGI dodataka)

star wars

Razlog pisanja ovog članka. Ovdje smo se švercali i stavili smo izravnu kategoriju pod jedan unos na listi. Tužite nas. Sad gotovo svi znaju tko je Darth Vader i čiji je on otac – čak i bez gledanja, a znaju i za onaj incestuozni poljubac. Da ne spominjemo kako su nas suvremeni CGI efekti razmazili i da kao odrasle osobe ne volimo biti izloženi zastarjelim efektima (iako su bili revolucionarni za ono doba). Najbolje je ovu sagu pustiti djeci i gledati kako im se oči šire u čudu kada Yoda progovori ili kada Vader kaže da je onom liku ćaća. Iskrenijeg čuđenja nema od prvog gledanja Star Warsa.

Space Jam

space jam

Znamo ljude koji ne vole ovaj film niti motive povezane s filmom, što nama teško pada jer nam je pola garderobe u Space Jam motivima. Ovo je film koji si trebao gledati kao klinac, još dok je Michael Jordan bio na vrhu svijeta. Današnji klinci možda i ne znaju tko je Michael Jordan, možda više vole Ben10-a od Looney Tunesa, ali priču o izvanzemaljcima koji žele osvojiti Zemlju i animiranim likovima koji ju moraju spasiti – to svi žele gledati. Iako nam je jasno koliko film ima mana, ne možemo si pomoći i pogledamo ga svaki put kad naletimo na njega. Što je dosta često.

Spirited Away

Teško da može bolje od Spirited Away

Teško da može bolje od Spirited Away

Osvojio Oscara 2001. godine. Djecu boli briga za to, djeca ni ne znaju što su Oscari. Uključite im ovaj film prije nego odrastu i razviju predrasude prema japanskim animiranim filmovima i stilu animacije jer ovo je jedna od najljepših priča ikad ispričana na pokretnoj traci (ili hard diskovima, nemamo pojma i stvarno nam je svejedno). Chihiro je malena djevojčica kojoj su roditelji pretvoreni u svinje, a ona ih želi vratiti u izvorni oblik i upadne u svijet zmajeva, čudovišta i preslatkih miševa i ugljene prašine. Možda nam i najdraži film na listi.

The Lion King

lionking2

Teško je predočiti ikom koliko je Lion King važan film. Iako je Disney renesansa započela s Ljepoticom i zvijeri te Aladdinom, za ovo područje je Kralj Lavova bio nositelj te renesanse. Danas, kada su gotovo svi animirani filmovi računalno animirani u 3D formi, djeca zaslužuju lagani uvid u povijest animacije. A 1994. godina nije bila toliko davno. Ako im se svidi, možete početi vrtiti vrijeme unazad sve do prvih Disney hitova. Ali Lion King je savršenstvo. Kompilacija nekoliko poznatih priča i motiva, vrhunski soundtrack, najpotresnija smrt na ekranu koja nas je oblikovala kao osobe… Ovo se ne propušta. Da, ima i ovaj novi, ali klincima uvijek daj original.

Toy Story 2

toy story

Toy Story je bio revolucionaran, Toy Story 2 je trebao biti nastavak izdan direktno na videokazetama (toliko je to sve staro), ali su se u zadnji trenutak odlučili film baciti u kina i pogodili su! Iako je ovo početak trenda da se animirani filmovi rade i za odrasle zbog silnih popkulturnih referenci, djeca će biti najsretnija ikad, a lako je moguće da će početi i s filozofskim razmišljanjima o tome što njihove igračke rade kada njih nema.

Dobri su i treći i četvrti, ali dvojka ima posebno mjesto u našim srcima.

Home Alone

Izvor:Amctheatres.com

Izvor:Amctheatres.com

Što reći o ovom filmu? Blagdanski klasik koji se ne može izbjeći, klasik koji postaje omiljeno filmsko štivo svakom biću koje mu bude izloženo. Stajemo ovdje. Disney će rebootati ovu franšizu, ali nas nije briga. Samo M. Culkin.

Jurassic Park

T-rex

Revolucionarni efekti i upoznavanje s bićima koja više ne postoje su savršeni uvod u odvajanje dijeteta od njihovog malenog egocentričnog svijeta. Drago nam je da smo ovo gledali s 9 ili 10 godina, počeli smo razmišljati o povijesti, a u knjižnici smo gutali sve što je imalo veze s dinosaurima. Ovakvi filmovi (i njihova bića) su puno veći kad nisi puno viši od jednog metra.

Hook

hook robin

Iako brojni ljudi i kritičari ovaj film proglašavaju promašajem, ovo nam je jedan od najdražih filmova koje smo gledali kao malci. Robin Williams je odrasli Petar Pan koji je zaboravio da nikad nije želio odrasti, Julia Roberts je Zvončica, a Izgubljeni dječaci gladuju dok se Petar Pan opet ne pojavi. Fantastično ostvarenje, još ako ga iskombiniraš s Disney animiranim Petrom Panom za dodatni kontekst – dobit ćeš ozbiljnog kandidata za omiljeni dječji film.

Beskrajna priča

the neverending story

Bez obzira daš li djetetu prvo knjigu Michaela Endea ili ovaj film iz osamdesetih, imat ćeš jedno jako sretno i okupirano dijete. Ako se moramo sjetiti sretnog djetinjstva, onaj bijeli leteći pas/zmaj nam je odmah u glavi pa zašto to onda ne bi bio dio novih sretnih djetinjstava?

Stranger Things

stranger

Okej, znamo da ovo nije film, ali nas toliko vraća u djetinjstvo da smo pogledali cijelu prvu sezonu u jednom ležanju/sjedenju. Stranger Things nije bio dio našeg djetinjstva, ali je savršeno dotaknuo sve što smo voljeli i čega smo se bojali kad smo bili klinci. Nostalgija je prodala ovu seriju, sve sezone su nam bile odlične, ali prva… Ovo svakom klincu ispod 11 godina pokazati.

Koji film nismo predstavili, a da misliš da ga djeca trebaju doživjeti dok su još neiskvareni klinci?

TAGOVIdevedesete Filmovi hook Jurassic Park klasici najmlađi osamdesete retro

Komentiraj