Film i TV

top of the pops

Banner 300

11 najboljih serija godine koje su nam odvlačile pažnju od svega što se događalo u stvarnosti

Piše , Objavljeno

Volimo raditi ove liste, iako nije baš lako. Pogotovo zato što nismo sve pogledali što smo htjeli i mogli. Neke serije čak nismo ni stigli. Neke ni ne želimo, ali kritika kao nalaže. Whatever.

Na Undoing s Hugh Grantom i Nicole Kidman smo zaspali. Nismo gledali Gangs of London. Nismo stigli do četvrte sezone Farga. Još nismo ni počeli gledati ni prvu sezonu malene serije znane po imenu Better Call Saul. Nismo svi u redakciji gledali Tiger Kinga, a oni koji jesu govore “nije ti to popis najluđih serija godine”. I onda se mi usuđujemo zvati popkulturnim portalom uz čašu vina i platu različitih vrsta sira različitih tekstura i tvrdoće? A gle… Nijedna lista neće biti savršena, pogotovo ova za 2020. gdje smo utjehu tražili u reprizama Seinfelda i gledanju Creeda s Michaelom B. Jordanom na repeatu kako bismo dobili barem malo motivacije za vježbanjem. Gledali smo puno serija, ali nisu nam sve kliknule. A što smo gledali i što nam je bilo dobro, a da ponosno nosi 2020. godinu kao datum proizvodnje?

Evo liste, nemoj nas puno mrzit.

What We Do In The Shadows

Inače kad nam najave da uspješan film postaje serija, bojimo se najgorega. To nije bio slučaj sa What We Do In The Shadows.

Druga sezona ove priče o srkačima krvi je bila fantastična. Radnja je smještena u New York, a vampiri su cimeri već stotinama godina, ali se sada moraju suočavati sa suvremenim svijetom. I drugim bićima.

.

High Fidelity

Roman Nicka Hornbyja je postao film s Johnom Cusackom je postao serija sa Zoe Kravitz. Kravitzova se zove Rob, vodi dućan s pločama u 21. stoljeću, a tamo dolaze najčudniji likovi. Nije stvar u likovima, stvar je u avanturama Rob i njezinih prijatelja, avanturama koje često uključuju poremećene romanse. Vidimo rupa, vidimo propusta, ali nas je ova serija tješila kada nam je najviše trebalo. Čak su neke stvari bolje i ljepše odrađene od filmske verzije – doživjeli smo upgrade od Jack Blacka. Pogledaj i znat ćeš o čemu pričamo.

.

The Queen’s Gambit

Najfriškija je od svih razvikanih serija pa možda mislite da ćemo svi godinu pamtiti po njoj. Ovu seriju o šahu su gledale i mame i bake (Netflix je pravovremeno uveo i hrvatske titlove). Velik broj ljudi se i zainteresirao za šah zbog ove mini-serije o čudu od djeteta koje rastura na toj ploči sa 64 polja, ali ima i problema s međuljudskim odnosima i ovisnostima.

.

The Boys

Druga sezona je bila luda kao i prva, najluđa serija o superjunacima koju ćeš ikad imati priliku gledati. Toliko su svega uspjeli utrpati da imaš dojam kao da čitaš strip – ali ne na onaj dosadan način kao što je to Snyder napravio s Watchmenima. Gledanje druge sezone Boysa je jednako iskustvu kad si prvi put sa šest godina dobio prvi broj Amazing Spidermana u izdanju Slobodne Dalmacije.

.

I May Destroy You

Michaela Coel nas je prvo iznenadila s vulgarnom serijom Chewing Gum, a onda nam je dala ovu nevjerojatnu seriju o djevojci kojoj su nešto ubacili u piće, a sve je završilo silovanjem. U ovakvoj teškoj tematici je Coel uspjela pronaći i humor te nam dala jednu od najboljih, a možda i najvažnijih serija 2020. godine.

.

Sex Education

Skoro smo i zaboravili da je ova serija izašla ove godine jer je izašla rano. Točnije – prije svih s*anja.

Druga sezona Sex Educationa je pokazala da tinejdžerske serije mogu biti zabavne, ali i propitkivati važne probleme te biti inkluzivne po pitanju rase, roda i seksualnosti. Dobili smo dublji uvid u likove i svakako je serija koju bismo mogli pogledati još nekoliko puta.

.

The Last Dance

Ova serija je obilježila ožujak. Kad je lupila pandemija, ESPN je požurio izradu ove serije, ekipa je radila danonoćno da izbace sve epizode ranije kako bi nam olakšali grozno stanje u kojem smo se našli. I svi su gledali. Imamo prijateljice koje okreću očima na naše trinaeste nove Jordanice i ne vole košarku, ali su i one gledale ovaj nevjerojatan (iako jednostran) narativ. The Last Dance je vrhunac ESPN-ovog sportskog pričopričanja. I ti to dobro znaš.

.

Insecure

I dalje ne znamo zašto je u Hrvatskoj ova serija toliko zapostavljena. Issa Rae nas uvijek iznova iznenađuje svojim kreacijama pa tako i četvrtom sezonom ove serije koja se bavi pitanjem romantičnih i prijateljskih odnosa. Soundtrack je uvjerljivo najbolji već godinama, možeš ju gledati samo i zbog toga – ali nećeš požaliti ni zbog ostaloga.

.

The Mandalorian

Sa Star Warsima je lako zeznut. Bili u pitanju filmovi, igre ili čak i animirane serije. Nije važno što misliš o Mandalorianu, znaš da smo svi ovo gledali zbog Baby Yode – ali ovo je i dalje najbolje producirana serija u povijesti televizije. Iako se ne prikazuje na televiziji već na streaming servisu. Ma kužiš nas. Primjedba: epizode trebaju biti duže. Ili ići češće. Ili da ih bude više. Ma kužiš.

.

The Midnight Gospel

Trippy serija autora Adventure Timea koja je jedan podcast pretvorila u najčudniju animiranu seriju godine. I dan danas se nekad smirujemo s ovim bizarlukom.

.

Ted Lasso

Ova serija! Ne usudimo se za nijednu seriju s ove liste reći da je najbolja na listi – ali za ovu smo najbliže da to uspijemo prevaliti preko usana. Toliko je pozitivna i wholesome iako je osnovna ideja grozna. Trener američkog nogometa dolazi u London voditi pravi nogometni klub? Tko bi gledao išta ovako? Zaplet zvuči gore nego Ljubav u zaleđu. A opet – dobili smo jednu toplu ljudsku priču o ljudima koji rade najbolje što znaju. Ova serija grije. Moraš nam vjerovati.

.

TAGOVInajbolje serije Netflix serije