Film i TV

dajmo da gledaju

Aside Banners

11 serija koje želimo na domaćim telkama

Znamo kako se nabavljaju serije koje nisu u milosti krojača domaćih televizijskih programa, no svejedno bismo neke voljeli vidjeti i na domaćoj televiziji. Predlažemo 11 serija koje trebaju završiti na domaćim TV kanalima.

Piše , Objavljeno

11. The Walking Dead

the walking dead

the walking dead


Ovo je jedan od najvećih aktualnih televizijskih hitova, najgledanija serija u povijesti američke kabelske televizije. Zanemarimo na trenutak što je druga sezona razočaravajuća, još uvijek se radi o seriji vrijednoj gledanja – čak pokazuje znakove poboljšanja u drugoj polovici druge sezone.
The Walking Dead domaći pretplatnici kabelskih i IPTV usluga mogu gledati na Fox Crime kanalu, no koliko je takvih uopće? Ako ništa drugo, Fox je umjesto vas već dobro izreklamirao seriju.

10. Spartacus

spartacus

spartacus


Spartak je njena sušta suprotnost realne i raskošne povijesna ekranizacije. Šaren, napadan i nerijetko smiješno jeftin proizvod kojem je do povijesne točnosti stalo manje od Gladijatora Russela Crowea. No, i to ima svoju publiku, a zasigurno bi je neka domaća televizija našla u kojem kasnovečernjem terminu. Spartacus je čista trash zabava, prepuna komične razine CGI krvi i napadno koreografiranih scena borbi. I sisa.

9. Justified

Pomalo mlakim i suzdržanim startom, gotovo proceduralnim i “samostojećim” prvim epizodama, Justified se polako razvijao prema uzbudljivom kraju prve sezone. U drugoj sezoni, serija predvođena Timothyjem Olyphantom, najvećom muškarčinom televizije, jednostavno je briljirala. Rednečki jug Amerike posjeduje specifičan šarm, kao i šešir centralnog lika, Raylana Givensa, neobuzdanog maršala kojem je u drugoj sezoni suprotstavljen obiteljski klan koji vlada Raylanovim okrugom.
Pod nazivom Pravednik, seriju možete gledati na AXN-u, ali za to vam treba više od obične zemaljske antene…

8. Friday Night Lights

Friday Night Lights

Friday Night Lights


Friday Night Lights je čak i u Americi prolazio debelo ispod radara široke publike, iako televizijski kritičari za seriju imaju samo riječi hvale. Radi se o mješavina obiteljske drame i sportske tematike sa sjajnim likovima, a prati srednjoškolsku momčad, teksaški gradić Dillion i njegove stanovnike kojima je američki nogomet više od života. Snimljena je po istoimenoj knjizi i filmu iz 2004. godine.

7. Babylon 5

Babylon 5

Babylon 5


HRT je ne tako davno imao tradiciju dnevnog emitiranja barem jedne popularne SF serije, što je obično značilo recikliranje nasumično odabranog Star Treka. Potpisivane su peticije da se otkupi neki dugovječan SF, no nacionalna se dalekovidnica držala prokušanih repriza kapetanice Janeway i kapetana Picarda. Zašto ne pokušati oživjeti nekad lijepu tradiciju otkupom ove epske space opere, jednog od najboljih televizijskih SF-ova?

6. Stargate SG-1

Stargate SG-1

Stargate SG-1


Znanstveno fantastični prijedlog drugi. Nakon godina i godina moljakanja da Stargate naslijedi Star Trek, HRT je popustio i otkupio – najnoviju (najlošiju i najkraću) inkarnaciju Stargate franšize, Universe. SG-1 je prvi (i uvjerljivo najbolji) Stargate serijal koji se proteže na 214 epizoda – što bi, uz emitiranje svakim radnim danom, na godinu dana utišalo apele SF fanova. Ili započelo neizbježna prigovaranja zbog jednako neizbježno lošeg termina emitiranja.

5. Homeland

Najbolja serija prošle jeseni iznenađujuće je dubok i slojevit pogled na post-9/11-ovsku Ameriku. Napeti serijalizirani triler prati povratak američkog marinca, iračkog ratnog zarobljenika, za kojeg agentica CIA-e sumnja da je preobraćen na neprijateljsku stranu. Impresivna prva sezona daleko je od tipičnog američkog filmskog anti-terorističkog preseravanja. Priča napreduje konstantno i smisleno, a glumački nastupi trojca Damien Lewis – Claire Danes – Mandy Patinkin daju dodatnu dimenziju seriji.

4. Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire


Ovisno kako gledate, prva sezona Boardwalk Empirea, povijesne drame sa Steveom Buscemijem u glavnoj ulozi, bila je polagana studija likova s povremenim bljeskovima genijalnosti, ili dosadna drametina koja nije u dovoljnoj mjeri ispunila obećanja seksa, alkohola, akcije i pucačine. Iako svakako među najboljim serijama već tada, bili smo dojma da joj nedostaje onaj “it” faktor. Druga sezona iskupljuje se za eventualne nedostatke prve i potvrđuje titulu HBO-a kao primarno mjesto za televizijski incest. Da. Vidjet ćete.
Još je lani HRT ponosno najavio da će se Carstvo poroka, kako je nazvan na domaćem HBO-u, sletjeti na HTV-ov program, ali još uvijek čekamo. Gdje je zapelo?

3. Lost

Lost

Lost


Nova TV relativno je brzo pokupila Lost, iliti Izgubljene, veliki hit druge polovice prošlog desetljeća. No, nakon tri emitirane sezone (od ukupno šest), Lost se izgubio s programa. Programska odluka uzrokovana nezadovoljavajućom gledanošću ili problemi s otkupom, ne znamo, no Lost se svojedobno emitirao u udarnom večernjem terminu, za razliku od serije s drugog mjesta ove liste. Završetak Losta bio je kontroverzan, ali ujedno jedan od najiščekivanijih i najvećih televizijskih događaja posljednjih godina.

2. Breaking Bad

Jeste li znali da su dvije sezone trenutno najbolje serije američke televizije emitirane na Novoj TV? Da, mogli ste ih pogledati taman prije nego što ujutro odete na posao. Potpuno apsurdna i nedokučiva logika, kao da se radi o jeftinoj soft pornjavi, a ne jednoj od najboljih serija televizije. Nova TV ponekad zna pogoditi otkup kvalitetne serije (za razliku od konkurentne joj komercijalne televizije, opčinjene CSI serijalom) – ali kakva je poanta njeno emitiranje u pola 6 ujutro? Breaking Bad na televizore, ali u prajm tajmu!

1. Game of Thrones

Game of Thrones

Game of Thrones


Neobično je vidjeti da neku adaptaciju podjednako hvale fanovi pisanog predloška, kao i oni kojima je serija bila prvi doticaj s “Pjesmom leda i vatre”, epskim pseudo-srednjovjekovnim serijalom Georgea R. R. Martina. Game of Thrones je fantasy jednako koliko je Battlestar Galactica SF, The Wire kriminalistička serija, a Lost priča o misterioznom otoku. Fantasy je samo žanr koji ga opisuje ali ne definira, a zapravo se radi o poprilično kompleksnoj i ozbiljnoj drami. Druga sezona Igre prijestolja snimana je kod nas, pa se barem tom činjenicom nameće se kao najlogičniji te prvi izbor s popisa.

TAGOVIBabylon 5 Boardwalk Empire Breaking Bad Friday Night Lights Game of Thrones Homeland Justified lost serija Spartacus Stargate SG-1 televizija The Walking Dead

Komentiraj