Film i TV

Je li CSI bolji od Žice?

Aside Banners

15 serija koje su zaslužile više, a dobile nula Emmyja

Akademija televizijskih umjetnosti i znanosti među najboljim serijama našla je mjesta za CSI i Glee, ali ne i ovih 15 serija, uključujući The Wire, BSG, Louie, Rome...

Piše , Objavljeno

The Wire

Ostatak liste šibamo abecedno, ali “Žica” ide automatski na prvo mjesto. Činjenica da The Wire nije dobio niti jednu jedinu nominaciju tim je apsurdnija kad znamo koliko je žiri Akademije televizijskih umjetnosti i znanosti prolio sjemena mastrubirajući (apsolutno zasluženo, doduše) na ostale tadašnje HBO-ove serije poput Obitelji Soprano, Dva metra pod zemljom i Deadwooda. Možda najbolja serija svih vremena.

Battlestar Galactica

Neki će cjepidlačiti oko treće i četvrte sezone – a pogotovo samog kraja serije – no rijetko će tko osporavati da su prve dvije uz bok pratkički bilo kojoj tadašnjoj seriji. Battlestar Galactica je jedan od najboljih modernih televizijskih SF-ova, zapravo posljednji zbilja dobri space-SF – žanr koji je danas na televiziji u potpunosti zapostavljen. Kompleksna karakterna drama zamaskirana u žanrovski format.

Community

Community dobiva puno ljubavi od male, ali glasne grupice fanova i tv kritičara, no Emmyji odbijaju priznati njegovo postojanje. Serija prepuna geekovskih referenci na pop kulturu kao skrojena je za nišnu publiku, televizijske margine i kultni status po neizbježnom skorašnjem otkazivanju.

Doctor Who

Da, ovo je britanska serija, ali Emmyji obuhvaćaju sve serije koje se emitiraju na američkom “tlu” – tako je Downton Abbey nominiran za najbolju prošlosezonsku dramu. Doctor Who je najpoznatiji britanski izvozni televizijski proizvod, ali ako pitate televizijsku Akademiju, bacit će blago teleći pogled i reći Doctor… Who? Nula nominacija u bilo kojoj od stopedeset, ili koliko već mogućih Emmy kategorija.

Firefly

Dobro, Firefly nije podcijenjen. Horde glasnih fanova Firefly dižu u nebesa (potpuno zasluženo, doduše) i nema teorije da vas barem sedmero prijatelja i poznanika nije uvjeravalo kako je konačno morate pogledati. Ako još niste, računajte nas kao osmog.

Freaks And Geeks

Najbolja tinejdžerska serija – ne, pardon – najbolja serija sa tinejdžerskim likovima. Točka. Razlika je bitna, jer iako se Freaksi bave srednjoškolskim problemima, Paul Feig i Judd Apatow u jednoj (pre)kratkoj sezoni napravili su to duhovito, pametno i sa srcem.

Gilmore Girls

Ne, nemamo nikakvu posebnu potrebu braniti svoju muškost zbog uvrštavanja Gilmoreica. Bila je to, barem većim dijelom, zabavna i lagana serija, lajavih glavnih likova, brzih dijaloga, s puno duha i humora.

Homicide:Life on the Streets

Policijski procedurali znaju biti hrpetina lijene epizodne reciklaže, pogotovo oni kriminalistički. Ali obični policijski procedurali iza sebe nemaju scenariste poput Davida Simona (The Wire, Treme) i Toma Fontane (Oz).

It’s Always Sunny in Philadelphia

Nakon sedam sezona, ignoriranje Phillyja već prišemo “pod normalno”. Vjerojatno previše crni, prljavi, kontroverzni, originalni i prokleto duhoviti da bi konkurirali velikanu televizijske komedije kao što je Two and a Half Men. Dok god će se Dany DeVito i kompanija zabavljati na setu, serija će ići dalje, a trenutno iščekujemo osmu sezonu.

Justified

Bit ćemo potpuno iskreni – Justified niti ne zaslužuje Emmy. Što uopće ne govori o samoj seriji, već više o nepremostivoj konkurenciji tipa Mad Men i Breaking Bad. No, Justified zaslužuje barem nominaciju, bez koje je ove godine ostao i odlični Timothy Olyphant (Deadwood). No dobro… Justified je neo-vestern sa Olyphantom kao svojeglavim, karizmatičnim i trigger happy maršalom koji je zapeo u malom, ali pokvarenom i seljačkom rodnom gradiću.

Louie

Daleko od toga da Emmyji ignoriraju Louisa CK-a – ipak je ove godine nominiran kao glumac, scenarist i redatelj – ali serija? Zasad nula. I daleko od toga da ga uopće zaboli za nagrade. Ali apsurdno je kako Akademija od najčudnije i najoriginalnije serije današnjice boljima smatra Glee te loše posljednje sezone The Officea i The Big Bang Theoryja.

Rome

Suradnja između najvećih američkih i britanskih tv-proizvođača – HBO-a i BBC-a – jedna je od najskupljih televizijskih produkcija te najimpresivnijih povijesnih adaptacija. Smješten u vrijeme transformacije Rima iz republike u carstvo, Rome je planiran kao mini-serija, da bi bio ipak otkazan nakon dvije sezone zbog apsurdno visokih troškova.

Terriers

Skriveni biser koji je preklani tiho i neprimjetno došao te nakon samo jedne sezone bio otkazan. Rijetko tko osim kritičara i manje grupice fanova nije primjetio ovu kronično potcijenjenu “buddy cop” dramediju o dvojici atipičnih privatnih detektiva. Trebate poticaj za gledanje? Serija dolazi od ljudi zaslužnih za The Shield (Shawn Ryan) te Firefly i Wonderfalls (Tim Minear).

The Shield

Serija koja je konkurirala u vremenu kada je prokleti CSI tri godine za redom nominiran za najbolju seriju, ne postoji apsolutno nikakav izgovor za ignoriranje jedne od najboljih, najsurovijih i najrealističnijih policijsko-kriminalističkih serija.

Veronica Mars

Još jedna serija koju biste možda otpisali jer na Wikipediji pod žanr piše “teen drama” ili zato što je naslovni lik tinejdžerka. To samo znači da ne znate tko je Kristen Bell. Također, još jedna od serija koja je stvorila kultnu publiku, malu ali glasnu – samo što takva ne donosi nove sezone i dovoljno para…

TAGOVIbattlestar galactica community Doctor Who Emmy Firelfy Freaks and Geeks Gilmore Girls Homicide It's Always Sunny In Philadelphia Justified Louie Rome serija Terriers The Shield the wire Veronica Mars

Komentiraj