Film i TV

kul

Aside Banners

5 filmova o Olimpijadi koji će te ubaciti u olimpijski duh na raketni pogon

Piše , Objavljeno

Zimske Olimpijske igre su počele prije nekoliko dana, 9. veljače. Potpuno nam je jasno ako niste nabrijani, ne vole svi zimu, ne vole svi ljudi sport – ali kombinacija daje stvarno divne priče.

Možda se samo želiš dodvoriti (pristojna riječ za “uvući-u-skafander”) curi koja je luda za slalomom. Možda si pak djevojka koja pokušava naći svoje mjesto u društvu koje ispija mrzle pive i navija za austrijske boardere. Takvi motivi mogu biti divni, ali teško je da ćeš dobro odglumiti zagrijanost za Zimske Olimpijske. Treba biti iskreno inače će te ljubitelji brzo prokužiti, skrolanje po Instagramu će te odati. A kako ćeš to odraditi iskreno? Pogledaj film čija će te očekivana dramaturška struktura naložiti na sportske događaje. Možda. Ne obećajemo ništa, ali svatko tko nas zna je svjestan kako su nam sportski filmovi najdraži.

Bez obzira na godišnje doba, Olimpijada je jedan poseban događaj – pa evo jedne kratke liste o filmovima povezanim s ovom manifestacijom.

Chariots of Fire

Za početak jedan ne-zimski.

.

Mamac za Oscare. Bio i ostao. 1981. je ovaj film i uspio upecati Oscara. Kršćanin i Židov nadilaze predrasude kako bi nastupili na pariškoj Olimpijadi 1924. godine, a soundtrack je ušao u popularnu kulturu zahvaljujući briljantnim Vangelisovim skladbama od kojih jednu znaš jer je parodirana milijun puta. Možda zaspete, nije baš najbrži film na svijetu iako je u pitanju trčanje.

Blades of Glory

.

A ono… Will Ferrel i Jon Heder odradili dobru komediju o umjetničkom klizanju – iako je više stvar u narcisoidnosti glavnih likova nego u samom sportu. Ako se želiš opustiti i nasmijati bez previše razmišljanja o povijesti i kontekstu Olimpijskih igara, ovo ti je prilika.

Munich

Spielberg. Treba li još štogod reći?

.

Ako ti to nije dosta – tu je i Eric Bana, naše gore list s kojim smo se neizmjerno ponosili jedno vrijeme kada se činilo da će postati hollywoodski glumac s A-liste i brzo smo ga zaboravili nakon što je snimio Hulka.

Politički triler smješten u 1972. godinu nakon Olimpijskih igara u Münchenu kada su palestinski teroristi napali i ubili izraelske sportaše u događaju nazvanom “Crni rujan”. Ovaj film se bavi posljedicama tog napada, a kritika nije baš bila presretna s osvetničkom filozofijom filma (ipak je temeljen na knjizi Osveta) i uprizorenjem izraelske akcije Božji bijes. Ako niste Spielbergovi fanovi, postoji i vrhunski dokumentarac o napadu “One Day In September”.

Miracle

.

Gavin O’Connor je režirao ovaj film o legendarnoj hokejaškoj utakmici iz 1980. godine između Sovjetskog Saveza i SAD-a. Toliko je legendarna utakmica da je prozvana “Čudo na ledu”. U to vrijeme je Hladni rat bio na vrhuncu, a Ameri su žarko željeli dobiti ovu utakmicu na svom tlu (ledu). Amerikanci na papiru nisu imali šanse protiv nevjerojatnih Rusa koji se rađaju s klizaljkama na nogama. Zapamtite – Amerikanci nisu Kanađani. Kurt Russell glumi legendarnog trenera Herba Brooksa u jednoj od podcjenjenijih uloga karijere, old-school ton slike će vas vratiti u to vrijeme, a napetosti neće nedostajati iako znamo kako čitava priča završava. Možete prepostaviti.

Cool Runnings

.

Ako u životu trebaš feel good film, nikad, ALI NIKAD, ne moraš tražiti dalje od Cool Runningsa. Ova vrhunska komedija je temeljena na stvarnim događajima vezanim uz nastup jamajkanske bob reprezentacije na Zimskoj Olimpijadi u Calgaryju. Postoji li veći kontrast od Jamajke i Calgaryja? Nakon što se ne uspiju kvalificirati na “običnu” Olimpijadu, simpatična ekipa s Jamajke dođe na ideju odlaska na Zimske Olimpijske… Ni više ni manje nego na bob-spust. Ma e… Obožavamo ovaj film, unutra je i John Candy u svojoj posljednjoj ulozi prije napuštanja ovog svijeta, a nakon što film završi – još dugo ćete brisati suze i pjevati kako Jamajka ima “bobsled team”. Klasični Disney film s nevjerojatnim završetkom. Iako, jako nam je čudno ako još niste uspjeli pogledati ovaj film.

Evo – zapjevaj!

.

TAGOVIfilm olimpijske igre sport zimske olimpijske igre

Komentiraj