Film i TV

kolko para, tolko serija

Aside Banners

5 najskupljih serija svih vremena – i ne, Game of Thrones nije na prvom mjestu!

Piše , Objavljeno

Mislite da su multimilijunski iznosi za jednu epizodu serije nova stvar započeta odnedavno zahvaljujući renesansi na manjim ekranima? Pa i mi smo tako mislili dok nismo malo pronjuškali po netu i podsjetili se na već pomalo zaboravljene serije koje su bile toliko popularne da smo znali koji dan u tjednu je rezerviran za koju. Naravno, te serije nisu na samom vrhu, ipak se tu radi o novijim ostvarenjima s većim zvijezdama, budžetima i financijskim prohtjevima zahtjevima.

Najskuplja je na dnu, nijesmo pisali brojeve poretka jer neke imaju jednake cifre.

Prijatelji

Nečisti vizualni zapisi

Da, da. Prijatelji su jedna od najskupljih serija. To se dogodi kad imaš šest planetarno popularnih glumaca u planetarno popularnom sitcomu koji te počnu ucjenjivati i uzmu ti milijun dolara po epizodi. Svaki! Nije ni pretjerano čudno kako se nijedan član Prijatelja više ne trudi ostvariti nekakve cijenjene karijere. Da, Jennifer Aniston, nećemo gledati ništa što napraviš više ikad!

Cijena: 10 milijuna po epizodi

Game of Thrones

game of thrones

Game of Thrones se nalazi tek na četvrtom mjestu s cijenom epizode od 10 milijuna dolara. Velike su šanse da je serija pogledana i u tvojem kućanstvu pa ti onda može biti jasno zašto je serija među pet najskupljih ikad. U svakoj epizodi ima barem nekoliko scena od kojih ti eksplodira glava pri samoj pomisli na budžet serije. Hoćeš CGI, hoćeš hrpu likova, hoćeš nevjerojatne lokacije – HBO nije štedio. Već su nam slomili srce i najavili da će sedma i osma sezona biti kraće nego prijašnje, ali sumnjamo da će cijena epizode pasti.

Cijena po epizodi: 10 milijuna

ER

32a8a78cac40b700afb9eba1ba6c4cf8 Igra: Nađi Višnjića.

ER je vjerojatno jedini slog na cijelom svijetu gdje ćeš dobiti točno ono što tražiš, popkulturu na kvadrat. ER ilitiga Hitna Služba ilitiga “ona serija s doktorima di je i naš Višnjić glumio” je uzrokovala puno brige za NBC (baš kao i Prijatelji) jer je počela kao financijski prihvatljiv projekt od 2 milijuna dolara da bi se od četvrte do devete sezone pretvorila u monstruma koji je na cash money dijeti i proždire bankovne račune. Pitaš se otkud toliki trošak za nešto što ni nema CGI? A gle, kvalitetni glumci i njih hrpa su glavni odgovor. Novije epizode stoje oko 8 milijuna, a čini se da NBC s tim nekako može živit.

Cijena: na vrhu slave nevjerojatnih 13 milijuna po epizodi, ali se poslije razvodnilo.

The Get Down

Cijena je 120 milijuna za sezonu. Netflix ne štedi. To je puno novca za produkciju ekstravagantne serije o hip hopu koja nam je draga, ali i pretrpana manama – netko se opako za*ebao. Najveći trošak je bila glazba, ne možeš raditi seriju o disco sceni i nastanku hip hop scene bez licencirane glazbe. Baz Luhrmann nije štedio ni na dizajnu setova, ma na ničem nije štedio. Troškovi su trebali biti oko 7.5 milijuna po epizodi, ali onda se Baz oteo kontroli. Klasični Baz.

Cijena: 120 milijuna za 12 epizoda. I to tek nakon poreznih olakšica koje su im osigurane zbog snimanja u New Yorku. Možda bi bez toga bila najskuplja, ali ne da nam se proučavati porezni sustav države New York.

The Crown

Još ju nismo gledali, ali čini nam se da bismo trebali što prije. Kažu da je za produkciju ove serije potrošeno oko 130 milijuna dolara, a to se vidi. Dizajn i kostimografija su nevjerojatni i inače na padamo na kostime, ali ako nešto izgleda besprijekorno i friško ispalo iz vremenskog stroja – to je The Crown. Tvorac serije Peter Morgan se bunio protiv navoda o cijeni od 130 milijuna dolara za jednu jedinu sezonu, ali većina medija izvještava ovako pa ćemo mi samo pretpostaviti da Morgan čuva svoju poreznu karticu od previše upita.

Čini se da Netflix nema namjeru stati s trošenjem “pijani milijarder” stajl. Druga sezona će uskoro, očekujemo zlato svuda.

Cijena: 130 milijuna dolara. Valjda. Vjerojatno.

TAGOVIGame of Thrones Netflix novac serije

Komentiraj