Film i TV

Najbolje od najboljeg

Aside Banners

5 najutjecajnijih televizijskih serija svih vremena

Postoje TV serije koje su tijekom godina stekle kultni status i postale toliko popularne da je gotovo nemoguće da niste pogledali barem jedan njihov nastavak (ako ne i sezonu). U nastavku donosimo Top 5...

Piše , Objavljeno

The Sopranos

james-gandolfini-tony-soprano

Da nije bilo The Sopranosa, tko zna bi li HBO postao ovakav gigant kakav je danas. Vrhunska glumačka postava, analiza ljudske prirode, odličan omjer drame i humora te Gandolfinijeva uloga života su itekako oblikovale razvoj televizijskog programa. Neki analitičari čak smatraju da je do ove potpune revolucije u svijetu televizijskih (i danas – streaming) serija došlo upravo zahvaljujući HBO-u jer su u prošlosti serije bile mjesto za glumce C-kategorije ili posljednje počivalište nekad velikih filmskih zvijezda. Danas Kevin Spacey, The Rock i Matthew McCounaghey snimaju serije. Sve je počelo sa Sopranosima.

Star Trek: The Next Generation

Jean Luc Picard - Patrick Stewart

Engage! Da, Enterprise je donio revoluciju, pokrenuo je znanstvenu fantastiku u televizijskom obliku, ali Next Generation je revitalizirao žanr kad mu je to bilo najpotrebnije. Nismo sigurni sjećate li se prve sezone, ali nije bila ni pretjerano znanstvena niti pretjerano fantastična. Kasnije su Picard, Data i ekipa ispravili sve, nadmašili očekivanja i postali razlog kultnosti serijala. Mislite da bi postojalo toliko trekkieja da je sve ostalo samo na Kirkovom Enterpriseu? Mislite li da bismo imali sve ove SF serije da nije bilo Picardove ćelave glave? Možda čak ne bismo imali ni sve ove superjunake na velikim ekranima. Sve serije su se trudile biti realistične (trošak produkcije tu igra vrlo važnu ulogu), ali Nova Generacija je promijenila sve. Ako gledamo utjecaj na stvarni svijet, umotvorine Genea Rodenberrya su inspirirale brojna otkrića u stvarnom svijetu – kao što su tableti, hiposprej (umjesto bolnih igala), “komunikatori” (još znani kao mobiteli) i trikorderi. Za replikator, holodek i teleportaciju ćemo još malo pričekati.

Simpsoni

73528-the-simpsons-01

Prva sezona Simpsona je bila loše nacrtana, autori nisu još pronašli svoj glas, ali nakon prve sezone, Simpsoni su postali popkulturni fenomen. Uzimali su iz popkulture i postajali su popkultura istovremeno. Sve o Simpsonima se već zna. Kad naleti epizoda na televiziji, već znate da ste ju gledali, ali i dalje vam je smiješno. Postoje hipsteri koji hejtaju zadnje sezone jer “nije kao prije”. I dalje su relevantni kao uvijek, krofne i Duff piva viđamo svuda. Da nije bilo Simpsona, pitanje je bismo li uopće gledali išta od ovih animiranih ostvarenja namijenjenih odrasloj publici. Čak su i kreatori mainstream animiranih filmova počeli ubacivati slojevite fore i za starije da i klinci i neklinci mogu podjednako uživati.

Seinfeld

Seinfeld

Toliko fanova, toliko citata, toliko popkulturalnih referenci, toliko “jel se sjećaš kad…” Čak nisu imali ni uvod. Toliko su bili dobri. Nije im trebao uvod. Serija o ničemu je postigla sve čemu bi jedna serija trebala težiti. Kad se popiškimo u tuš, kažemo sve su to cijevi. Kad djevojka Kad poklonimo poklon, grizemo se jer smo regifteri. Znamo tko je soup nazi. Vjerojatno je i pojam grammar nazi došao od soup nazija. Da ne spominjemo koliko serija pokušava iskopirati Seinfeld formulu i dan danas.

Lost

Lost

Ono što je izdvojilo Lost od ostalih je utjecaj interneta na gledatelje, ali i na samu seriju. ABC, mreža koja je zaslužna za nastanak Losta, je koristila različite medije kako bi još više uvukla fanove u svijet Losta. Fanovi su nakon svake godine nagađali “što, zašto, kako” i dokazali su kako tv-ljudi moraju osluškivati publiku, a ta publika je bila na internetima. Finale je možda razočaralo, pred kraj je serija opako živcirala neke gledatelje, ali je definitivno jedna od najutjecajnijih serija. J.J. Abrams je izbrusio zanat za mainstream publiku. Voljeli smo Lost. I mrzili. Ali Kate. Oh Kate.

TAGOVISeinfeld serije simpsons sopranos

Komentiraj