Film i TV

klasici x 3

Aside Banners

5 najboljih filmskih trilogija koje možemo gledati iznova i iznova

Piše , Objavljeno

Zadovoljavajuća filmska trilogija je nešto što sedma umjetnost rijetko uspije postići jer taj pothvat zahtijeva iznimnu kontrolu priče, likove do kojih će publici biti stalo tijekom mnogo godina, plus sposobnost pisca / redatelja da sve poveže iako najčešće nema pojma o kraju trećeg djela kada prvi dio izađe. Nekada treći dio nije ni u planu, ali odlične reakcije na prvi potaknu stvaranje nastavaka, što vrlo često ne završi baš uspješno. Ovo su, po našem skromnom mišljenju pet najboljih trilogija.

1. The Lord of the Rings

Screenshot_5

Prošlo je gotovo 20 godina od kada se prvi dio najuspješnije filmske trilogije pojavio u kinima (ne računamo franšize s više nastavaka). Lako je zaboraviti koliko je malo ljudi  imalo vjere u sposobnosti Petera Jacksona da izvede ovu trilogiju. J.R.R. Tolkienova ogromna serija knjiga godinama se smatrala “nesnimljivom”, što radi obujma same priče što do detalja i nijansi koje se u filmu lako izgube. Ovakav izazov nisu htjeli prihvatiti ni puno ozbiljniji redatelji od Petera Jacksona koji prije toga nije radio ni na čemu približno velikom poput Gospodara prstenova.

Ono što je on napravio, nadmašilo je sva očekivanja, a Middle Earth postao je planet sam za sebe. Sve, od karakterizacije likova, odlično prenesene radnje, kostimografije, izvanrednog pejzaža do (dotada) neviđenih specijalnih efekata, čini ovo filmsko ostvarenje epskim. Trilogija je osvojila čak 17 Oscara, a njen uspjeh je također bio presudan za pokretanje renesanse geek  filmova koja je započela početkom 2000-ih, što je pomoglo otvoriti put brojnim drugim adaptacijama poznatih fantasy romana.

2. Star Wars (originalna trilogija)

Screenshot_6

Vrlo dobro, sjajno, dobro su ocjene koje bi dali najpoznatijoj filmskoj trilogiji. Prvi film, iako se ne može mjeriti s današnjim SF ostvarenjima, bio je revolucionaran za svoje doba, i zauvijek ćemo ga smatrati ocem SF blockbustera. Samo zbog toga zaslužuje poštovanje.

Za razliku od većine trilogija u kojima su nastavci samo blijede kopije prethodnog filma koje mu nikada neće biti dorasle, George Lucas je s drugim djelom podignuo ljestvicu. Dvojka je mnogo dublji film, koji se poigrava s većim temama, s jednim od najpoznatijih obrata u povijesti kinematografije. Rečenica ‘Luke, I’m your father’ postala je jedan od najčešće ponavljanih filmskih citata i inspiracija za brojne španjolske telenovele.

3. The Godfather

Screenshot_8

Najbolji pokazatelj koliko su prva dva filma bila dobra je taj što unatoč besramno lošem trećem djelu koji je snimljen previše godina kasnije, Kum je i dalje jedna od najboljih trilogija sedme umjetnosti. Moć ovog filma najbolje pokazuje činjenica da je Paramount 1972. bio na rubu bankrota iz kojeg ga je izvukao upravo  Coppola s Kumom koji je postao film s najvećom zaradom na svijetu, mičući s trona ‘Gone with the Wind’. Da nije bilo Kuma moguće da nikada ne bi gledali Star Trek, Top Gun, Indianu Jones i brojne druge uspješnice Paramount studija.

Kum nije film, Kum je filmčina. Rijetko koji uradak te može držati koncentriranog na fotelji tri sata, ali nakon što Kum završi, poželiš da još samo malo duže traje. Prizori se strpljivo odvijaju, a likovi se graciozno razvijaju kroz promatranje, a ne pripovijedanje. Film je postavio ljestvicu za pripovijedanje koje brojni moderni uratci pokušavaju i dan danas dostići.

4. Back to the Future

Screenshot_9

Nemoguće je ne voljeti prvu trilogiju filmova o putovanju kroz vrijeme koja je kompliciranu tematiku učinila toliko zabavnom da su je jednako zavoljele sve generacije, a nije razočarala ni najzahtjevnije gledatelje. Što je već samo po sebi respect za komediju, posebice SF komediju.

Svi djelovi Povratka u budućnost postali su kultni filmovi i neizostavni dio pop kulture. Drugi dio, čija se radnja odvija u budućnosti, posebice je oduševila publiku koja je strpljivo čekala hoće li nam tada tako daleka 2015. donijeti leteće automobile. 2019. and still waiting. :( Dajte nam makar skejtove!

5. Matrix

Screenshot_10

Top 5 najboljih trilogija ne bi bio potpun bez Matrixa čiji je koncept bio potpuno drugačiji od svih filmova iz tog vremena, a i dan danas nadmašuje filmove slične tematike. Teško je vjerovati da je prošlo 20 godina otkako smo progutali crvenu pilulu i krenuli niz zečju rupu s Neom. Matrix je i danas jednako dobar kao što je bio i tada, možda upravo radi toga što se radi o filmu daleko ispred svoga vremena.

Osim zamrznutih scena poznatih pod konceptom ‘bullet time-a‘ koji se prvi put pojavio upravo u Matrixu, ovaj film pamtimo i po pomno koreografiranim scenama borbe. Producent Joel Silver zaposlio je korejskog koreografa koji je šest mjeseci uvježbavao glumce i kaskadere za scene borbe što se do tada u Hollywoodu nije prakticiralo .

No scene borbe tek su estetika ovoga filma, koji je na jedinstven i genijalan način spojio filozofsku misao o kojoj se i dan danas raspravlja  u akademskim zajednicama, s napetom akcijom.

 

 

 

 

 

TAGOVIFilmovi top 5 trilogija

Komentiraj