Film i TV

klasik

Aside Banners

5 stvari koje vjerojatno ne znaš o originalnom Mortal Kombat filmu iz devedesetih

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Pogledali smo nedavno novi Mortal Kombat i toliko je “dobar” da smo imali potrebu uključiti original i uživati u filmu zbog kojeg smo zavoljeli čitavu franšizu kako bismo zaboravili na izdanje 2021. Imamo i recenziju, ali prvo idemo s ljepšim stvarima.

Sada želimo razgovarati o onom pravom i najvrjednijem Mortal Kombatu. Onaj koji još nije premašen i koji je utkan u naš život i identitet otkako je izašao.

Prisjećajući se tog djela koje gotovo nosi prefiks remek, saznali smo nekoliko zanimljivih informacija koje nismo prethodno znali, a učinile su nam film još dražim.

1. U početku je trebala biti druga glumica u ulozi Sonyje Blade, prije nego su odabrali Bridgette Wilson-Sampras. Bridgette je odradila sve scene ikada, bez kaskadera. Doslovno joj je rame iskočilo tijekom snimanja jedne scene i samo su ga vratili nazad te su nastavili sa snimanjem. Mislimo da nitko ne bi mogao biti bolji od nje.

2. Steven Spielberg, za kojeg možda znate, se trebao Stan Leeasto pojaviti u filmu kao redatelj Johnnyja Cagea s obzirom na to da je bio fan igara. Nažalost, iz nekakvog još nepoznatog razloga navodno nije imao vremena. Pa su odlučili uzeti nekoga tko liči na Stevu. Šteta, ovo bi bilo next level.

3. Johnnyja Cagea je trebao glumiti Tom Cruise, ali su isto tako htjeli dovući Johnny Deppa i Van Damea pa su se na kraju odlučili za Linden Ashbyja. Zamislite kakav bi to film bio na Tominom CV-u. Možda u nastavku ovogodišnjeg “hita” bude scijentolog, nikad ne znaš.

4. Mortal Kombat iz 1995. godine nije imao luksuz dobiti ocjenu R (krvoločno s puno psovki) s obzirom na to da se radilo o relativno nepoznatoj franšizi kao i rijetkom pothvatu ekranizacije borilačke video igre koja nije ni imala nekakvu priču. Morali su film prilagoditi tadašnjoj ciljnoj skupini, a to su bili tinejdžeri. Film je dobio ocjenu PG-13. PG znači Parental Guidance, a 13 znači da je sadržaj možda neprikladan za klince ispod 13. To je značilo da kao PG 13 film ne smiju pokazati smrt na ekranu. Presmiješno je kada razmišljamo iz današnje perspektive znajući da je Mortal Kombat sinonim za krv i nasilje. No, uspjeli su, koliko god nam se danas činilo to nemogućim.

5. Ovo je jedna “ma daj lažeš, nije moguće” informacija. Glavna zvijezda filma koja i danas žarko sjaji je najpoznatija pjesma filma odnosno EDM hit koji je dosegnuo platinastu nakladu kada su se CD-ovi još prodavali. To je pjesma iz žanra elektroničke glazbe koja je prva postigla tu razinu prodaje u Americi. Najjača stvar je da su svi bili protiv toga da se glazbeno ide u tom pravcu. Predlagalo se da se ide u smjeru Van Halena ili Tine Turner. Na sreću su naišli na George S. Clinton (nema veze s Georgeom Clintonom iz Funkadelica) koji je stvorio svevremenski hit koji se i danas zna pustiti na školskim igralištima kada kreće nekakva tuča. Za one koji ne znaju, najpoznatiju pjesmu su napravili Belgijanci The Immortals i zove se Techno Syndrome, ali realno svi samo guglaju Mortal Kombat song.

Mi smo uglavnom protiv nasilja.