Film i TV

da je sreće bilo...

Aside Banners

7 filmova koji su potopljeni u kinima i nisu dobili šansu zbog pandemije

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Kad smo mi digli ruke od rubrike “vikend kino report”, kad smo u vatreni oganj bacili tu rubriku koja nam je jamčila siguran sadržaj ponedjeljkom – onda znaš koliko je globalna pandemija utjecala na kino blagajne. Filmska industrija je prošla puno toga u posljednjih godinu i pol, testiralo se tržište, igralo se s načinima distribucije, dobili smo neke nove streaming servise, ali doživljaj u kinu je teško dobiti igdje drugdje. Određeni studiji su odgađali svoje najveće uzdanice – pa smo tek nedavno dobili Marvelovu Black Widow i novog Bonda. Neki filmski projekti su hrabro odlučili u pohod na projektore i platna, ali nisu dobili poštenu priliku da zarade naše dolare, eure i kune – upravo zbog lošeg tajminga i svjetske pandemije.

Izdvojili smo samo nekoliko filmova koji bi prošli bolje u bilo kakvim drugim uvjetima.

Personal History of David Cooperfield

Dev Patel je jedan underrated glumac, to zna svatko tko je gledao bilo koji njegov projekt. Da ste nas pitali ranije bi li nas zanimala još jedna ekranizacija nekog djela Charlesa Dickensa, rekli bismo “ne, hvala”, ali ovaj film je toliko šarmantan i sigurni smo da bi imao više uspjeha u kinima diljem svijeta da nije bilo pandemije.

Birds of Prey

Ovo je posljednji film koji smo gledali u kinima prije pandemije, ali već tada je bilo nervozno u dvoranama.

Harley Quinn je možda najveći DC-jev filmski lik nakon što je Christopher Nolan digao ruke od Batmana – što se vidi i po kostimima za Noć vještica. Dugo se očekivao njezin fil Birds of Prey u kojem se jake žene bore protiv groznog zlikovca. Film nije zaradio dovoljno da pokrije potrošeni budžet, a sigurni smo da je moglo biti drukčije.

Bloodshot

Ovaj film smo već i zaboravili, ali Vin Diesel u filmu koji je ekranizacija stripa? Zaboravili bismo ga i nakon gledanja u kinu, kao velik broj Dieselovih filmova – ali su zabavni i idealni za kino. Kriterij za ovu listu nikako nije kvaliteta filmova već njihov potencijal za box office zaradu u normalnim uvjetima, a Bloodshot ima upravo to. Iako su nam s trailerom otkrili ipak malo previše pa ga nismo još ni doma pogledali.

Onward

Pixar i Disney su dobitna kombinacija, ali Onward je imao lošu sreću. Datum premijere je bio ožujak 2020. – upravo kada se svijet počeo rušiti. Film je brzo izašao i na Disney+ streaming usluzi pa smo ga mogli gledati (što legalno, što manje legalno) na internetu – jer kina su bila zavorena. Zarada Onwarda je najniža u Pixarovoj povijesti, to ti sve govori.

News of the World

Tom Hanks je i dalje jedan od najboljih glumaca u posljednjih 40 godina i svijet prati svaki njegov novi projekt. News of the World je smješten na Divlji zapad, Hanks putuje od mjesta do mjesta te ljudima čita novine – jer je većina naroda nepismena i vijesti se sporo šire. Putem nailazi na mladu djevojku u nevolji koju je odgojilo pleme Kiowa te jouj želi pomoći. Sumnjamo da bi zarada ovog filma išla iznad 100 milijuna dolara, nije to ta vrsta filma, ali je Tom Hanks u najboljoj formi – a znaš što to znači kad je sve u redu sa svijetom.

Tenet

Jedan kamp ljubitelja filma ne podnosi Nolana i njegove eksperimente s praktičnim efektima, snimanjem i vremenom, a drugi kamp se kune u sve što takne. Ovaj put se ne zalažemo za nijedan kamp, samo želimo reći da je film izašao u nezgodno vrijeme i da će u budućnosti biti nepravedno zapostavljen kada se bude pričalo o Nolanovoj karijeri ako se samo brojke budu gledale. K tome, film je u isto vrijeme pušten i u kinima i na streaming usluzi HBO Max, što je dodatno naštetilo zaradi na kino-blagajnama. Teško je reći da je film s 363 milijuna dolara globalne zarade “potopljen”, ali Dunkirk je u uspio zaraditi preko 525 milijuna dolara i očito je da bi Tenet imao znatno više šanse u drugoj klimi.

Raya and the Last Dragon

Disneyjeva priča o djevojci koja želi spasiti svijet uz pomoć posljednjeg zmaja je trebala biti hit. I bila je, ali uvjeti su joj itekako otežali vraćanje uloženog novca. Film je tjednima bio prvi na listama gledanosti u kinima, ponajviše zato što su svi drugi veliki filmovi unedogled odgađali svoje premijere. Raya je svejedno uspjela zaraditi nešto više od 130 milijuna dolara. To bismo barem udvostručili da nas nije napala boleština.

TAGOVIbox office Filmovi filmska zarada lista