Film i TV

Aside Banners

7 filmova kojih smo svi voljeli kao djeca, ali realno – govno su i nemoj ih nikad opet gledati

Piše , Objavljeno

Kakvi su to bili svjetovi mašte kad smo bili djeca. Videoteke (R.I.P.) su nam bile najsretnija mjesta na svijetu, a jutra vikendom najdraži trenuci u kojima smo gledali neke od najdražih nam filmova ikad koje je nostalgija učinila još ljepšima.

Ace Ventura: Pet Detective

ace ventura

Davne 1994. godine, Jim Carrey si je napravio karijeru. Tri hita u istoj godini. Glup i gluplji, Maska i Ace Ventura. Kad smo bili klinci, detektiv za kućne ljubimce nam je bio zabavan, ali danas nema šanse da bismo ga ikad pogledali. Ukradena maskota Miami Dolphinsa? Koga briga. A i sam završetak filma je katastrofalan. Kad si klinac, plot twist Ace Venture je smiješan jer ha ha kako žena pa ima penis, ali danas kada smo svjesniji svijeta oko sebe – nekako nam nije uopće smiješno i zapravo nam je bed što smo se nekad tome smijali.

I možeš reći da je politička korektnost ubila humor, ali Ace Ventura uopće nije smiješan. Iako i dan-danas ćemo uzviknuti ŠIKAKA ničim izazvani.

Batman & Robin

batman robin

Kad si klinac, pogotovo u devedesetima, želiš gledati sve što ima veze sa superjunacima. Batman & Robin su se činili kao film iz snova. Imaš i Batmana i Robina. Tu je i Schwarzenegger, omiljena njuška skoro svakog dječaka diljem svijeta u to vrijeme. Čak je tu i Alicia Silverstone, crush svakog klinca koji je prismrdio TV ekranu.

Ako danas pokušaš pogledati taj film, vidjet ćeš samo campy tugu i ništa dobroga. Radnja nikakva, posve je jasno zašto je Batman franšiza stavljena na… wait for it… led, nakon ovog izdanja.

It

it 2

Pišali smo od straha, rodio nam se strah od klaunova, a danas? Ovaj film je ogromno smeće i ne vjerujemo da smo se ikad bojali ovog govanca.

Hook

Robin Williams i Dustin Hoffman, a i vođa Izgubljenih dječaka s crvenom irokezom. Pamtiš ovo jako dobro.

hook

Ovaj film o odraslom Petru Panu koji se vraća u Nigdjezemsku smo također voljeli. Neke scene i dan danas pamtimo kao utjelovljenje djetinjstva. Letenje sretnim mislima, šarena hrana ako dovoljno vjeruješ, Julia Roberts kao Zvončica, čarobna produkcija… Ali pokušali smo ga gledati kad smo malo omatorili. 141 minuta filma. Predugačko. Na momente dosadno, na druge momente mračno. Puno bolji film u sjećanju nego zapravo.

Sam u kući 2

home alone 2

Ista premisa, gotovo isti film, samo što je ovaj put radnja smještena u New York. Čak je i golub-gospođa napravljena na istu foru kao susjed lopatar iz prvog filma – naizgled opak, a zapravo duša od osobe. Za razliku od ostalih filmova, ovaj film ćemo gledati opet kad naletimo na njega iako nam je jasno zašto i kako je napravljen.

Mighty Morphin Power Rangers: The Movie

power rangers the movie

Samo nemojte ovaj film ikad gledati. Uz Ninje Kornjače, Power Rangersi su bili najveći događaj na TV programu. Filmske ekranizacije? Ne baš. Ninje Kornjače su bar imale dva okej filma s animatroničkim lutkama, ali Power Rangersi su jeftini i dosadni. Nemoj si uništiti sjećanja.

Space Jam

space jam

Gledali smo kombinacije igranih i animiranih filmova i ranije. Ono čudo s Bradom Pittom od Ralpha Bakshija, zatim i Roger Rabbit, ali Space Jam je bio recept za uspjeh. Sudar brandova: najveći košarkaš na svijetu i najpoznatiji likovi na svijetu koji nisu od Disneya, gledali smo ovaj film svake godine, možda i češće od Sam u kući. I dalje nam je ovaj film definicija devedesetih, ali danas…

Moglo se iskoristiti Billa Murrayja bolje, Lola Bunny nam je i dalje u mislima (što nikako nije pohvala animatorima), Jordan je glumio jednako dobro kao što je igrao baseball…

Teško da ćemo ga gledati opet uskoro iako nam je nevjerojatno drag, ali sada kad smo odrasli i imamo neke kriterije, kužimo da je malo smećast.

Jedva čekamo dvojku, nadamo se da će to puno bolje biti.

TAGOVIanimirani filmovi devedesete nostalgija