Film i TV

nikad dosta

Aside Banners

7 filmova o korporativnim muljažama dok čekamo film o pljački INA-e

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Ovog vikenda je medijima fokus potpuno bačen na ogromnu pljačku INA-e. Ne, nije nitko upao u zgradu INA-e s najlonkama na glavi i sačmaricom već je u pitanju muljaža koja uključuje tradicionalni hrvatski networking i pogodovanje podobnima. Plin je prodavan daleko ispod tržišne cijene, a INA je na taj način oštećena za 800+ milijuna kuna. Uhićeno je petero ljudi, ali je pitanje je li još netko znao za ovu akciju i tko je još upetljan. Teško je povjerovati kako nitko nije primijetio ovolike gubitke. Da sve bude još luđe – ogroman iznos je uplaćen na račun oca jednog od osumnjičenih. O ovoj pljački INA-e možete pronaći na Dnevnik.hr.

Teško da ćemo ikad vidjeti ozbiljan i kvalitetan film o ovoj aferi jer hrvatski filmaši se još ne usude zaći u svijet korporativnog kriminala iako ovaj popis koji vam donosimo dokazuje kako je moguće kvalitetno obraditi muljaže, afere i korporativni kriminal na filmu.

Thank You For Smoking

Satirična crna komedija, crna kao pluća pušača o glasnogovorniku duhanskog lobija. U glavnoj ulozi je Aaron Eckhart koji želi zadržati svoj dobro plaćen posao, ali se trudi i biti uzor svom 12-godišnjem sinu. Nije pljačka, ali su laži i obmane u multimilijunskim korporacijama. Ako ga niste dosad pogledali, dajte mu priliku. Mogli biste biti oduševljeni.

The Big Short

Još jedan stvarni događaj pretočen na filmsku vrpcu. Adam McKay je na sebi svojstven način snimio skandal s kraja “nultih” u kojem je dodjeljivanje stambenih kredita “šakom i kapom” dovelo do ogromne financijske krize 2007. i 2008. godine. Možda ne zvuči pretjerano zanimljivo, ali glume Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt i masa drugih poznatih njuški, film je osvojio Oscara i uistinu vrhunski prikazuje kako stvari mogu poći po krivu i kako je ponekad dovoljna samo jedna osoba da primijeti uzorak.

Michael Clayton

Ovaj film bi bio puno popularniji da nema tako obično i bezvezno ime. George Clooney glumi… pa… Michaela Claytona, osobu koja popravlja nepopravljive probleme u ogromnim korporacijama. I odjednom se pojavljuje problem koji je izrazito teško popraviti, Clayton postaje problem korporativnim facama koji žele zaštititi svoj džep. U filmu glumi i Tilda Swinton, a znaš da ona ne bira bilo kakve scenarije.

Bad Education

Nepravedno zapostavljen film iz jednog jedinog razloga – snimljen je za HBO-ov kablovski kanal pa je uspio zaobići previše očiju jer nemaju svi HBO niti su svi bili svjesni kakav je film izašao na toj usluzi.

Hugh Jackman i Allison Janney glume dužnosnike školskog distrikta koji bez ikakvog srama troše školska sredstva za vlastito kupanje u luksuzu.

Ova priča je također utemeljena na istinitim događajima, na najvećoj pronevjeri akademskih sredstava u američkoj povijesti. Preporuke!

Wall Street

Gordon Gekko je jedan od ikoničkih likova iako film Olivera Stonea zapravo i nije sam vrhunac filmske umjetnosti. Gekka je utjelovio legendarni Michael Douglas kojem je ovo možda i najprepoznatljivija uloga u karijeri (iako ima i boljih), on je iskusni broker s Wall Streeta koji mladog Charlieja Sheena uvodi u posao tj. mračnu stranu posla. Pohlepa je dobra, bar tako Gekko tvrdi. Ovaj film vrišti “osamdesete”, ne baš kao Top Gun, ali sve će ti biti jasno kad stisneš play. Izašao je i nastavak znatno kasnije, gdje Douglas ponavlja ulogu uz mladog Shiju LaBoeufa. Njega možete i preskočiti.

The Wolf of Wall Street

Istinitu priču o Jordanu Belforteu, veličanstvenom muljatoru koji je ipak na kraju uhvaćen je odlučio uprizoriti legendarni Martin Scorsese s Leonardom diCapriom u glavnoj ulozi. Jonah Hill je ispsovao dušu u ovom filmu, Margot Robbie osvojila Hollywood, a film postao možda najpoznatiji i najuspješniji film o korporativnim muljažama.

Boiler Room

Ovaj film ima ime kao i popularni glazeni program, ali nema veze s njim. U ovoj kriminalističkoj drami iz 200. godine glavnu ulogu glumi Giovanni Ribisi, ali tu su i Vin Diesel, Nia Long, Ben Affleck i ostala poznata lica. Radnja filma je smještena u svijet brokerskih kompanije gdje se klinci uspijevaju obogatiti preko noći. Vječni nagon za pohlepom se budi u njima te počinju operirati i s one strane zakone. Završetak možda nije savršen, ali ovaj film svakako vrijedi pogledati ako volite brze, nabrijane filmove o spletkama i kriminalu.

TAGOVIbox office film Filmovi kriminal leonardo dicaprio lista lista filmova liste pljačka