Film i TV

Oh my God it's full of stars

Aside Banners

7 najboljih filmova smještenih u svemiru

Piše , Objavljeno

Nakon gledanja sjajne Gravitacije zaželjeli smo se svemira, a budući da nemamo para ko splitski tajkun Buljubašić da kupimo kartu za let u svemir odlučili smo pogledati najbolje filmove sa radnjom u svemirskim bespućima.

odiseja-u-svemiru

Silent Running

Majstor specijalnih efekata Douglas Trumbull (Odiseja u svemiru, Bliski susreti treće vrste, Blade Runner) u karijeri se dosta bavio režijom prigodnih spektakularnih filmova za parkove zabave u Americi, ali je nažalost režirao tek dva cjelovečernja filma. Tijekom snimanja njegova drugog naslova, SF trilera Brainstorm, glumica Natalie Wood je poginula pod sumnjiivim okolnostima nakon čega je Trumbull rekao zbogom filmskoj industriji.

Međutim, oba filma koja je režirao su sjajna, a Silent Running je ujedno i jedan od najposebnijih SF naslova koje imate priliku pogledati. U budućnosti je sav biljni život na Zemlji izumrao, a posljednji se živući primjerci sačuvanih šuma nalaze pod kupolama na ogromnim svemirskim brodovima. Astronaut botaničar brine se za jednu takvu šumu kada stiže naređenje da se kupole unište jer su brodovi potrebni za komercijalnu upotrebu. Poetičan i prekrasno snimljen film je utjecao na naslove poput filmova Moon, Wall-E, Crveni patuljak

Firefly / Serenity

Ovih je dana Joss Whedon velika njuška jer poput kralja Mide sve što dotakne pretvara u zlato no nekada nije bilo tako pa je njegova serija Firefly ukinuta već nakon prve sezone. Ne želeći ostati dužan fanovima Joss je snimio i filmski zaključak serijala Serenity, a on je baš poput Lucasa jedno veliko dijete pa je i kod njega sve nekako veselo i vrckasto. Kurve se bave diplomacijom, a kauboji lete svemirom u opravdano kultnim naslovima koji također spadaju u onu veselu skupinu SF-a (zajedno sa originalnom Lucasovom trilogijom, Flashom Gordonom i Svemirskim loptama Mela Brooksa) zbog čega u njima može uživati svako dijete bez obzira na godine. Poput Disneya od 7 do 77.

Zvjezdani ratovi (Star Wars)

Zvjezdani ratovi ogledni su primjer kakvi filmovi pucaju štrebera kada pojede trip jer Lucas mora da je žderao ogromne količine tripova kada je smišljao svoju sagu u dalekoj galaksiji budući da ono što je izmaštao nema baš previše veze sa svemirom kakav poznajemo (a ni zdravim razumom).

Kod Lucasa je svemir najčešće šareno i veselo mjesto koje buja životom, naseljeno princezama i plišanim medvjedićima, vitezovima sa svjetlećim mačevima i drugim dječjim maštarijama. I upravo zato su nam Zvjezdani ratovi dragi jer nema veselijeg svemirskog filma od originalne trilogije.

Put u svemir (The Right Stuff)

Pomalo zaboravljeni klasik nekad domljivog filmaša Philipa Kauffmana snimljen je po romanu Toma Wolfea, Put u svemir govori o pionirskim pothvatima u osvajanju svemira. Priča prati skupinu testnih pilota (all star ekipa Ed Harris, Scott Glenn, Sam Shepard, Dennis Quaid, Fred Ward, Lance Henriksen) odabranih za Projekt Mercury, prvi američki pokušaj svemirskog leta s ljudskom posadom. Svemira baš i nema u ovoj dramatičnoj rekonstrukciji istinitih događanja, ali bilo bi nepravedno ne staviti film na listu jer je riječ o remek djelu i ponajboljem naslovu osamdesetih.

Osmi putnik (Alien)

Priča o posadi svemirskog broda koja na nekom planetu skupi čudovište i mora se boriti za goli život i nije neka ludnica i zvuči prilično jeftino te primjereno kakvoj B produkciji pa je tim dojmljivije to što je Ridley Scott uspio isporučiti po toj fabuli.

Napeta hororčina smještena u klaustrofobični prostor mračnog i prljavog svemirskog broda izostavlja pridjev čudesan i bavi se samo užasima koja se mogu nalaziti u svemirskim dubinama a nakon gledanja ovog filma istraživanje svemira se baš i ne čini tako zanimljivom profesijom. Prava je šteta što su godine očito sustigle starog Ridleya kojemu (baš ko i nama) Prometheus uopće nije trebao.

Gravitacija (Gravity)

Alfonso Cuaron zauvijek nas je kupio sjajnom Djecom sutrašnjice, a Gravitacija je samo potvrdila kako je riječ o sjajnom redatelju uistinu posebnog senzibiliteta. Baš kao što je od tog tmurnog postapokaliptičnog SF-a napravio nezaboravan film, tako je i ovdje uspio od jednog naizgled tipičnog popcorn naslova napraviti izvrstan film nabijen emocijama koji se doslovce gleda u jednom dahu.

Cijeli je film snimljen savršeno pa tako i scene svemira koje gledatelja doista stavljaju u poziciju astronauta zaglavljenih u svemiru. Cuaron svemir prikazuje istovremeno čudesnim i zastrašujućim, a sve to u nikad savršenijoj demonstraciji 3D tehnologije. Istina, nekima se film nije svidio (u jednoj HTV-ovoj emisiji ga popljuvaše da nije velik film, da ne mijenja ništa bitno, da nije realan te mu zamjeraju čak i soundtrack i glazbu jer ‘u svemiru nema zvuka’ – na ovo zadnje se Kubrick vjerojatno okreće u grobu) ali sve je to neutemeljeno jer je Gravitacija unatoč određenim ustupcima i sitnim zamjerkama ipak film u kojemu nema niti jednog suvišnog trenutka. S vizualne strane, ovako uzbudljiv i sjajno snimljen film u kinima nije igrao već desetljećima.

2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey)

Pisati o filmovima u svemiru nemoguće je bez spominjanja ovog bezvremenskog klasika Stanleyja Kubricka koji ne samo da je u svoje vrijeme bio revolucionaran nego je i danas desetljećima nakon snimanja jednako efektan i nedostižan ostalim filmašima. Vizualni efekti besprijekorni su i danas, priča jednako intrigantna, a tako savršena upotreba glazbe još nije viđena na filmu. Ne čudi da je veliki SF pisac Samuel R. Delany za ovaj film rekao da daje dosad neviđeni osjećaj svemira.

Riječ je o prvom filmu koji je gledateljima omogućio da dožive svemir upravo onako čudesnim kakav on uistinu i jeste, a ako me pitate još uvijek se radi o najfascinantnijem naslovu u svemiru (i šire). Film kojem se nekako najčešće vraćam i čije svako novo gledanje jednako oduševljava. Štoviše, čak je i nastavak 2010 uistinu izvrstan film prepun sjajnih prizora, te znanstveno i tehnološki utemeljenih činjenica ali je, nažalost, imao peh da se radi o nastavku jednog od najvećih filmova svih vremena.

TAGOVIAxe svemir brand-content film filmovi o svemiru svemir

Komentiraj