Film i TV

nismo baš nešto

Aside Banners

7 najpopularnijih serija u Hrvatskoj 2020. godine – ako je suditi po onom što ste tražili u Googleu

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija:
Brenian TVplease/Youtube Screenshot

Google je objavio svoj pregled godine – Year in Search za 2020. godinu, a nama je posebno zanimljiv bio pregled serija koje gledaju naši zemljaci.

Na prvom mjestu je La Casa De Papel, španjolski Money Heist koji je usprkos svojoj apsurdnosti osvojio srca i raspored brojnih gledatelja, a sigurno je pomogla i dostupnost na Netflixu. Maske Salvadora Dalija su ove godine postale poznatije od onih Guya Fawkesa (i Anonymousa) pa nas neće čuditi ako ih ugledamo na fašniku 2022. godine kad nas jednom puste opet da slavimo život.

.

Na drugom mjestu je Ljubav osvetnika. Čim vidimo search serije na hrvatskom, znamo ciljanu publiku – a to su uglavnom naše majke i bake koje također zaslužuju odmor za mozak u ovim teškim vremenima. Serija je, dakako, Turska, muškarci nose brade, a Miran i Rejan su imena koja čujemo često u redu supermarketa samo dosad nijesmo znali što znače.

.

Treće mjesto pripada Drugom imenu ljubavi, domaćoj produkciji koja se također prikazuje na Novoj TV. Nismo upućeni, ali smo sigurni da mame i bake opako pretražuju. Nama bi bilo napetije da je ovo serija o nastanku grupe E.T. te ranim danima Boytronica, Vanne i D-Knocka.

.

Na četvrto mjestu po broju pretraživanja se smjestio Južni vetar.

izvor-youtube-screenshot

Izvor fotografije:
Južni vetar/Youtube Screenshot

E za to smo čuli. Film iz 2018. godine je postao regionalni hit pa su odlučili napraviti i seriju. Stigle su i neke nagrade za ovu seriju o srpskom narko podzemlju, ali evo – čini se da uopće nismo u trendu jer nismo ni ovo gledali. Zašto nas uopće čitate?

Na petom mjestu je kvalitetna britanska kriminalistička serija Broadchurch o malenom primorskom gradiću gdje su počinjeni strašni zločini. Glumački duo Broadchurcha bi svima trebao biti dovoljna preporuka – David Tennant i Olivia Colman vladaju ekranom i svakako biste trebali ovo pogledati ako već niste.

.

Na šestom mjestu se nalazi još jedna turska serija Azra (iako smo se na sekundu stiltali i pomislili da smo dobili seriju o životu Johnnyja Štulića), a na sedmom mjestu je Kud puklo da puklo, domaća humoristična serija o stanovnicima sela na rubu nacionalnog parka. Zaobišlo nas je i ovo. Je li nam žao? Ne previše.

Što možemo zaključiti iz ove liste?

Bez prekenjavanja – kao nacija uglavnom nemamo ukusa. Ili možda samo nisu svi poremećeni kao mi da gledaju The Last Dance o karijeri Michaela Jordana triput zaredom ili Starzovu seriju o striptizetama P-Valley.

.

Ovo znači da još uvijek jako velik broj stanovnika do svojih medijskih sadržaja dolazi putem dobre stare televizije.

Znači li ovo možda da ljudi u 2020. godini ne koriste bookmarke nego da online do svog video sadržaja (ali i popratnog sadržaja serijama) dolaze upisivanjem naslova u Google? Nećemo znati dok ne napravimo istraživanje. Hoćemo li ga ikada napraviti? Ćisto sumljamo.

Uskoro ćemo napraviti i našu selekciju najboljih serija ove godine (koje smo zaista i pogledali) pa ćete nas moći mrziti iz dna duše.

TAGOVIgoogle google trends najgledanije serije serije serije 2020 year in search