Film i TV

grinch lista

Aside Banners

7 ne toliko tradicionalnih božićnih filmova

Piše , Objavljeno

Dosta vam je uobičajenih božićnih filmova s navinim zapletima i sretnim završecima? Ljuti ste jer Grinch ima happy end? Onda je ovo lista za vas.

Rare Exports: A Christmas Tale

Malo komedija, malo horor. U sjevernoj Finskoj je otkriven pravi Djed Božićnjak zahvaljujući arheološkim iskapanjima. Odjednom klinci počnu nestajati. Ovaj finski film je uistinu bizaran, ali ćete se nevjerojatno zabaviti drukčijim kutem gledanja na Djeda Božićnjaka.
Nemojte početi vrištati kad u traileru vidite obješenog starca. Ne bi trebalo biti strašno. Valjda. Možda je nama samo srce otvrdnulo od tolikog cinizma i gledanja “drukčijih” “božićnih” filmova.

Vidi na imdb-u

Tangerine

Ako ste zamrzili klasične božićne filmove koje ste vidjeli stoput, ako vam je dosta uvijek istih priča samo s drukčijim glumcima – pogledajte ovaj duhovit i intenzivan film.

Sniman kao dokumentarac, ali sirovost filma i glume vas podsjećaju da se ipak radi o igranom filmu. Jedan korisnik na imdb-u je napisao “Svi su sj***ni” (nismo mi cenzurirali, bilo je cenzurirano, nismo p***ice). Transrodne prostitutke su ovdje u centru pažnje, a jedna na Badnjak traži svodnika koji joj je slomio srce. Ovo vjerojatno nije film koji ćete gledati u obiteljskom aranžmanu, pogotovo ako vam obitelj nije barem malo otvorena za seksualne i rodne različitosti – a baš oni bi trebali pogledati ovaj film kako bi se njihova mišljenja i stavovi barem malo izmijenili.

Moramo napomenuti kako je ovaj film snimljen s tri iPhonea. Ako nešto jako želite, to ćete uspjeti i ostvariti. Božićnije od ovog ne ide.

Rotten Tomatoes mu je dao ocjenu 96%, a znate da su oni škrti s ocjenama, čak i za Božić.

Vidi na imdb-u

Die Hard

I prvo Smrtonosno oružje ima pomalo božićnu temu jer počinje s Jingle Bell Rockom, a završava obiteljskim okupljanjem oko božićnog drvca, ali od svih akcijskih filmova s laganom božićnom notom ipak biramo prvi Umri Muški. Ili drugi – koji se također događa na Badnjak. Ovo je jedan od onih klasičnih filmova koje biraju kao najbolji božićni film kada ne žele izabrati “It’s a wonderful life”, ali to nikako ne umanjuje njegovu vrijednost niti ga se može izostaviti s ove liste. Bruce Willis jipikajej.

Vidi na imdb-u

Brazil i 12 Monkeys

Terry Gilliam gotovo nikad ne razočara. Dao nam je ne jedan, već dva nekonvencionalna božićna filma, a mi se ne možemo odlučiti koji je čudniji.

Možda ipak Brazil. Kultni film, pomalo orwellovski iz 1985. godine (da je bar iz 1984. pa da bude još više orwellovski) je “fantastična tamna egzaminacija birokracije u brutalno opresivnoj budućnosti”. Na samom početku obitelj gleda “A Christmas Carol” na televiziji, a policija upada kako bi uhitila oca. Samo konzumerizam, samo otuđenje… Pravi duh Božića napokon na vidjelu.

Vidi na imdb-u

Dvanaest majmuna. Neo-noirčina. Umjesto da se širi duh Božića, Terry Gilliam je u ovom filmu odlučio svijetom proširiti smrtonosni virus. Bruce Willis (još jednom na listi, pravi božićni lik) putuje kroz vrijeme dosad netestiranom metodom, Brad Pitt je odigrao odličnu ulogu luđaka za koju je dobio i Zlatni globus, a ovo je film zbog kojeg ćete biti potpuno drukčijeg raspoloženja. Nas je najviše razveselilo što smo u New Yorku uočili postere koji najavljuju Nasov klasični hip hop album Illmatic.

Vidi na imdb-u

Merry Christmas Mr. Lawrence

David Bowie glumi britanskog vojnika koji tijekom Drugog svjetskog rata završi u japanskom kampu koji vodi Yonoi kojeg glumi Ryuichi Sakamoto – u stvarnom svijetu glazbena zvijezda i član Yellow Magic Orchestra. U japanski način života ga upućuje gospodin Lawrence koji zna japanski. Japanci ne vole Britance jer su se predali umjesto da su časno izvršili samoubojstvo. Sve zvuči baš tako božićno, zar ne?

Jedna od nama najdražih filmskih tema u izvedbi Ryuichi Sakamota.

Vidi na imdb-u

Black Christmas

Kuća jednog sestrinstva (znaš – to ti je ono kad ima jako puno lijepih studentica na jednom mjestu) je terorizirana tijekom božićnih blagdana. Film je iz 1974. godine, klasični je slasher ispunjen jedva punoljetnim djevojkama ispunjenim alkoholom. U jednom trenutku netko samo počne s jezivim pozivima, a ubrzo i s ubijanjem prpošnih djevojaka. Naravno da su Amerikanci morali napraviti remake 2006. godine koji nije ni do koljena originalu.

Vidi na imdb-u

TAGOVIbožić božićni filmovi die hard film terry gilliam

Komentiraj