Film i TV

idealno za grincheve

Aside Banners

7 odličnih božićnih filmova koji uopće nisu o Božiću da malo odmoriš od Macualayja Culkina

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Youtube Screenshot

Nekom je najdraži božićni film Sam u kući, nekom je Božićna priča, a nekom je It’s a Wonderful Life, ali ima i onih čudnovatih likova koji kažu da je najbolji božićni film svih vremena Umri muški.

Mi volimo takve filmove. Dobre filmove (ponekad s puno eksplozija) koji su samo smješteni u vrijeme Božića i tako zaslužuju biti spomenuti u razgovoru o božićnim filmovima.

Batman Returns

Kako se ne sjećate da je radnja drugog Batmana smještena za vrijeme Božića? Klasični Tim Burton, znate da on voli Božić. Najbožićniji od svih superjunačkih filmova. Atmosfera je zimkuljasta, kako neće biti kad je Pingvin bad-guy.

.

Gremlini

Kad je Spielberg upetljan, znaš da će biti zanimljivo. Gremlini su klasik iz djetinjstva zbog kojeg smo se bojali videorekordera i veš-mašina jer nikad ne znaš gdje se skrivaju Gremlini.

.

The Apartment

Klasična komedija Billyja Wildera koja je osvojila Oscara u svoje vrijeme, a Jack Lemmon je maestralan u ulozi lika koji se želi istaknuti na svom poslu u hrpi zaposlenika pa nekolicini svojih kolega prepušta svoj stan za izvanbračne aktivnosti u nadi da će ga zauzvrat oni spomenuti šefovima. Luda premisa, ali i zanimljiv božićni film koji ipak nije prebožićni.

.

Royal Tenenbaums

Vrhunska glumačka postava i obitelj čudaka. Nema puno tragova o Božiću, ali soundtrack miriši na Božić. Realno – bilo koji film Wesa Andersona možeš staviti pod kategoriju “božićno” jer imaš osjećaj da su ti filmovi topla božićna deka koja će te zagrliti kad ti je hladno.

.

Die Hard

Nekoć je bilo šokantno spomenuti ovaj film kao najbolji božićni film, sad imamo dojam da već svi znaju za ovu foru. Vrhunski Alan Rickman u ulozi glavnog negativca i Bruce Willis u potkošulji koji nas podsjeća na našeg oca koji je svaki Božić odjeven identično. To je taj božićni klasik!

.

Kiss Kiss Bang Bang

Nevjerojatno podcijenjen film koji je smješten u vrijeme blagdana s Robertom Downeyjem mlađim i Valom Kilmerom koji je čudan spoj noir filma i komedije. Moraš gledat.

.

Paddington

Možda ćete misliti da je ovo film za klince s medvjedićem koji govori i voli marmeladu od naranče, ali ovo je jedno od najpozitivnijih filmskih iskustava koje smo imali u posljednjih desetak godina. I prvi i drugi dio. Čak je Paddington 2 jedno vrijeme bio najbolje ocijenjen film na Rotten Tomatoesu, a znate kakvi su gorki ljudi ti filmski kritičari. Tople preporuke.

.

BONUS: Harry Potter i LOTR

Nekom su ovo najbožićniji filmovi ikad jer ih vežu uz neke Božiće prije puno puno godina. Ako netko razumije, mi razumijemo. Možda je maraton neke od ovih franšiza savršeno filmsko štivo za Božić.

TAGOVIbožić božićni filmovi