Film i TV

PREPORUKE

Aside Banners

7 vrhunskih, a nedovoljno poznatih filmova koji će vas oduševiti

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Svi odreda malenih budžeta, filmovi koji nisu raširili krila među publikom, a apsolutno su zaslužili da ih pogleda što veći broj ljudi. Neke od njih je i dodatno oštetila globalna pandemija pa smo mi odlučili pokušati ispraviti nepravdu. Ovih sedam filmova zaslužuje priliku na vašem televizoru. Ili projektoru, računalu, mobitelu — gdje god gledate filmove.

Short Term 12

Nevjerojatan film koji je zaslužio sve nagrade, ali je u pitanju nezavisni film skromnog budžeta pa je nekako i očekivano da se o njemu ne priča dovoljno. Priča je to o domu za nezbrinutu djecu te kompleksnom unutarnjem i vanjskom životu jedne od savjetnica. A pazi glumačku postavu — Brie Larson, Rami Malek, ovaj put ozbiljna Stephanie Beatriz, John Gallagher Jr. i LaKeith Stanfield u svojoj prvoj ulozi i odmah me je ostavio bez daha. Suze i smijeh na jednom mjestu. A režiju potpisuje Daniel Destin Cretton, osoba koja je zbog svojih kompetencija stala iza Marvelovog Shang-Chija, a i osvojio je Oscara kao dio dua Daniels za Everything Everyhwere All At Once.

Saint Frances

Da ovaj film nije izašao 2020. godine, o njemu bi se pričalo znatno više.

Djeca u filmovima znaju biti iritantna. Ali klinka u ovom filmu je legenda koju ćete dugo pamtiti. Dadilja je slučajno ostala trudna, bori se s odraslim životom i sazrijevanjem, a postane dadilja malenoj Frances. Film je osvojio brdo nagrada, a Kelly O’Sullivan je glavna glumica koja je ujedno i napisala scenarij.

Language Lessons

Braća Duplass imaju svoj maleni svemir koji nam je podario čitav niz odličnih filmova. Ovi filmovi nisu za svakoga, ali Language Lessons je možda najpitkiji od njih. Film je snimljen tijekom globalne pandemije i lockdowna pa ćete vidjeti kako izgleda film snimljen preko Zooma. I čovjek bi pomislio da ne treba očekivati puno, ali ovaj film uspijeva ispričati neobičnu priču usprkos tehničkim poteškoćama. Mark Duplass glumi lika koji želi naučiti španjolski, a povezuje se s instruktoricom koju viđa samo zahvaljujući web-kamerama. Nemoj overthinkati, gledaj! Abre los ojos.

Dick Johnson Is Dead

Još jedan film koji je izašao 2020. godine. Otac redateljice pati od demencije. Stanje je sve gore. Redateljica odlučuje snimiti sve potencijalne načine na koje njezin otac može umrijeti. Kako bi se lakše nosila s trenutkom kada do toga stvarno i dođe. Ono što imamo je jedan od najbizarnijih i najtoplijih dokumentaraca u novijoj povijesti, s ocem koji je spreman odigrati svoju ulogu u crnohumornom dokumentarcu.

Good Luck to You, Leo Grande

Emma Thompson glumi Nancy, vjeroučiteljicu. Umirovljenu vjeroučiteljicu koja unajmi pratnju. Da. Žigola — što bi rekli naši stari. Nalazi se s njim u hotelu, potrebno joj je malo uzbuđenja u životu. I seksa. Ali nije tako jednostavno. Leo Grande se pojavljuje, visok, divan, očaravajuć. Ali Nancy si ne može dozvoliti da uživa. Ono što gledamo je preispitivanje društva, seksualnih uloga te zrel pogled na muško-ženske odnose, ali i očekivanja koja stavljamo sami pred sebe te predrasuda koje stavljamo pred druge.

Pig

Lagali bismo kada bismo rekli da je Pig nepoznat film, ipak u njemu glumi Nicolas Cage i doživio je globalnu kino-distribuciju. A opet — Cage je glumio i u filmu Jiu Jitsu pa se to apsolutno trudimo zaboraviti.
Pig je film o tragaču za tartufima i njegovom prasetu. Prase mu otmu. Nismo prvi koji će reći da su očekivali verziju Johna Wicka, samo s prasetom umjesto psa. I dobili smo nešto potpuno drukčije na svakoj razini. Što manje znate, to bolje. Nicolas Cage nas je podsjetio zašto je vrhunski glumac te kako bismo ipak trebali zažmiriti na njegove filmove kao što je Jiu Jitsu.

Mass

O ovom filmu smo već pisali OVDJE, ali moramo podsjećati na njega neprestano. Nažalost, dobili smo stvarni argument kako se školske pucnjave ne događaju samo u Americi. U ovom filmu se ujedinjuju roditelji napadača i roditelji jedne od žrtava u terapijskom procesu, a film je snažan, mraćan i ispunjen vjerojatno najboljim glumačkim izvedbama kojima smo svjedočili u jednom filmu. Težak je, ali je važan. Dajte mu šansu. Dajte si šansu.

TAGOVIdobar film dobri filmovi film lista popis filmova preporuke što gledati