Film i TV

opet smo djeca

Aside Banners

8 najboljih montaža treninga – najdraži dio filmske umjetnosti!

Piše , Objavljeno

Realno – mogli smo ovo nazvati “Članak o Van Dammeu i Stalloneu”. No dobro…

Filmske montaže treninga su nam najdraže scene u filmovima ikad. Netko će možda sliniti nad “Are you talking to me” u Taksistu, netko će cijeniti plot twist u Šestom čulu (Bruce Willis je duh), ali nama su filmske montaže pripreme za veliki pothvat najdraži trenuci koje provodimo uz ekrane.

Za snagu scene jako je važan razlog treninga. Pomaže svakako i ako znamo da je trening uistinu težak, ako vidimo ljušturu od čovjeka kako postaje nevjerojatno božanstvo uz neizostavni nabrijavački soundtrack.

Npr. ovo se ne kvalificira – glazba je nikakva, Čak Noris previše čupa ljude koje pobjeđuje, nismo preoduševljeni.

Zato pređimo na odbrojavanje onih koji se kvalificiraju i gdje su ulozi visoki.

8. Mulan

Niste očekivali Mulan ovdje? Ni mi.

7. Armageddon

I ovo je trening.

Ovo moramo spomenuti, u ovoj je vjerojatno i najvažniji razlog treninga. Ako ekipa s bušotine ne savlada trening, asteroid će se srušiti na Zemlju i svi će umrijeti. Još uvijek nam nije jasno zašto nisu astronaute naučili bušiti rupe umjesto što su ove bušače rupa učili sve drugo ikad… Astronauti treniraju godinama, ovi su morali sve u 12 dana. Veeeliki ulozi.

6. Rocky

Šamaranje krave. Gonna Fly Now. Pametnom dovoljno. Realno – mogli smo prenapučiti ovu listu s Rocky montažama, ali smo rekli “dvije maksimalno”.

5. Bloodsport

Van Damme je kapetan u vojsci, u filmu živi pod imenom Frank Dux, a kao mali je pokušao ukrasti katanu od majstora Senzoa Tanake. Naravno da mu nije uspjelo jer Tanaka može uhvatiti i prdac u letu kažiprstom i palcem. Tanaka se smilovao dječaku i trenirao ga je zajedno sa svojim sinom. Naravno, sin nastrada, neće nastupati na turniru borilačkih vještina i Vandam se odluči preuzeti njegovo mjesto. Tanaka ga opet trenira, a jedna od metoda je i rastezanje špagom (ono čime se vežu čvorovi) Van Dammea u špagu (ono čime se diči Van Damme) – i Van Damme brzo pronađe mir. Predivno.

4. Kickboxer

Tong Po je paralizirao Van Dammeovog brata. Mrzili smo tog lika kad smo bili mali. Potpuno nam je jasna Van Dammeova motivacija, ne možemo vjerovati kako se Tong Po usudio!

Kad te osoba zadužena za obuku muči bacanjem utega na trbušnjake, onda se moraš zapitati što si skrivio. Ali ne i Van Damme. On je ustrajao. I pobijedio. Iako je Kickboxer godinu dana mlađi od Bloodsporta i ponavlja više manje sve fore, Kickboxera smo prvog vidjeli. Kickboxer je TO!

3. Creed

Adonis Creed. Tata mu je bio Apollo Creed i nije ga nikad upoznao. Znate tog lika? Spominjemo ga u još jednoj montaži, dvije… E pa redatelj Ryan Coogler je maestralno odradio ovu montažu. Trčanje u sivoj trenirci kroz ulice Philadelphije, bolesni Rocky na prozoru, dio treninga od protivnika… Ima sve što i stare Rocky montaže, ali ova je drukčija, updateana za današnja vremena s nabrijanim Meek Mill soundtrackom i ekipom na motorima i quadovima. Nažalost, nema šamaranja mrtvog goveda ili trčanja kroz snijeg do koljena. Bos. 20 kilometara. Do škole.

2. Rocky IV

Ivan Drago mu je ubio najboljeg prijatelja, Apolla Creeda, pa se Rocky odlučio na osvetu. Kad bi to barem bilo sve, ali nije… Ivan Drago je Rus iz SSSR-a, svi znamo priču. Čak su majke znale jauknuti prilikom ove montaže “nije on valjda robot?” – shout out Marici. Rocky je odlučio pobjeći od bogatstva u Rusiju i trenirati u potpunom siromaštvu s vjerojatno najboljom bradom koju smo vidjeli u životu. Dok Rocky gazi kroz snijeg i nosi debla, Ivan Drago trenira u nekom svemirskom centru gdje ima na raspolaganju… paaaa… sve ikad. Nećemo vam spojlati kraj filma, ali možemo reći kako su SSSR i USA premostili razlike zahvaljujući boksačkom meču.

Moramo dodati i kako je Rocky rasturio trening montaže u svim nastavcima, ali zbog emotivnog uloga i međunarodnih odnosa – četvorka pobjeđuje.

1. Cool Runnings

Ako se naljutiš zato što je ovo broj 1 – onda stvarno imaš srce dva broja premaleno.

Jedan od najboljih feel good filmova ikad. Svi znaju ovaj film, svi su ga gledali, a idući put kad nalete na njega – opet će ga gledati. Jedna od boljih scena treninga. Treninga gdje nitko ne nastrada. Osim Sankinog smrznutog dreadlocka.

Počasni spomen: Warrior

Ovo nije montaža, ovdje nema soundtracka osim zvuka rukavica, poda u ringu i dahtanja, ali je jedna od nabrijanijih scena koje smo ikad vidjeli – a i u treningu je.

TAGOVIborbe film jean claude van damme montaže rocky sylvester stallone

Komentiraj