Film i TV

za grincheve i slične

Aside Banners

8 neobičnih božićnih filmova koji na prvu uopće nisu božićni

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot / Canva

Možda ne želite opet gledati Sam u kući po stoti put, možda vam je dosta usiljenog božićnog duha i uvijek istih faca. Na ovoj listi biste mogli pronaći neke božićne filmove koji vam na prvu ne djeluju božićno, ali bi vas mogli oduševiti i ubaciti u blagdansko raspoloženje. Ili vam potvrditi da ste s razlogom cinični oko blagdana, jelki, konzumerizma i obiteljskih okupljanja.

Violent Night

Ako želite u kina, a dobro vam zvuči kombinacija filmova Home Alone i Die Hard — Violent Night je film za vas. Elitni tim plaćenika provaljuje na obiteljsko imanje bogate obitelji, ali nisu računali da će tamo susresti Djeda Božićnjaka koji je spreman za akciju. Budući klasik.

Tokyo Godfathers

Satoshi Kon je režirao ovaj animirani film sada već davne 2003. godine, a prati tri duše koje nemaju dom. Gin je sredovječni alkoholičar, Hana je transrodna žena, a Miyuki je tinejdžerica koja je pobjegla od kuće. Ovo je moderno remek-djelo koje bi svatko trebao pogledati jer je film pretrpan božićnim čudima koja će vam izmamiti osmijeh na lice, a opjevava i sreću koju možete pronaći kada pronađete obitelj — koja ne mora nužno biti ona u kojoj ste se rodili.

Gremlini

Gizmo je božićni poklon, sjećate se? Ova malena, ali opaka bića planiraju uništiti blagdane i (tadašnje) suvremeno društvo. A zapamtili smo i onaj jedan savršen monolog zašto jedan od likova ne može smisliti Božić. Netko od vas će sigurno suosjećati. Samo preporuka — nemojte gledati s malom djecom iako je Gizmo sladak jer neki od nas su Gremline pogledali premaleni pa su se bojali perilice rublja i videorekordera. Jer tko zna gdje se ovi malci sve mogu sakriti.

Edward Škaroruki

Tim Burton zaslužuje nekoliko mjesta na ovoj listi, a prvo ćemo spomenuti Edwarda Škarorukog. Otuđeni i izolirani mladić ima samo jednog prijatelja — djevojku Kim. Iako se samo zadnja trećina filma odvija tijekom božićnog razdoblja, ovo je i više nego dovoljno kako bismo ga spomenuli na ovoj listi. Sigurni smo da će vam film biti bolji tijekom blagdana jer je mračna bajka u pitanju. A i starica prepričava ovu priču unuci tijekom jedne snježne večeri.

Batman Returns

Još jedan Burtonov film na listi, još božićnijeg tona nego spomenuti Edward. Nastavak originalnog Batmana koji je dokazao da filmovi snimljeni prema superjunačkim stripovima mogu pronaći publiku, Batman Returns je od samog starta obojan božićnim notama. Setovi su predivni, kontrast mračnog Gothama te snijega i okićenih jelki su očaravajući i funkcioniraju savršeno. Jedan nam od najdražih božićnih filmova koji gledamo gotovo svake godine.

Kiss Kiss Bang Bang

Shane Black često koristi Božić u svojim filmovima, a u ovoj detektivskoj komediji pratimo Roberta Downeyja Jr.-a koji mora riješiti misteriozno ubojstvo. Ovaj film se prečesto nepravedno zaboravlja, a riječ je o nevjerojatno zabavnom filmu.

Iron Man 3

Još jedna kombinacija Shanea Blacka i Roberta Downeyja Jr.-a, Iron man 3 je također božićni film. Kao i neki drugi filmovi s ove liste, Božić se koristi kako bi se prikazala izoliranost glavnog lika. I Tony je stvarno usamljen u ovom filmu, ima napadaje tjeskobe i samo se želi vratiti kući kako bi proveo Božić s Pepper Potts. I naravno, u priči je oduševljeni klinac koji mu pomaže.

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

Ovaj film ima mizerno kratku božićnu sekvencu koja traje svega par minuta, ali je nekako božićan što se preslikalo i na čitavu franšizu. Dovoljno vam je da pogledate ovaj pa da krenete na nastavke. Ništa bolje od maratona.

TAGOVIbožić božićni filmovi Filmovi home alone lista sam u kući