Film i TV

odmor za mozak?

Aside Banners

9 filmova katastrofe za čudake među vama kojima stvarnost nije dovoljna katastrofa

Piše , Objavljeno

Ova godina, braćo i sestre. Što više reći? Sve smo doživjeli, nije više ni smiješno. Ako želiš pobjeći od mozganja što je sljedeće, samo upali neke od ovih (uglavnom) brainless filmova katastrofe, možda dobiješ ideju što nas može još dočekati.

Najbolji filmovi katastrofe su tu. Možda nisu sve baš kvalitetni i dobri filmovi, ali će ti pomoći da fiksiraš pogled i misli na nešto uz što ne moraš imati školsku ploču da dekodiraš film (gledamo tebe, Tenetče!).

San Andreas

Prvi put kad smo čuli za ovaj film, mislili smo da će netko ekranizirati istoimenu GTA igru, ali onda smo saznali da je to The Rockov projekt, film katastrofe o potresu u brazdi u Tihom oceanu. Možda je prerano za gledati ovakav film, ali svatko se s traumama nosi na svoj način. Netko će skrolati Instagram storije zauvijek, netko će se fokusirati na apsurdan film katastrofe kao što je ovaj – s The Rockom i dobrim vizualnim efektima.

.

Twister

Na momente je cheesy zbog glavnih protagonista koji su lovci na oluje pred razvodom braka. Ili su se već razveli? Ili su samo razdvojeni? Ne sjećamo se, morat ćemo utvrditi gradivo – ali film je za to doba izgledao fantastično. Jedan od boljih filmova s mješavinom digitalnih i praktičnih efekata, samo nekoliko godina nakon Jurassic Parka. Sigurni smo da glumci nisu bili oduševljeni praktičnim šamaranjima vjetra i oluje. Twister je klasik, bez obzira što netko drugi govori.

.

Deep Impact i Armageddon

.

Ova dva filma o padu asteroida na Zemlju su klasici i treba ih se gledati jedan za drugim. Deep Impact i Armageddon su izašli 1997. godine u razmaku od nekoliko tjedana. Deep Impact se bavio utjecajem pada asteroida na Zemlju dok se Michael Bay bavio dizanjem stvari u zrak – prvo dizanjem hrpe bušača rupa u spaceshuttleu u svemir, a onda i implodiranjem asteroida nakon što bušači rupa probuše rupu u asteroidu. Jer lakše je naučiti bušače rupa da budu astronauti nego obrnuto. Ovo nisu naše riječi, ovo smo čuli nebrojeno puta.

.

Greenland

Kad smo kod pada asteroida, moraš gledati i Greenland. Gerald Butler je očito odlučio u karijeri krenuti u smjeru filmova katastrofe pa je nakon Geostorma (koji nismo gledali nikad niti ćemo) snimio i Greenland. Obitelj se mora spasiti dok ogroman komet juri prema Zemlji. Film je zabavan i čak na trenutke pomisliš “ovo bi se moglo dogoditi da komet juri prema Zemlji i da nam se kraj svijeta bliži”. Film je od ove godine, ali zbog pandemije nije dobio priliku zaživjeti.

.

Dante’s Peak i Volcano

.

Asteroidi su dobili Deep Impact i Armaggedon u 1998. godini, ali vulkani su dobili ova dva godinu ranije u 1997. godini, možda čak i pokazali put asteroidima do Zemlje. Danteov vrh ti je onaj s Pierceom Brosnanom i Lindom Hamilton, a Volcano je s Tommyjem Leejem Jonesom. Ako voliš vulkane, ovo su filmovi za tebe. Kritika ih nije baš prigrlila, ali fanovi filmova katastrofe jesu. *vatrica emoji*

.

Only the Brave

Ovu godinu su obilježili i divlji šumski požari – u Australiji i Kaliforniji, a hrvatska obala se ponovno upoznaje s ovim problemima gotovo svakog ljeta. Only the Brave je članak o vatrogascima u Arizoni koji love i gase šumske požare. Spoiler alert u startu – 19 od 20 vatrogasaca je poginulo u lipnju 2013. godine. Glumačka postava je odlična – Josh Brolin ne pokušava uništiti svijet nego ga spasiti, šumu po šumu; tu su i Miles Teller, Jeff Bridges, Taylor Kitsch i Jennifer Connelly. Film se bavi teškom tematikom i nije baš bajno zaradio – 25.8 milijuna dolara, a budžet je bio 38 milijuna no kritika je prigrlila film i na Rotten Tomatoesu od 160 recenzija ima prosječnu ocjenu od 87 posto. Možda i najkvalitetniji film s ove liste.

.

2012

Ovaj film ne može nitko opisati. Znaš da su Maye predvidjele da će svijet završiti 2012. godine – e ovo je film o kraju tog svijeta. John Cusack spašava svoju familiju od svijeta koji se raspada. Zemljina kora postane nestabilna nakon poravnanja planeta i nečega što možemo prevesti samo kao “masivna solarna baklja”. Cusack glumi pisca koji spašava obitelj od ekstremnih prirodnih katastrofa. Mogli bi napraviti i nastavak koji se zove 2020. Blizu smo.

.

Nama je ovaj film maaaalo previše i maaalo predugačak. Kao i ova godina. Savršen izbor za gledanje.

TAGOVIfilm filmovi katastrofe katastrofa