Film i TV

zavjera?

Aside Banners

Akademija pošandrcala – uvodi se Oscar za najbolji “popularni” film

Piše , Objavljeno

Oscar je čudna dodjela nagrada, svake godine sve više problema, sve više negodovanja sa svih strana. Svake godine pokušavaju protresti ustaljenu (i ustajalu) formulu, a za nadolazeću dodjelu Oscara imaju posve novu kategoriju.

Obznanjeno je kako pristiže kategorija nazvana “Nevjerojatno postignuće u popularnom filmu”. Još nam nije jasno što točno znači “popularni film”, ali analitičari i novinari specijalizirani za filmsku industriju ističu kako je ovo reakcija na brojne superjunačke filmove koji bi se teško kvalificirale za tradicionalnu nagradu za najbolji film. Možete li zamisliti Black Panthera nominiranog za najbolji film? Mi možemo.

Još ne znamo hoće li ova kategorija zaživiti do dodjele 2019. godine, ali ovo je promjena s kojom ćemo uskoro morati živjeti.

Oscar

Znači li to da je ostatak dodjele nagrada Akademije zapravo dodjela nagrada za “nepopularne filmove”? Nije nam jasno zašto superjunaci ne bi mogli stajati rame uz rame s karakternim dramama kakve inače doniminiraju nominacijama, tada bi svaki nagrađeni Oscar imao veću težinu i za “popularne” filmove i za one koji su nevjerojatna postignuća u filmskoj umjetnosti, ali ne donose milijune na boxofficeu.

Blockbusteri su dosad mogli dominirati isključivo tehničkim kategorijama, da smo teoretičari zavjere, rekli bismo kako je sve ovo dio Disneyeve zavjere da zavlada svijetom. Ipak Disney posjeduje Marvel, a polako kupuju i ostale konkurente kako bi postali sve veći (nedavna akvizicija Foxa je dokaz).

Ništa se tu ne može, možemo samo gledati kako superjunaci nastavljaju širiti svoj utjecaj. Nadamo se da će nezavisni filmovi dobiti pokoju kategoriju kako bi se sačuvala raznolikost ukusa među filmašima i filmofilima.

TAGOVIakademija film marvel oscar superjunački filmovi

Komentiraj