Film i TV

svuda je

Aside Banners

Ako opet budete gledali Scorsesejev The Departed, pripazite na X znakove u kadrovima

Piše , Objavljeno

Martina Scorseseja mnogi smatraju jednim od najvećih redatelja svih vremena no često je slučaj da oni koji bi to trebali prepoznati uopće ne prepoznaju. Kako drukčije objasniti da je Oscar dobio tek 2007. godine i to za The Departed, a prvi put je bio nominiran još davne 1980.?

Upravo ćemo se pozabaviti The Departedom jer je on važan za ovu priču o oštrom oku starog Martina.

Kad gledate The Departed, morate obratiti pozornost na prisutnost znaka X. Ovo nikako nije slučajnost i sigurni smo da je na ovaj način Scorsese odao počast jednom od svojih omiljenih redatelja – Howardu Hawksu.

Hawks je režirao Scarfacea davne 1932. godine, originalnog Scarfacea čija je radnja smještena u Chicagu, a znak X-a u filmu simbolizira da su gangsteri vječno označeni, čak predviđa i smrt. Ako pogledate The Departed još jednom, beznačajni iksići će vam odjednom poprimiti potpuno novo značenje te ćete ih tražiti konstantno.

departed 2

I prva scena samog filma je Jack Nicholson u ulozi Franka Costella čija se sjena krije iza dvije grede koje formiraju X.

departed 3

Ima još masa toga, no ne želimo vam pokvariti lov na križiće.

Znamo što radimo večeras – gledamo The Departed novim očima.

A možda bacimo oko na Internal Affairs iz 2002. godine. Plan B Entertainment Brada Pitta je otkupio prava na adaptaciju ovog hongkonškog trilera i tako je nastao Scorsesejev mamac za Oscara.

TAGOVILeonardo di Caprio Martin Scorsese scorsese The Departed